Paikallisuutiset

Rukakeskuksen uusi toimitusjohtaja Antti Kärävä kilpaili nuorena Suomen freestylemaajoukkueessa kumparelaskussa. Kuva: Antti Kärävän albumi

Antti Kärävä otti Rukakeskuksen johtoonsa – Nuorena huippu-urheilijana Rukaan ja Pyhään tutustunut Kärävä pääsee nyt kehittämään suosikkihiihtokeskuksiaan

Kärävä kilpaili kumparelaskussa aina maailmancupin tasolla asti.

Antti Kärävä on Rukakeskus Oy:n ensimmäinen Ahon omistaja- ja perustajaperheen ulkopuolinen toimitusjohtaja. Toimitusjohtajavastuu siirtyi Ville Aholta Kärävälle parin kuukauden perehdytyksen jälkeen 1. kesäkuuta.

Kärävä kiittelee perusteellista perehdytysjaksoa ja tiivistä yhteistyötä väistyvän toimitusjohtajan ja eri liiketoimintojen tiimien kanssa. Monipuolisen yrityksen johdossa aloittaminen on ollut erittäin mieluista ja innostavaa.

– Turvallisin mielin vastuu siirtyy minulle. Olen tuntenut yhtiön asiakkaan näkökulmasta todella pitkään. Nyt kahden kuukauden aikana olen saanut ikään kuin katsoa konepellin alle, miten yhtiö käytännössä toimii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä on totta kai paljon omaksuttavia asioita, mutta mikään asia ei ole lyhyellä aikavälillä minusta riippuva, kun osaavat tiimit tekevät töitä niiden eteen.

Kärävä luonnehtii yhtiötä vakavaraiseksi, terveessä kunnossa olevaksi ja hyvin johdetuksi. Uusi toimitusjohtaja on havainnut, että johtamistapa on ihmisläheinen, asiat ovat hyvässä järjestyksessä ja töissä on osaavaa porukkaa.

Kärävä pitää tärkeänä Rukakeskuksen voimakasta halua kehittyä jatkuvasti.

– On mukava tulla yritykseen töihin, jossa ei tarvitse ensi alkuun alkaa tekemään isoja muutoksia. Kun asiat toimivat, voi keskittyä eteenpäin katsomiseen ja panemaan toimeen niitä hankkeita, mitä on suunniteltu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antti Kärävä kertoo, että iän myötä harrastaminen on laajentunut kumparelaskusta lukuisiin muihinkin lajeihin. Kuva viime talven hiihtovaellukselta. Kuva: Antti Kärävän albumi

Kärävällä on pitkä kokemus, 20 vuotta työurastaan, urheiluvälineiden, ulkoiluvaatteiden- ja jalkineiden parista. Yhteensä kymmenisen vuotta hän on työskennellyt markkinointitoimistoissa, joista viimeisimpänä helsinkiläisen markkinointi- ja tapahtumatoimisto Lataamo Group Oy:n toimitusjohtajana. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

– Vahvuuteni ovat kokonaisvaltaisessa, ihmisläheisessä johtamisessa. Olen johtanut paljon asioitakin, mutta mielenkiintoisempaa on ihmisten kehittäminen ja yhteistyön tekeminen.

– Tykkään, että työssä on sellaisia osa-alueita, jotka ovat tuttuja ja joissa seison ikään kuin varmalla pohjalla. Sitten on tosi tärkeä, että on jotain uutta, joka tuntuu vähän kuin avantouinnilta. Se pitää valppaana ja nöyränä ja kiihdyttää omaa oppimista.

Kärävä toteaa, että Rukakeskuksella on terveet arvot ja työtä tehdään hyvän asian, ihmisten liikkumisen, ulkoilun ja virkistymisen puolesta. Sellaiseen kelkkaan on helppo hypätä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antti Kärävällä on kilpaillut aikanaan freestylen kumparelaskussa aina maailmancup-tasolla saakka.

– 80-luvun puolivälissä tulin nuorena urheltajapoikana ensin Rukalle ja sitten Pyhälle. Molemmissa keskuksissa olen viettänyt paljon aikaa. Ne olivat mielestäni parhaat paikat siihen hommaan mitä tein silloin.

Kärävä oli nuorena freestylelaskija henkeen ja vereen. Kuva: Antti Kärävän albumi

Omena ei totisesti ole kauas puusta pudonnut, sillä perheen kaikki kolme lasta on seurannut isän suksen jäljissä freestylelaskijoiksi. Keskimmäinen, Anni, kilpailee edelleen free skissä ja edusti Suomea hienosti edellisissä Pekingin talviolympialaisissa.

– Asuimme kymmenen vuotta Ranskassa, jolloin kaikki lapset olivat freestylehiihtokerhossa, silloin kaikki kilpailivat. Vanhin poika Aleksi lopetti ehkä 16-vuotiaana, mutta on edelleen aktiivinen laskija ja valmentaa Pelkosenniemen freestylejunioreita. Hän on töissä Pyhätunturilla. Nuorin, Alvar, opiskelee Kuusamossa akatemiassa. Hän on suuntautunut enemmän laskuvideoiden kuvaamiseen.

Kärävä kertoo, että on aina arvostanut Rukan ja Pyhän keskuksia ja omistajaperhettä, joka haluaa jatkuvasti kehittää tuntureita paremmaksi asiakaskokemuksen kannalta.

– On tosi paljon ihmisiä, jotka tulevat uudestaan ja uudestaan ja monessa sukupolvessakin. Heillekin on tärkeä, ettei tunturi pysy koko ajan ihan samanlaisena, vaan on tuttuja asioita mutta myös uutta.

Kärävä kertoo, että nuorena aktiivilaskijana hän katseli keskuksia luonnollisesti huippu-urheilijan näkökulmasta, eikä niinkään ajatellut kokonaistarjontaa. Nyt hän osaa perheen myötä arvostaa monipuolisuutta. Keskukset palvelevat kaikkia pikkulapsiperheistä konkarilaskijoihin saakka, kaikille löytyy mieluisia rinteitä laskettavaksi.

Maston alueen laajennustyöt ovat hyvässä vauhdissa. Uusi toimitusjohtaja tuumaa, että vauhdikas kehitysvaihe on ollut Rukalla meneillään jo muutaman vuosikymmenen. Kuva: Hanna Rautio

Parhaillaan Rukalla on menossa massiivinen Maston alueen laajennus. Alueelle tulee muun muassa Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi, neljä uutta rinnettä ja uudet lumetusjärjestelmät.

Työt ovat edenneet Kärävän mukaan erittäin hyvin. Maanrakennus- ja perustamistöissä ollaan edellä aikataulua. Rinneprofiilit ovat valmiit ja tarvittavat puut on kaadettu, mutta jäljelle jää useita metsäsaarekkeita.

– Siellä on erittäin hyvät urakoitsijat ja kiinteistöjohtaja Teemu Södö, joka vetää hanketta. Hänellä on projektin johtaminen hienosti hanskassa.

Uusi toimitusjohtajakin on yllättynyt töiden nopeasta etenemisestä. Rakennustöiden osalta valmista on tarkoitus olla lokakuussa, minkä jälkeen on lumetuksen vuoro. Koko uusittu Maston alue on tavoitteena saada auki ensi joulukuussa.

Tälle kesälle aiottu slopestyle-rinteen uudistaminen siirtyi, kun Kuusamon kaupunki ei saanut hankkeelle hakemaansa valtion liikuntapaikkarakentamisen avustusta. Kärävä toivoo, että hanke toteutuu ensi vuonna, sillä Rukakeskus näkee paljon potentiaalia huipputason freeskissä ja lumilautailussa.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan ja Suomen olympiavalmennuskeskuksiin kuulumisen myötä Ruka on tärkein harjoittelupaikka nuorille maailman huipulle tähtääville lumilautailijoille ja freeskilaskijoille.

– Lajit kehittyvät jatkuvasti, joten rinteitäkin pitää kehittää, jotta urheilijat pysyvät kilpailukykyisinä kansainvälisestikin.

– Haluamme ehdottomasti olla rinteen kehityksessä mukana ja luomassa maailmantason olosuhteet ja siten saada tänne lisää kansainvälisiä harjoitusryhmiä ja maailmancupin kilpailuja. Freestylen hypyissä ja kumpareissa sekä pohjoismaisissa hiihtolajeissa ollaan jo sillä tasolla.

Rukan alkutalven lumivarmuuden Kärävä näkee suurena etuna kaikkien lumilajien kannalta.

Mastoon tulee Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen tuolihissi. Kuva: Hanna Rautio

Rukakeskuksen master planissa on suunnitteilla myös majoitusrakentamista, mutta tällä hetkellä mitään omaa majoitusrakentamisen hanketta ei ole vireillä. Toimitusjohtaja tervehtii ilolla myös muiden yritysten investointisuunnitelmia.

–Meille olisi hirveän mieluista, että esimerkiksi taksiaseman tontille tulisi jonkin toisen toimijan hotelli. Emme halua missään nimessä, että vain me rakennamme majoitusta. Koko alueen elinvoiman kannalta on tärkeää, että on useampia toimijoita.

– Olen ollut ilahtunut, kuinka hienosti yhteistyö toimii Kuusamon kaupungin kanssa. Se on tärkeä, että koko Kuusamon aluetta kehitetään yhteisellä suunnitelmalla määrätietoisesti ja kestävällä tavalla.

Antti Kärävä on viettänyt suurimman osan ajastaan Rukalla ja Pyhällä jo maaliskuun puolivälistä lähtien. Kumparerinteessä mies kävi viimeksi ennen vappua. Parhaillaan hän etsii uutta asuntoa Rukalta itselleen ja vaimolleen sekä pikkukoiralle.

Koko Kärävän perhe harrastaa monipuolista laskemista. Kuva: Antti Kärävän albumi

– Haave on, että pystyisi jalan tai polkupyörällä kulkemaan töihin.

Pyhätunturille mennessä toki täytynee ottaa auto alle.

Kärävä toteaa, että Pohjois-Suomen luontomatkailua on kehitettävä kestävällä tavalla. Potentiaalia hän näkee pohjoisessa valtavasti. Kuva: Hanna Rautio

Kärävä on kotoisin Helsingistä, mutta Pohjois-Suomi tuntuu vähintään henkiseltä kodilta, kun täällä on tullut vietettyä paljon aikaa jo nuoresta lähtien.

– Kun on reissannut maailmalla, niin tuntuu tosi hyvältä asettua pohjoiseen. Joskus on niin, että pitää käydä kaukana, että löytää lähelle.

Tuntureiden kesäaktiviteeteista uudelle toimitusjohtajalle mieluisimpia ovat vaellus ja koiran kanssa ulkoilu sekä polkujuoksu hikiliikuntana ja pyöräily. Vesiharrasteista melonta ja purjelajit ovat myös mieleen.

– Pitkään aikaan en ole kalastanut, mutta olen saanut paljon kutsuja, joten olen luvannut lähteä kalaan.

Mieli halajaa tutustumaan lumettoman ajan upeaan luontoon. Kärävä uskoo, että koko pohjoisella Suomella on todella iso mahdollisuus houkutella tänne yhä enemmän kansainvälisiä matkailijoita. Luontomatkailua täytyy vain toteuttaa harkiten ja kestävällä pohjalla.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että olen unelmatyössäni, Rukakeskuksen toimitusjohtaja summaa.