Paikallisuutiset

Himotuin on herkkutatti

Tattikausi Tatteja löytyy Kuusamosta toistakymmentä lajia.

Metsistä löytyy nyt monenlaisia tatteja: herkkutatteja, punikkitatteja, voitatteja ja kangastatteja.
Metsistä löytyy nyt monenlaisia tatteja: herkkutatteja, punikkitatteja, voitatteja ja kangastatteja.

Kulunut kesä on ollut hyvä sienirihmastoille, lämmintä ja kosteutta on ollut sopivassa suhteessa. Elokuun alussa nousivat ensimmäiset tatit ja poimittavaa riittää. Himotuimpia ovat kovat herkkutatit, mutta myös punikkitatit, voitatit ja kangastatit kannattaa kerätä ja sijoittaa pannulle.

Tatit ovat siitä mukavia sieniä, että ne voi laittaa suoraan pannulle, niitä ei tarvitse ryöpätä.

Tatteja löytyy Kuusamosta toistakymmentä lajia. Tateissa ei ole yhtään myrkyllistä lajia, pahanmakuisia ovat ainoastaan sappitatti ja äikätatti. Nämä voi erottaa helposti maistamalla pienen palan sienestä, kitkerän ja pahanmakuinen koepala sylkäistään pois ja sienikoriin ei tämmöisiä oteta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tateista voi valmistaa monenlaisia herkkuruokia: tattikeittoa, muhennosta, risottoa, piirakkaa, paistosta, taivas on kattona resepteille.

Sienet ovat tärkeä ravinto poroille. Hyvänä sienisyksynä porot lihottavat itsensä sienillä tukevaan kuntoon. Porot haistavat sienet pitkänkin matkan päästä. Sieniaikaan porot ovat vähemmän liikenteen haittana maanteillä, ovat maastossa sienestämässä nekin.

Porojen kanssa joutuukin välillä kilpajuoksuun, kumpi kerkiää ottaa talteen kankailla kasvavat herkkutatit. Tattien ensimmäinen aalto on elokuun alussa ja pääsato nousee syyskuussa.

Jo muutamasta tatista saa loihdittua aivan mahtavan iltapalan. Pannulle pilkottuja tatteja, sipulisilppua, kuivattua tilliä ja sitruunapippuria hieman mausteeksi, suolaa ja koko sörsseli paistetaan voi-ruokaöljy-seoksessa. Paistos kruunataan kermalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmis paistos nautitaan vaikkapa ruisleivän päällä, se kyllä on kotiruokaa ja lähiruokaa parhaasta päästä.

Tatteja voi ja kannattaa säilöä talven varalle. Perinteinen konsti on kuivattaa tatteja ja sijoittaa ne paperipussiin kuivaan paikkaan. Aivan ylivetokonsti on pakastaminen vakuumissa. Kone imaisee ilmat pois pussista ja sulkee sauman tiiviisti. Perinteisesti vakumointikonetta käytetään lihan ja kalan säilömisessä pakkaseen.

Tattisilppu kannattaa ensin laittaa tavalliseen pakastuspussiin, sitten taitetaan pussi kaksin kerroin ilman solmuja. Vasta nyt laitetaan sienipussi vakuumipussiin. Näin ei kosteus pääse nousemaan vakuumipussin saumaan saakka ja kone tekee tiiviin kuivan sauman. Tätä konstia olen käyttänyt parin vuoden ajan ja vakumointikoneen käyttöarvo sen kun vaan nousee.

Tattien lisäksi metsistä löytyy nyt muitakin ruokasieniä. Haperoita ja rouskuja löytyy jo nyt runsaasti. Karvarouskuja eli karvalaukkuja löytyy etenkin vesistöjen ääreltä ja tämä rousku on miedon makuinen ja hyvä ruokasieni. Tummanruskea kangassieni eli kangasrousku on voimakasmakuinen ja kirpeä ja sitä voi lisätä muiden sienien joukkoon aromia antamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki rouskut on ryöpättävä eli kiehautettava ja huuhdeltava hyvin ennen ruoaksi laittamista.

Tattimuhennosresepti

Puhdista ja pilko tatit pannuun, jossa sulatettua voita ja ruokaöljyä. Kypsennä pari minuuttia välillä lastalla käännellen.

Lisää silputtu sipuli joukkoon. Kypsennä sekoittaen pari minuuttia.

Lisää suola, kuivattu tilli ja ripaus sitruunapippuria.

Lisää kermaa ja anna seoksen kiehahtaa, koko ajan sekoittaen.

Tarjoa vaikka poropaistin tai hirvipaistin kera tai sijoita ruisleivän päällysteeksi.

Resepti

Puhdista ja pilko tatit pannuun, jossa sulatettua voita ja ruokaöljyä. Kypsennä pari minuuttia välillä lastalla käännellen.

Lisää silputtu sipuli joukkoon. Kypsennä sekoittaen pari minuuttia.

Lisää suola, kuivattu tilli ja ripaus sitruunapippuria.

Lisää kermaa ja anna seoksen kiehahtaa, koko ajan sekoittaen.

Tarjoa vaikka poropaistin tai hirvipaistin kera tai sijoita ruisleivän päällysteeksi.

Sienisaaliista saa välillä käydä kilpaa porojen kanssa.
Sienisaaliista saa välillä käydä kilpaa porojen kanssa.
Vakumointi on helppo tapa säilöä tatteja talven varalle.
Vakumointi on helppo tapa säilöä tatteja talven varalle.
Tatteja ja korpihilloja.
Tatteja ja korpihilloja.