Urheilu

Pölkky Kuusamo riemuitsee Suomen mestaruudesta ja päävalmentaja Sotiris Gkotsis nostaa mestaruuspokaalia toistamiseen Kuusamon liikuntahallissa. Kuva: Hanna Rautio

Huikea kasvutarina! – Pölkky Kuusamo toiseen Suomen mestaruuteen näytöstyylillä

Pölkky Kuusamo teki sen mitä harva, jos kukaan seuran ulkopuolelta uskoi lentopallokauden alussa. Lähes nollasta syksyllä liikkeelle lähtenyt uusi kuusamolaisjoukkue voitti toisen perättäisen naisten lentopallon Suomen mestaruuden.

Pölkky vei finaalit puhtaasti neljällä voitolla Hämeenlinnan Lentopallokerhosta. Viimeinen ratkaiseva ottelu täpötäydessä Kuusamon liikuntahallissa 1011 katsojan edessä oli suvereenia hallintaa ja ylivoimaa luvuin 3–0 (25–17, 25–15, 25–12).

Puhtaan finaalisarjan lisäksi joukkue voitti uskomattomasti kaikki kauden kotiottelunsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pölkyn kapteeni Katja Kylmäaho tuo suomenmestaruuspokaalin joukkueen juhlittavaksi. Kuva: Hanna Rautio

Pölkyn manageri Mika Määttä myönsi ennen ottelua, että samppanjat ovat jo kylmässä. Niin luottavainen saattoi olla, vaikka viime kauden mestaruuden jälkeen joukkueessa jatkoivat vain päävalmentaja Sotiris Gkotsis ja ykköslibero Sanna Häkkinen.

Määttä pitää joukkueelle mahtavana meriittinä sitä, ettei se hävinnyt pudotuspeleissä kertaakaan eikä Kuusamon liikuntahallissa koko kaudella.

– Kausi on huikea kasvutarina. Nollasta lähdettiin, mutta se tiedettiin jo keväällä, kun mestaruus voitettiin, että tullaan uudistumaan täydellisesti.

– Onhan ensimmäinen mestaruus aina ensimmäinen, mutta kasvutarina tekee tästä hienon. Minä uskoin tähän jo marras-joulukuussa, myhäilee kolmannen mestaruusviirin manageri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pölkky Kuusamon manageri Mika Määttä onnittelee libero Sanna Häkkistä ja toisin päin. Kuva: Hanna Rautio

Tämän kauden joukkueen kasaaminen aloitettiin jo viime keväänä päävalmentajan, nykyisen managerin Mika Määtän ja edellisen managerin Harri Määtän yhteistyöllä.

Määttä kertoo, että roolitus ja tietynlaisen pelaajan hakeminen kullekin pelipaikalle oli kaiken lähtökohta.

Määttä sanoo, että hänelle tärkeintä on, että Pölkky Kuusamon on vanhaan tapaan Pallo-Karhujen näköinen taisteleva joukkue, joka ei rakennu yksittäisten tähtipelaajien varaan. Myös iloisuus ja sosiaalisuus painavat pelaajia valitessa.

– Agentit tarjoavat pelaajia ja me voimme kysyä heiltä sopivia. Videoita katsotaan tunteja ja tunteja. Sitten ollaan agentteihin yhteydessä, että onko pelaaja kiinnostunut Suomesta ja tietääkö tämä ensinnäkin paikkakunnasta tai Pohjois-Suomesta mitään. Ei tänne ihan ketä vain pystytä tuomaan, olosuhteet ovat aivan erilaiset kuin esimerkiksi jossain Floridassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kartoitus pitää tehdä tosi tarkkaan. Minä managerina lyön sopimukset lukkoon, päävalmentaja varmaan katsoi eniten videoita. Harri on ollut minulla älyttömän hyvänä taustavoimana.

Onnellinen mestarivalmentaja Sotiris Gkotsis ja apuvalmentaja Alexandros Roussos. Kuva: Hanna Rautio

Kuten jo todettua alkukaudesta epäilijöitä riitti. Määttä sanoo luottaneensa alkukaudesta täysin päävalmentaja Gkotsikseen tilanteessa, jossa joukkueen peli takkuili vieraskentillä.

– Kaikki ulkomaalaiset olivat yhtä lukuun ottamatta liigan ensikertalaisia. He olivat luonteeltaan sopivia ja taitotasoltaan riittäviä, mutta ensikertalaisia johtavana pelaajana pelipaikoilleen. Se vaati keskusteluja, ohjaamista, neuvomista ja palavereita. Pikkuhiljaa asiat lähtivät loksahtelemaan.

Viime vuoden mestarijoukkueen yleispelaaja Carlyle Nusbaumin tulo joukkueeseen joulutauolla toi Määtän mukaan kaivattua helpotusta vei pelaajilta suorituspaineita.

Kiihkeä kotiyleisö oli mestaruusiltana ja koko kauden joukkueen tukena. Kuva: Hanna Rautio

Vieraspelien vaikeudeksi Määttä näkee erilaisen valmistautumisen kotipeleihin verrattuna: matkustus edellisenä päivänä, hotelliyöpyminen, huoneiden luovutus puolilta päivin ja odottelu ennen iltapeliä.

Päävalmentaja Gkotsikselle manageri antaa pelkkää kiitosta:

– Meillä on vaativa valmentaja, mutta pelaajat pääsääntöisesti tykkäävät siitä. Meillä on selkeä sapluuna, miten asioita tehdään. Siitä on tullut kiitosta. Onneksi saadaan jatkaa ensi vuosi hänen kanssaan.

Ostojoukkue-kommentoijille Määtällä on myös vastaus:

– Puskista huutelijoita riittää aina. Voi katsoa kuinka monta oman kylän pelaajaa tai suomalaisia muissa tämän tason joukkueissa on. Suomalaispelaajiahan meillä on enemmän kuin viime kaudella.

Hän pitää lentopalloa erittäin tärkeänä kuusamolaisille. Sen kautta rakennetaan Kuusamo-kuvaa Suomessa ja maailmalla.

– Kun tullaan juttelemaan niin aina puhutaan lentopallosta. Kotipeli on sosiaalisesti niin merkittävä tapahtuma. Mitä nämä sadat ihmiset, jotka käyvät katsomassa joka pelin, tekisivät ja odottaisivat, jos näitä pelejä olisi.

– Lämmin kiitos ja hattu pois päästä niille kaikille, jotka tässä jutussa ovat mukana.

Toinen perättäinen Suomen mestaruus! Kuva: Hanna Rautio
Fakta

Pölkyn mestaruusjoukkue

Pelaajat:

Katja Kylmäaho

Juulia Jäppinen

Carlyle Nusbaum

Madeline Palmer

Breana Runnels

Assi Vainikka

Cara McKenzie

Bettina Yli-Sissala

Sanna Häkkinen

Oona Rasinperä

Joanna Kallinen

Ciara DeBell

Päävalmentaja: Sotirios Gkotsis, apuvalmentaja Alexandros Roussos, huoltaja Juha Leinonen, joukkueenjohtaja Tarmo Ronkainen, tilastot: Jari Kaartinen, manageri Mika Määttä, Harri Määttä, Arttu Ronkainen ja Vesa Ronkainen.

//uutista täydennetty 17.4.2023 klo 9.20 koko joukkueen nimilistalla ja ottelun yleisömäärällä//