Kulttuuri

Ihan Seelana: Seela Sellan elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Kuusamotalossa: "Katselijat peilaavat usein esitystä omaan elämäänsä"

- Olen minä käynyt Kuusamossa aikaisemminkin. Etupäässä kesällä, mutta kerran talvellakin. Hyvin yllättynyt olen ollut yleisöstä. Asiantuntevia, ihania ihmisiä, vakuuttaa Seela Sella aikaisemmista Koillismaan kokemuksistaan.

Ihan Seelana on Seela Sellan elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma. Esityksen ytimenä on haastattelu, jossa Seela ja Kari Paukkunen käyvät yhdessä läpi Seelan elämäntarinaa ja työtä. Esitys on Kuusamotalossa lauantaina 25. helmikuuta. Kuva: Johnny Korkman.
Ihan Seelana on Seela Sellan elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma. Esityksen ytimenä on haastattelu, jossa Seela ja Kari Paukkunen käyvät yhdessä läpi Seelan elämäntarinaa ja työtä. Esitys on Kuusamotalossa lauantaina 25. helmikuuta. Kuva: Johnny Korkman.

Kuusamo

– Ei se ole pelkästään sitä, että Kari kysyy ja minä vastaan. Johan siihen katsojat kyllästyis. Siinä on videokatkelmia aikaisemmista esityksistäni sekä myös pieniä monologeja, kertoo Seela Sella Kuusamossa helmikuun loppupuolella järjestettävästäIhan Seelana -teatteritapahtumasta.

Kari on ohjaaja Kari Paukkunen, Seela Sellan ystävä jo 1970-luvulta asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Katselijat peilaavat usein esitystä omaan elämäänsä. Ihan sama, mistä syystä kukin on paikalle tullut, mutta vakuutan, että yhteys saadaan. Se on tärkeintä, miettii näyttelijä.

Seela Sella on näytellyt yli 60 vuotta, mutta yksi asia, mikä oli jäänyt tällä alalla kokematta, oli viime syksyyn asti tanssirooli. Silloin hän oli mukana Sanna Kekäläinen & Co:n nykytanssiteoksessa Epidermis – Maan hauras iho.

– Aikaisemminkin on ollut tietysti tanssi- ja laulurooleja, mutta tämä oli erilaista. Sanna on vähän kuulu kohahduttavistakin teoksista, joten sanoin hänelle, että en sitten ole alasti. En minä ollutkaan, vaikka melko vähissä vaatteissa kuitenkin, Seela Sella muistelee nauraen.

Epidermiksen keskiössä ovat maapallon tila ja tulevaisuus. Ihosta puhutaan elävien olentojen ihona, mutta myös maan ihona. Esiintyjät olivat teoksessa hyvin eri-ikäisiä, ääripäissä 23-vuotias Lara Müller ja silloin vielä 85-vuotias Seela Sella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei sitä pidä hävetä, että on vanha iho. Vanha on vanha, Seela Sella toteaa. Apukeinona ikääntymisen tunteisiin on hänellä ollut ammatti.

– Kukaan ei sano, että en saa enää näytellä. On julmaa ja karmeaa, kun ihmiseltä loppuu se, millä hän on koko elämänsä elänyt. Tää Suomen eläkesysteemi laahaa pahasti jäljessä, hän miettii yleensä eläkkeelle jäämistä.

"Hitlerinä 83 -vuotias juutalainen nainen." Seela Sellan rooli Hitlerinä Michael Baranin kirjoittamassaHitler ja Blondi -näytelmässä sai paljon kiitosta.

Esitys oli Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistä tuotantoa. Baran oli kerran kysynyt Seelalta, mitä roolia haluaisi vielä näytellä ja tämä vastasi, että Hitleriä. Baran luuli ensin puhetta leikiksi, mutta ryhtyi miettimään mahdollisuutta: silloin 83-vuotias juutalainen nainen näyttelemässä Hitleriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kysyi Seelalta toistamiseen, että oliko tämä tosissaan. Saatuaan asiaan vahvistuksen Baran ryhtyi työhön. Näytelmän kantaesitys oli kolme vuotta sitten.

- Eipä ole sellaista, mitä nyt vielä haluaisin. Nyt on pari konserttikiertuetta tulossa. Pekka Sarmanto ja Olli Virtaperko ovat tehneet Eino Leinon teksteihin musiikkia. Konsertin nimi onNäin unta kesästä kerran ja sen voi käydä katsomassa muun muassa Taivalkoskella tulevana kesänä. Lisäksi jatkuu Rakkauskirjeitä, kahden hengen näytelmä, jossa luen rakkauskirjeitä Esko Roineen kanssa, kertoo Seela Sella.

Ihan Seelana -esitys kertoo Seela Sellan työstä näyttelijänä, mutta myös hänen henkilökohtaisesta elämästään. Esityksen pituus on noin kaksi tuntia.