Urheilu

Sisarukset Pinja ja Inka Säkkinen odottavat innolla ensimmäisiä kotikisoja. 7-vuotias Pinja on osa Kipinä-joukkuetta ja 10-vuotias Inka kuuluu kilpasarjajoukkue Eleniaan. Inka uskoo, että heillä voi olla hyvät mahdollisuudet mitaliin, sillä edelliskisoissa joukkue saavutti ennätyskategoriat. Kuva: HANNA RAUTIO

Joukkuevoimistelijat näyttävät taitonsa liikuntahallilla – Kisa-areena rakennetaan talkoovoimin

Tulevana lauantaina Kuusamon liikuntakeskuksessa nähdään näyttäviä koreografioita, taitavia akrobaattisia liikkeitä ja kauniita asuja sekä strassien kimallusta. Kyseessä on Kuusamon Naisvoimistelijoiden järjestämä Revontulicup-joukkuevoimistelukilpailu, johon odotetaan 300 kilpailijaa ja ainakin saman verran yleisöä.

– Jos miettii, mitä joukkuevoimistelu on, niin nyt on hyvä tilaisuus tulla katsomaan kisoja ja esityksiä, kehottaa Kuusamon Naisvoimistelijoiden puheenjohtaja Leena Laaksonen.

Edellinen joukkuevoimistelun kilpailutapahtuma järjestettiin Kuusamossa vuonna 2006.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä kilpailua on lähdetty suunnittelemaan viime marraskuusta lähtien. Ajankohta katsottiin tarkkaan lentopallokauden päättymisen jälkeen, jotta halli on varmemmin käytettävissä.

Kuusamon Naisvoimistelijat järjesti ensimmäiset mattotalkoot viime torstaina, jolloin voimistelumatto imuroitiin ensimmäisen kerran, imuroimassa muun muassa Emma Säkkinen (oik). Puheenjohtaja Leena Laaksonen (vas.) toimii kisavastaavana. Kuva: Hanna Rautio

Laaksonen sanoo, että näinkin suuren kilpailun järjestäminen on suuri ponnistus pienelle kokonaan talkoovoimin toimivalle seuralle.

– Kilpailu vaatii hyvän hallin, jossa pukuhuonetilat kaikille joukkueille ja tilaa lämmittelyyn sekä katsomo. Lisäksi liitto arvioi seuran kykyä kilpailun järjestämiseen.

Kilpailualue on kooltaan 13 x 13 metriä, jolle levitetään kisakäyttöön vaadittava voimistelumatto. Kuusamon kaupunki tuki naisvoimistelijoita viime vuonna investoimalla uuden voimistelumaton.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matto asennetaan, imuroidaan ja rajat teipataan talkoovoimin. Ensimmäiset mattotalkoot järjestettiin viime torstaina. Lopullisesti kisa-alue rakennetaan perjantaina.

– Etelässä isommilla seuroilla on saleja, joissa matto on koko ajan paikoillaan tai sitten on omia halleja, Laaksonen kertoo olosuhteista.

Pihla Heikkilä (vas.) ja Linda Kämäräinen taipuvat helposti spagaattiin. Kuva: Hanna Rautio

Kuusamon Naisvoimistelijoissa on noin 200 jäsentä. Kilpailevia joukkueita on kahdeksan. Kolmesta esiintyvästä ryhmästä Polte ja Mimmit esiintyvät lauantain kilpailujen yhteydessä. Harrastajia on aina 3-vuotiaista liikuntaleikkikoululaisista lähtien.

Viime vuosina kuusamolaisjoukkueet eivät ole yltäneet SM-mitaleihin, edellinen mitali tuli Hilkka Leskelän johdolla. Poltteessa voimisteleva Maija Virranniemi on moninkertainen kilpasarjan SM-mitalisti toista seuraa edustaneena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pienenä pohjoisen seurana on pystytty ihan hyvin pistämään kampoihin etelän seuroille. Meidän Team Lixia putsasi palkintopöydän huhtikuun lopussa Oulun kisoissa. Taitoa ja osaamista löytyy, kun se osataan valjastaa oikein, Laaksonen vakuuttaa.

– Meillä kaikki halukkaat pääsevät harrastamaan ja kilpailemaan. Isoissa seuroissa joukkueiden jäseniä voidaan valita, puheenjohtaja jatkaa.

Joukkuevoimistelu kehittää kaikkia perusliikuntataitoja; juoksemista, hyppäämistä, tasapainoa ja koordinaatiota. Muista lajeista esimerkiksi pallopelit ovat hyödyllisiä silmä-käsi-koordinaation kehittymisen kannalta.

– Mikä tahansa liikunta on hyödyksi. Ajattelen, että mikään laji ei ole toiselta pois. Liikkuva lapsi on aina hyvä juttu, oli laji mikä tahansa, itse tanssia, lumilautailua ja pallopelejä harrastanut Laaksonen sanoo.

Joukkuevoimistelun kilpailukausi jakautuu syksyn väline- ja kevään vapaaohjelmakauteen. Kuusamosta kilpailuihin osallistuminen vaihtelee iän mukaan, pienimmät kilpailevat kaksi vapaaohjelmakilpailua ja isommat enimmillään seitsemän kilpailua. Kilpasarjojen SM-kisat käydään toukokuun aikana Helsingissä ja Kuusamosta osallistuu kaksi joukkuetta.

Leena Laaksonen, Henna Hentilä-Määttä ja Mari Jestola suunnittelemassa Revontulicupin kisajärjestelyjä. Kuva: Hanna Rautio
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä