Ruoka

Kuusamolainen Karpalo Suomen parhaiden kasvisravintoloiden joukossa

Helsinkiläinen ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste on listannut maamme parhaat kasvisravintolat. Kymmenen parhaan joukkoon ylsi kuusamolainen vegaaniravintola Karpalo.

Karpalon väellä, Paavo Hautalalla, Niina Ritavehmaksella, Arja Palosaarella ja Kirsi Pesosella on aihetta peukutteluun. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Helsinki-Tampere-Turku-Jyväskylä -linja kattaa näistä yhdeksän. Tämän linjan rikkoo Kuusamon Karpalo, keskustassa kymmenen vuoden ajan toiminut vegaaninen lounasravintola, joka ylsi tässä listassa sijalle seitsemän.

Karpalo on maailman pohjoisin vegaaniravintola. 60-paikkaisessa ravintolassa voi lounaan lisäksi järjestää juhlatilaisuuksia. Ravintolasta voi tilata ruokaa ja leivonnaisia myös mukaan.

Toptasten lista on tehty asiakkaiden arvioista. Karpalo -ravintolan kokki ja keittiövastaava Niina Ritavehmas uskoo, että puskaradio on paras viestintäväline heidän tapauksessaan. Kun asiakas saa heiltä hyvää ruokaa, niin muutkin tulevat. Viesti kulkee vegaani -ryhmissä ympäri maata.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karpalo on yleensä avoinna vain lounasaikaan. Asiakkaiden määrä vaihtelee 30 ja 70 välillä. Jonkin verran ruokaa menee myös ulos. Heillä on käynyt myös ulkomaalaisia ryhmiä, kuluneella viikolla ryhmä italialaisia syöpälääkäreitä. Kaikki asiakkaista eivät suinkaan ole vegaaneja. Henkilökunta uskoo, että osa on kasvissyöjiä, joukossa on muutama vegaani ja suurin osa on sekasyöjiä.

– Tässä tulee helposti se suositeltu kasvisten määrä täyteen, vaikka söisi muuten muutakin, miettii Niina Ritavehmas,

Karpalon perustaja on adventtikirkon eläkkeellä oleva pastori Paavo Hautala. Ravintolan omistaa ETRA ry. joka on Hautalan perustama yhdistys Kuusamoon. Järjestö on valtakunnallinen, jäsenyhdistyksiä on kaikkiaan 18, kasvisravintoloita heillä on Suomessa kolme. ETRA tulee sanoista “elämäntavat ratkaisevat”. ETRA on voittoa tavoittelematon järjestö, joten lounaistakin halutaan vain sen verran, että kulut saadaan peittoon.

Karpalossa voi valita, mitä syö ja hinta on sen mukainen. Mitä vähemmän eri partikkeleita, sitä halvempi hinta on.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paavo Hautala uskoo vahvasti, että ruoka on tärkeässä asemassa ihmisten terveydessä. Hänen haaveissaan on luomumaatila, josta myös ravintola saisi kasviksensa.Toinen haave on elämäntapalääketieteen keskus.

– Se on sellainen kaukainen tavoite ja unelma, Hautala miettii. Seuraavana on kuitenkin EKO-marketin perustaminen. Siihen ollaan jo hakemassa perustajajäseniä.