Paikallisuutiset

Katiska antaa kalaa - Kesämökkiläinen saa katiskalla helposti soppakalat ja savuahvenet

Putkikatiskassa ahventa ja haukea. Ahvenet savustukseen ja hauki fileeksi.
Putkikatiskassa ahventa ja haukea. Ahvenet savustukseen ja hauki fileeksi.

Katiska on kaikille tuttu kalanpyydys. Se on helppokäyttöinen ja antaa kalaa tottumattomallekin kalastajalle. Ahven, hauki ja särkikalat ovat tyypillisimpiä katiskakaloja, mutta myös made luikertelee talvella mielellään jään alle asetettuun katiskaan. Katiskoilla on saatu 2000-luvulla Suomen vesistä yhteensä 25 kalalajia sekä rapua ja täplärapua. Hyvä katiska on myös hyvä ravunpyydys.

Katiskan malleja on kymmeniä erilaisia, on pyytäviä ja vähemmän pyytäviä. Hyvän katiskan pyyntitehon salaisuus on yksinkertainen ja varsin yllättävä: Kalat ovat uteliaita. Kalat haluavat mennä katiskaan. Ne viihtyvät siellä. Kalat eivät löydä poistumistietä hyvästä katiskasta.

Katiskan tärkein osa on nielu. Ahvenkatiskan nielu on 4-5 senttimetriä, haukikatiskassa 5-10 senttimetriä. Nielu on joustava, isokin hauki tai made saa ängettyä itsensä katiskaan sisälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pyytävä ja kestävä katiska ei ole ihan halpa, hyvästä katiskasta joutuu pulittamaan rapiat 100 euroa. Huoltoasemilta ja marketeista löytyy muutamalla kympillä itse koottavia katiskapaketteja, kokoaminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista puuhaa.

Katiskalla saa kesämökkiläinen helposti soppakalat ja savuahvenet. Ja mikä parasta: katiska on vaivaton pyydys, kalat säilyvät elävinä pyydyksessä pitemmänkin aikaa ikään kuin sumpussa. Katiskan käytöstä ei aiheudu perheriitoja, jotka ovat yleisiä verkkokalastuksessa ja varsinkin pitkäsiimapyynnissä.

Ahvenen parhaita kutupaikkoja keväällä ovat kivikkoiset niemenkärjet ja selkämatalikot. Ensin kutevat pienimmät ahvenet matalassa vedessä, mutta sitten kutu siirtyy syvemmälle. Ahvenen kutu ajoittuu pitkälle aikavälille, se saattaa kestää jopa toista kuukautta. Sanalasku sanookin, että ahvenen kudulta on vaikea myöhästyä.

Myös kesällä katiska antaa saalista. Silloin se on laskettava syviin vesiin karien kupeisiin, missä isot ahvenet liikkuvat. Antoisia katiskapaikkoja ovat esimerkiksi ruovikot ja niiden reunat, vesikivien vierustat, puronsuut, vesikasvituppaat, vedenalaisten puiden ja kantojen vierustat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamosta löytyy pyytäviä katiskamalleja ja taitavia katiskojen tekijöitä. Neljäkymmentä vuotta sitten ostin Kuusamon torilta kaksi Erkki Salmen suunnittelemaa ja rakentamaa putkimallista katiskaa, joita myös rysäkkäiksi kutsutaan. Nämä ovat kaksinieluisia mallia, nielut ovat peräkkäin. Materiaalina on kuumasinkitty 19 x 19 mm ns. rappausverkko, lankavahvuudeltaan 1 mm. Katiskan elementit liitetään toisiinsa sinkilöillä, eikä erillisiä tukirakenteita tarvita.

Putkikatiskan runko-osa on pituudeltaan 100 cm, leveydeltään 70 cm ja korkeudeltaan 36 cm. Päästä katsottuna poikkileikkaus on lähinnä ellipsin muotoinen. Painoa tällä katiskalla on vain vajaat 3 kiloa.

Kesäkalastuksessa putkimallinen katiska on myös kätevä: sen voi heittää rannalta veteen niin kauas kuin narua riittää ja pyydys asettuu aina oikein päin veteen.

Kesäkalastuksessa lämpimien vesien aikana putkikatiska on antanut Kuusamon Rukajärvestä matalasta hyvin haukea ja syvemmältä ahventa. Talvipyynnissä tulee madetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nämä kaksi putkikatiskaa kestivät kesämökkipyynnissä 40 vuotta. Vuonna 2021 kuusamolainen Olli Auer teki minulle uudet samanlaiset. Ahvenessa, hauessa ja matikassa on ruokakunta pysynyt.

Katiska on tarkoitettu pyytämään kaloja vedestä. Maalla olevien eläinten - lintujen, nisäkkäiden - pyyntiin sitä ei ole tarkoitettu. Kirjallisuudesta löytyy surkeita kuvauksia, kun maalla olevaan katiskaan on joutunut metsopoikueita, teeriä, kanahaukka, jäniksiä, pikkulintuja. Jotta näin ikävästi ei tapahtuisi, maalla oleva katiska on pidettävä suljettuna.

Vinkkejä katiskapyyntiin kirjasta: Markku Myllylä 2008: Kalasta Katiskalla.

FaktaKatiskan pyyntisyvyyksiä eri kalalajeille

* Ahvenelle kutupyynnissä keväällä ensin matalaan, sitten syvemmälle 1-5 metriin

* Kesällä ahvenkatiskat jopa 5-9 metriin

* Hauelle kutuaikana aivan mataliin rantaporeisiin

* Mateelle loppusyksystä syvään 10-25 metriin saakka

* Mateelle talvisessa jäänaluspyynnissä alle 2 metriä

* Särjelle talvella samat syvyydet eli alle 2 metriä

Putkimallinen katiska on kevyt, painaa vain 3 kg. Katiska on 2-nieluinen ja pyytää hyvin ahventa, haukea, madetta ja särkeä.
Putkimallinen katiska on kevyt, painaa vain 3 kg. Katiska on 2-nieluinen ja pyytää hyvin ahventa, haukea, madetta ja särkeä.
Perinteistä katiskapyyntiä Rukajärvellä.
Perinteistä katiskapyyntiä Rukajärvellä.