Paikallisuutiset

Kitkanhelmen kerrostalon rakennusprojekti on pihatöitä vaille taputeltu – “Hatunnoston arvoinen juttu”

Asukkaat pääsivät muuttamaan Kuusamon Kitkantielle rakennettuun Kitkanhelmen kerrostaloon puolitoista kuukautta sitten.

Kitkanhelmen kerrostalon hallituksen puheenjohtaja Eero Heino on tyytyväinen, kun rakennusprojekti on saatu lähes kokonaan päätökseen. Kuva: Julia Asikainen

Kuusamon Kitkanhelmen kerrostalossa on nyt hymy herkässä, kun rakennusprojekti on saatu lähes kokonaan päätökseen. Enää puuttuu vain pihatyöt, jotka on tarkoitus saada tehtyä vielä kesän aikana.

Taloyhtiö rakennutti itse kerrostalon loppuun, kun kerrostaloa rakentanut kuusamolainen Manra Oy ajautui konkurssiin ja vetäytyi hankkeesta viime lokakuussa.

– Aivan mahtava tunne, kun kerrostalo on nyt saatu valmiiksi osakkaiden ja yhteistyökumppaneiden hyvällä yhteistyöllä. Hatunnoston arvoinen juttu, sanoo Kitkanhelmen hallituksen puheenjohtaja Eero Heino.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heinon mukaan kyseessä on koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen rakentamishanke.

– Ymmärtääkseni missään muualla Suomessa ei ole ollut ainakaan kymmeniin vuosiin tällaista, että taloyhtiö olisi itse rakennuttanut kesken jääneen kerrostalon loppuun.

Manra Oy:n vetäydyttyä hankkeesta rakennustyömaa ei ehtinyt olla kauaakaan hiljaisena, sillä taloyhtiön osakkeiden omistajat laittoivat heti hihat heilumaan.

– Rakentaminen oli ehkä noin kuukauden päivät keskeytettynä. Missään vaiheessa ei kuitenkaan ollut kaikki täysin seis, vaan erilaisia käytännön asioita alettiin hoitamaan heti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun kerrostalon rakentamista jatkettiin taloyhtiön toimesta, oli kerrostalon valmiusaste 72 prosenttia.

– Oli hienoa, että saatiin pitää pitkälti samat työntekijät, jotka olivat olleet rakentamassa kerrostaloa jo aiemmin.

Kitkanhelmen kerrostalossa on 22 huoneistoa sekä 91 neliön ja 41 neliön liiketilat. Kuva: Julia Asikainen

Heinon mukaan kerrostalon rakentamisen kustannukset nousivat lopulta suunniteltua suuremmiksi.

– Taustalla oli monia syitä. Viivästys maksoi, mutta myös esimerkiksi tavaran ja energian hintojen nousu vaikutti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakentamisen kustannusten kattamiseksi taloyhtiö otti lainaa. Lisäksi osakkaat käyttivät rakentamisesta aiheutuneisiin kustannuksiin omaa rahaa. Mitään tarkkoja summia Heino ei avaa.

– Osakkaat joutuivat maksamaan jonkin verran enemmän oman osakkeen alkuperäisen kauppahinnan lisäksi.

Kitkanhelmen kerrostalossa on yhteensä 22 huoneistoa sekä 91 neliön ja 41 neliön liiketilat. Huoneistoista yksi on vielä myytävänä.

Asukkaat pääsivät muuttamaan osakkeisiinsa puolitoista kuukautta sitten. Katutason liikehuoneistot viranomaiset hyväksyivät käyttöönotettaviksi viime kuun lopussa.

Note Shot Oy:n tuotepäällikkö Marko Tuovila on tyytyväinen yrityksen uusiin liiketiloihin. Kuva: Julia Asikainen

Toisen liikehuoneiston omistaa ohjelmistoalan yritys Note Shot Oy, joka on jo muuttanut tiloihin.

– Tilat ovat aivan loistavat meidän liiketoiminnallemme. Kun oltiin alusta asti mukana rakennusprojektissa, niin päästiin itse vaikuttamaan siihen, millaiset tilat meille rakennetaan, kertoo Note Shot Oy:n tuotepäällikkö Marko Tuovila.

Ennen Kitkanhelmen tiloihin muuttoa Note Shot Oy:llä oli hetken aikaa väliaikaiset tilat Kelantiellä, jonne he siirtyivät Karhuntassusta, joka meni remonttiin vuoden 2021 lopussa.

Note Shot Oy tekee päätuotteenaan kassajärjestelmiä ja verkkokauppoja. Tällä hetkellä yritys työllistää yhdeksän henkilöä, joista kuusi työskentelee Kuusamon toimipisteessä.

– Kuusamon lisäksi meillä on toimipiste Oulussa ja yksi työntekijä Kajaanissa. Toimimme kuitenkin koko Suomen alueella. Valtaosa asiakkaistamme on Uudenmaan alueelta.

Toinen kerrostalon liikehuoneistoista on tyhjillään. Liikehuoneiston omistaa vielä asuntoja välittävä OC Group Oy, mutta yritys aikoo myydä tilat pois.

– Silloin kun ostimme liikehuoneiston, meillä oli Kuusamossa kaksi työntekijää ja ajattelimme, että ne 41 neliön tilat Kitkanhelmessä olisivat sopivat. Tilanne kuitenkin muuttui, ja työntekijöitä onkin nyt neljä, joten tilat olisivat olleet liian pienet, kertoo OC Group Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pekkarinen.

Kitkanhelmen sijaan OC Group Oy muutti Silmäaseman vanhoihin tiloihin Kitkantielle.

– Kitkanhelmen liikehuoneisto tulee julkiseen myyntiin kesäkuussa, jos ostajaa ei ilmaannu aiemmin. Kiinnostuneita on jo ollut.