Paikallisuutiset

Kolme kuusamolaiskoiraa kisaa maan taitavimpien ajokoirien titteleistä

On historiallinen saavutus, että kolme eri rodun kuusamolaiskoiraa saavuttaa samana vuonna SM-kisapaikan, kertoo Mika Määttä, jonka dreeveri Cipacan Nelsson pääsee testaamaan taitojaan tulevana viikonloppuna Hailuodossa.

Arto ja Ari Hentilän suomenajokoira Arialin Ajatus on yksi SM-kisoihin lähtevistä kuusamolaisajokoirista. Kuva: Mikko Hentilä

Kuusamolaiset koirankasvattajat pääsevät pian jännittämään liveseurannan ääressä, sillä kolme paikallista ajokoiraa on selvittänyt tiensä rotujensa suomenmestaruuskisoihin.

– Historiallinen saavutus, että samana vuonna kolme eri rodun koiraa saavuttaa SM-paikan, kiteyttää Mika Määttä.

Määtän ja Sami Palosaaren dreeveri Cipacan Nelsson pääsee testaamaan taitojaan tulevana viikonloppuna 4.–5. marraskuuta Hailuodossa. Juho Maikun ja Neea Koramon beagle Hilima puolestaan kisaa samana viikonloppuna Varsinais-Suomessa Pöytyällä. Viikkoa myöhemmin, 11.–12. marraskuuta, Arto ja Ari Hentilän suomenajokoira Arialin Ajatus pääsee vauhtiin Mikkelissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mika Määtällä on takanaan kennelharrastusta jo yli 20 vuotta. Toissa vuonna hänen omistamansa koira Napun Hilma oli neljäs samoissa kilpailuissa, jonne Cipacan Nelsson on nyt lähdössä. Nelsson tuli hänelle ja Sami Palosaarelle vasta reilu vuosi sitten Hämeenlinnasta, mutta siinä ajassa Palosaari on luonut vahvasti pohjaa nimenomaan jäniksen ajoon koiralla, joka etelässä ajoi pääosin kaurista, peuraa ja kettua.

– Nuoren koiran ollessa kyseessä pelkästään kilpailuun pääseminen oli todella kova saavutus. Tästä eteenpäin kaikki on plussaa, Määttä sanoo.

Sami Palosaari, Mika Määttä ja Cipacan Nelsson lähdössä ajokoirien SM-kisoihin. Kuva: Mika Määttä

SM-ensikertalainen Juho Maikku kertoo, että hän ja Hilima-beagle ovat lähdössä ”avoimin mielin kokeilemaan”.

– Kovia koiria on vastassa, hän pohtii. – Jos hyvä tuuri käy, niin voihan sieltä voittokin tulla — mutta siihen tosiaan tarvitaan arpaonnea, että saadaan oikeanlainen maasto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maikku on ollut tekemisissä koirien kanssa koko ikänsä.

– Isäukolla on ollut kenneli ainakin 30 vuotta. Sellaista hetkeä ei ole ollutkaan, etteikö olisi ollut jotain koiraa, hän kertoo.

Ari Hentilälle, hänen veljelleen Artolle ja heidän yhteiselle suomenajokoiralleen Arialin Ajatukselle SM-kisat ovat jo kolmannet. Ensimmäiseltä kilpailumatkalta kaksi vuotta sitten kolmikko toi tuliaisiksi kultaisen mitalin.

– Kyllähän se aika varma koira on. Aatokset ovat korkealla, että vielä voisi onnistua, Ari Hentilä luonnehtii suojattinsa mahdollisuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nykyisin eläkkeellä olevalla Hentilällä on yli 40 vuoden kokemus koirien kasvatuksesta. Hän sanookin, että hänen lähes koko elämänsä on pyörinyt niiden ympärillä.

– Hyvä koira vetää aina itsensä näännyksiin, joten mitä parempi koira, sitä enemmän sen omistajalla pitää olla järkeä. Koulutuksen salaisuus on osata lukea koiraa, Hentilä tietää.

Kuusamolaiskoirien pärjäämistä voi seurata tulevana ja seuraavana viikonloppuna reaaliajassa. Suomenajokoirien tuloksia julkaistaan ainakin Ajokoirajärjestön sivuilla, beaglejen tuloksia Suomen beaglejärjestön sivuilla ja dreevereiden tuloksia kyseisen kisan omilla sivuilla.

Juttua korjattu 6.11.2023 klo 9.06: Beagle Hiliman toinen omistaja on Neea Koramo. Koramon sukunimi oli myös kirjoitettu ilman K-kirjainta kuvatekstissä.

Juho Maikun ja Neea Koramon beagle Hilima. Kuva: Neea Koramo
Ilmoita asiavirheestä