Paikallisuutiset

Elja Kemppainen kehottaa kuulonalenemisesta kärsiviä ajoissa tutkimuksiin. Kuva: Mirkku Halonen

Kuulolaitteita saa sairaalasta, ei kuuloyhdistykseltä

Kuuloyhdistys neuvoo tutkimuksiin hakeutumisessa

– Kuuloyhdistyksen toimistolla suoritetaan pienimuotoista kuulukojeiden huoltoa. Sieltä saa myös laitteen paristoja ja muita tarvikkeita. Varsinaiset kuulokojeiden puhdistukset ja säädöt suorittavat ammattihenkilöt Kuusamon terveyskeskuksessa tai Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Näin muistuttaa Koillismaan kuuloyhdistyksen varapuheenjohtaja Elja Kemppainen. Kuusamon Seudun viime viikon jutusta voi välittyä virheellinen käsitys, että kuuloyhdistyksessä tutkitaan kuuloa tai välitetään kuulolaitteita. Näin ei ole. Sen sijaan yhdistyksessä annetaan neuvoja, miten kuulotutkimuksiin voi hakeutua.

Kuuloyhdistys ei välitä tai toimita kuulolaitteita, vaan laitteen antaa tutkimuksen perusteella OYS.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistyksen 45-vuotisjuhlassa 26. elokuuta jaettiin Kuuloliiton ansiomerkkejä ja viirejä aktiivisille toimijoille. Liiton hopeisen ansiomerkin sai Risto Kurtti ja pronssisen Elja Kemppainen. Irja Manninen sai viirin.

Elja Kemppainen muisteli juhlassa 45-vuotista taivalta. Yhdistys perustettiin 1978. Ensimmäisenä toimintavuonna sillä oli 17 jäsentä. Säännöllinen toiminta alkoi vuoden 1981 aikana. Siitä lähtien järjestettiin kerhoiltoja.

Vuosina 1985–2008 yhdistyksen nimi oli Koillismaan kuulohuolto ry. Pitkäaikaisia puheenjohtajia ovat olleet Reino Pätsi, Jalo Törmänen ja nykyinen puheenjohtaja Tapio Riekki, joka on ollut tehtävässä vuodesta 2014.

Jäsenmäärä oli suurimmillaan vuonna 2010, jolloin jäseniä oli 238. Nyt jäseniä on alla 200.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuonna 1999 yhdistys sai palkata ensimmäisen työtekijän. Työntekijä vuodeksi kerrallaan on palkattu yhdistelmätuen avulla. Yhteistyö jokaisen työntekijän kanssa on sujunut hyvin.

Yhdistys on tehnyt yhteistyötä seurakunnan kaupungin ja Suomen kuuloliiton kanssa.

Kuulon tutkimusauto on käynyt monella paikkakunnalla mukanaan Tapio Riekki, joka on kuljettanut autoa ja auttanut tutkimuksissa.

– Olen kurkistanut kristallipalloon mitä se kertoisi tulevasta ajasta. Kuulotoiminnalle on tulevaisuudessakin tarvetta. Ikääntyvällä väestöllä kuulo heikkenee ja usein nuorillakin tulee kuulo-ongelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elja Kemppainen muistuttaa, että kuulonalenemisesta kärsivät tulisi saada ajoissa tutkimuksiin, sillä kuulonalenema vaikuttaa monella tavalla hyvinvointiin. Se eristää kanssakäymisestä, tuo yksinäisyyttä, rajoittaa monia toimintoja ja edistää myös muistin huonontumista.

Lisää aiheesta