Ajankohtaista

Kuusamo on matkailutyöllisyyden kärkikunta

Kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset selvitettiin. Kuusamossa matkailutulon osuus kaikista elinkeinoista on tutkimuksen kuntavertailussa aivan omalla tasollaan. Matkailun kasvupotentiaali Suomessa on valtava.

Matkailun työllistävä vaikutus ja osuus kaikista elinkeinoista on Kuusamossa merkittävä. Huikeat maisemat ja puhdas luonto kuuluvat Kuusamon vetovoimatekijöihin. Vaeltajat Konttaisella kuvasi Harri Tarvainen. Kuva: Harri Tarvainen

Tutkimuksen mukaan Helsingin ja Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Espoo ja Kuusamo. Kuusamo kipuaa listan ykköseksi, kun tarkastellaan matkailutuloa per asukas, matkailun osuutta kaikkien toimialojen liikevaihdosta ja välitöntä matkailutyöllisyyttä.

Helsinki on Suomen suurin matkailukohde monilla mittareilla mitattuna. Pääkaupungin välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljardia.

Suomen kaupungeista Vantaan matkailutulo on kuitenkin kaikista suurin. Sitä selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 prosenttia. Helsingin matkailutulo ei vielä vuonna 2022 ollut samalla tasolla kuin vuonna 2018. Matkailutulo on noussut jo lähelle pandemiaa edeltävää tasoa, vaikka Helsingille aikaisemmin tärkeimmät kohderyhmät kuten venäläiset, kiinalaiset sekä japanilaiset matkailijat puuttuvat lähes kokonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen merkittävimmät matkailukohteet ovat toteuttaneet yhteistyössä laajan tutkimuskokonaisuuden. Tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista vain Lapin kohteet sekä Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksessa yhteensä 54 matkailualueen matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Tutkimus osoittaa, että kokonaiselinkeinon näkökulmasta matkailun työllistävä vaikutus on pienille paikkakunnille erittäin merkittävä.

– Kuusamo kipuaa listan ykköseksi, kun tarkastellaan matkailutuloa per asukas, matkailun osuutta kaikkien toimialojen liikevaihdosta ja välitöntä matkailutyöllisyyttä. Alueen vireää elinkeinoelämää ja monipuolista palvelutarjontaa tutkaillessa sekä tämän käsillä olevan tutkimuksenkin valossa tämä panostus on osoittautunut erittäin hyväksi valinnaksi Kuusamolle, toteaa Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Matkailun työllistävä vaikutus ja osuus kaikista elinkeinoista on Kuusamossa moninkertainen verrattuna muihin tutkimuksessa mukana olleisiin kuntiin ja kaupunkeihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuusamon matkailu on merkittävä osa Kuusamon elinkeinoa. Toimialan tavoitteena on tehdä vahvasti yhteistyötä muiden elinkeinojen kanssa ja siten edistää koko seutukunnan hyvinvointia, sanoo Mats Lindfors, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja.

Kuusamo kipuaa listan ykköseksi, kun tarkastellaan matkailutuloa per asukas, matkailun osuutta kaikkien toimialojen liikevaihdosta ja välitöntä matkailutyöllisyyttä.

Kuusamon matkailutulon osuus kaikista elinkeinosta on tutkimuksen kuntavertailussa aivan omalla tasollaan. Vain Kuusamo ja Vantaa yltävät matkailutulossa yli 9000 euroon asukasta kohti vuodessa, kaikki muut tutkimuksessa mukana olevat kunnat jäävät alle 3000 euron.

Matkailu on vuosien saatossa jäänyt jatkuvasti muiden suomalaisten isojen teollisuuden alojen varjoon sen kasvaneesta merkityksestä huolimatta. Tämä johtunee osittain siitä, että suurin osa matkailuyrityksistä on pieniä ja yritykset jakautuvat useiden eri toimialojen alle. Siksi alan kokonaisvaikuttavuutta voi olla vaikea hahmottaa.

Matkailu on ollut jo vuosia voimakkaassa kasvussa pandemiavuosia lukuun ottamatta ja alan kasvupotentiaali on edelleen valtava. Uusien tutkimustulosten avulla alan vaikuttavuutta voidaan tuoda entistä paremmin esille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä