Kulttuuri

Kuusamo on rohkeasti reunalla – Katso videolta, mitä Koillismaan helmestä kerrotaan

”Veden eri olomuodot Rukan rinteiden lumena, saunan seinien jäänä, avannon vetenä ja kiukaan höyrynä tuottivat elämyksiä. Kaiken kruunasi Kuusamon villien vesien ruoka.”

Kuusamo pääsee upeasti esiin Rohkeasti reunalla -makasiiniohjelmassa, jossa Katariina van Earle tutkii Koillismaan henkeä.

Ohjelman esittelyssä Kuusamoa kuvaillaan luonnon, eläinten kuin ihmistenkin kohtaamispaikaksi joka ilmansuunnasta.

Kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen (vas.) oli Karhuntassussa näyttämässä Kuusamosta tehtyä ohjelmaa. Yleisössä Liisa Kinnunen ja Irma Leinonen. Kuva: HANNA RAUTIO

Kuusamo-jaksossa van Earle tutkii Koillismaan henkeä ja juttelee alkujaan kuusamolaisten sekä ”Torangin takaa tulleiden” kanssa historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saako matkailu kasvaa, häipyykö hirvi lautaseltamme, kuinka kulttuuri voisi kukoistaa? Näihin kysymyksiin vastataan noin puolen tunnin mittaisessa ohjelmassa, joka on vapaasti katsottavissa Oulu2026:n Youtube-kanavalla ja sosiaalisen median kanavissa sekä Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Ohjelma on tekstitetty suomeksi ja englanniksi.

Rohkeasti reunalla -makasiiniohjelma on osa Oulun 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumakokonaisuutta. Ohjelman kahdessa muussa jaksossa esitellään Kuhmon kamarimusiikkiperinnettä ja itse kulttuuripääkaupunki Oulua.

Kulttuuripääkaupunkikokonaisuus näkyy usean vuoden ajan, ja Oulun lisäksi 32 Pohjois-Suomen kaupunkia ja kuntaa on mukana toteuttamassa monipuolisia kulttuuritapahtumia.

– Tosi hieno homma, että Kuusamosta tehtiin ohjelma, kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo, että Kuusamosta on useampi hanke hakenut mukaan Oulu2026-tapahtumiksi. Alustavasti vihreätä valoa on näytetty kahdelle hankkeelle. Oulun kulttuurisäätiö sr tekee päätöksen hankkeista kuluvan kevään aikana.

– Hankkeet ovat ylikunnallisia ja monivuotisia. Niillä haetaan pysyvää muutosta ja uusia käytäntöjä, joilla lisätä Kuusamon viihtyvyyttä kulttuurin keinoin.

Ingalsuo-Laaksonen kertoo, että pitkä aikajakso tapahtumien suunnittelussa on haastavaa kunnallisella tasolla, mutta vielä enemmän pienten toimijoiden keskuudessa. Katseet pitää olla jo nyt kolmen vuoden päässä pääjuhlavuotena 2026.

– Vuonna 2024 on seuraava isompi avustushaku, jolla rahoitetaan pienimpiä tapahtumia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Avustukset eivät kata kaikkia kustannuksia, vaan toimijoiden on itse oltava valmiita rahoittamaan osansa ja olemaan aktiivisia ohjelman kehittämisessä. Ingalsuo-Laaksonen näkee tässä suuren mahdollisuuden saada Kuusamolle hyvin uudenlaista näkyvyyttä.

Mitä sitten Kuusamo-jakso pitää sisällään, se kannattaa jokaisen itse katsoa. Mutta ainakin jaksossa vieraillaan Karhuntassussa matkailuneuvoja Jari Karjalaisen vieraana, kiivetään Konttaiselle luontokuvaaja Eeva Mäkisen kanssa ja nautitaan Tundra-ravintolassa keittiömestari, keraamikko Jarmo Pitkäsen käsityöläistaidoista.

Van Earle keskustelee myös Ingalsuo-Laaksosen, Pro Kuusamon toiminnanjohtaja Jouni Hakolan ja Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindforsin kanssa. Keskustelussa etsittiin tasapainoa luonnon ja ihmisen yhteiseloon matkailun, teollisuuden ja perinteisten elämänmuotojen ja kulttuurin ristipaineessa.

Rohkeasti reunalla -sarjan Kuusamon osuuden ensi-ilta oli Karhuntassussa torstaina 9. maaliskuuta.

Ohjelman käsikirjoituksesta ja tuotannosta vastaa Oulun kulttuuritapahtumayhdistys. Jakson on kuvannut ja editoinut Saha Prod.

Fakta

Oulu2026

Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2021.

Euroopan kulttuuripääkaupunki -hanke on EU:n vuodesta 1985 lähtien toteuttama ohjelma. Se on yksi Euroopan näkyvimpiä vuosittaisia kulttuurihankkeita.

Kulttuuripääkaupunki -tapahtumalla halutaan korostaa Euroopan kulttuurien rikkautta ja moninaisuutta sekä kansalaisten tunnetta yhteenkuuluvuudesta.

Oulun kanssa hankkeeseen on sitoutunut lisäksi 32 pohjoisen kaupunkia ja kuntaa. Kuusamon lisäksi mukana ovat mm. Taivalkoski, Suomussalmi, Kajaani, Sotkamo ja Lapista Kemi ja Tornio.