Ajankohtaista

Kuusamolaisperheessä juhlistetaan yhtä aikaa kolmen lapsen valmistujaisia – perheen kaksosista lähihoitajia ja isosiskosta ylioppilas

Kuusamolaisperheen kaksoset opiskelivat yhdessä lähihoitajiksi ammattikoulussa, kun taas heidän isosiskonsa koki lukion enemmän omakseen.

Kaksoset Aino (vas.) ja Marjo Kajava valmistuvat tänä keväänä lähihoitajiksi. Kuva: Julia Asikainen

On jälleen se aika vuodesta, kun kevään valmistujaisjuhlat ovat aivan nurkan takana. Kuusamossa valmistujaisia juhlitaan muun muassa Kajavien perheessä, jossa on tänä keväänä jopa kolme valmistunutta.

Perheen kaksoset, Marjo ja Aino Kajava, valmistuvat lähihoitajiksi ja heidän isosiskonsa, Mari Kajava, ylioppilaaksi. Myös Mari Kajavan oli aluksi tarkoitus suunnata lähihoitajan opintoihin, mutta lopulta lukio tuntui hänestä enemmän omalta.

– Harkitsin myös kaksoistutkintoa. Ajattelin kuitenkin, että en halua vielä valmistua mihinkään ammattiin, vaan opiskella laajemmin kaikkea. Koen myös olevani enemmän sellainen lukijaihminen, Mari Kajava sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt Marilla on takanaan kolmen vuoden uurastus. Tuoreen ylioppilaan tunnelmat ovat samaan aikaan sekä haikeat että iloiset.

– Olen nauttinut lukioajasta tosi paljon, joten tuntuu haikealta jättää se taakse. Toisaalta on helpottunut olo siitä, että kolmen vuoden työ on saatu päätökseen.

Ylioppilaskirjoituksissa Mari kirjoitti terveystiedon, uskonnon, psykologian, äidinkielen, lyhyen matematiikan ja pitkän englannin. Parhaiten hänellä meni terveystieto, josta tuli arvosanaksi E.

– Terveystieto on kiinnostanut minua lukiossa kaikista eniten. Haluaisin tulevaisuudessa tehdä jotain terveyteen liittyvää työtä ja hainkin kevään yhteishaussa opiskelemaan terveystieteitä Oulun yliopistoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uskonnosta Marille tuli M, äidinkielestä ja psykologiasta C, lyhyestä matematiikasta B ja pitkästä englannista A.

– Reaaliaineet ovat olleet minulle aina aika helppoja, kun taas englannissa ja matematiikassa on ollut haasteita.

Kokonaisuudessaan Mari on tuloksiinsa tyytyväinen.

– Aluksi olin hieman pettynyt, sillä toivoin vähän parempia tuloksia. Lopulta kuitenkin katsoin kokonaisuutta ja totesin, että sain kyllä ihan hyvät tulokset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parhaimpina muistoina lukioajalta Mari nostaa esille vanhojen tanssit ja penkkarit. Eniten hän jää kaipaamaan lukiosta ystäviä.

– Pidämme heidän kanssaan kuitenkin varmasti yhteyttä myös jatkossa, vaikka kaikki lähtevätkin nyt eri suuntiin.

Mari on asunut koko ikänsä Kuusamossa, mutta pian hänellä saattaa edessään muutto Ouluun, jos hän pääsee hakemaansa jatko-opiskelupaikkaan.

– Nuorempana Kuusamo tuntui tosi pieneltä paikalta asua, mutta nykyään osaa enemmän arvostaa esimerkiksi kaunista luontoa täällä. Kyllä sitä kuitenkin kaipaa jo vähän isompaan kaupunkiin.

Mari kertoo odottavansa muutenkin innolla omilleen muuttoa.

– On kiva päästä itsenäistymään ja elämään enemmän omannäköistä arkea.

Mitään stressiä Mari ei kuitenkaan ole ottanut tulevista pääsykokeista.

– Enemmän odotan sitä kokemusta, että pääsee näkemään, millaiset pääsykokeet ovat. Tietysti haluaa antaa parhaansa, mutta en ole ottanut liikaa paineita, että ei ala hirveästi harmittamaan, jos ei heti pääsekään sisään.

Mikäli opiskelupaikka ei irtoa ensimmäisellä hakukerralla, suunnittelee Mari jäävänsä vielä ainakin ensi kevääseen tai kesään asti Kuusamoon.

– Minulla on tällä hetkellä hyvä ja mukava työpaikka Kuusamon K-marketissa, joten jatkaisin siinä tapauksessa siellä työskentelyä.

Tuore ylioppilas Mari Kajava haaveilee tulevaisuudessa terveyteen liittyvästä työstä. Kuva: Julia Asikainen

Myös Marjo ja Aino Kajava ovat hyvillä fiiliksin, kun toisen asteen opinnot jäävät taakse ja lähihoitajan tutkinto on taskussa.

– Vähän jännittää, mutta samalla tosi hienoa valmistua. Tämän eteen on kuitenkin tehty kovasti töitä, kaksoset komppaavat toisiaan.

Marjo ja Aino suorittivat lähihoitajan tutkinnon kahdessa vuodessa. Molemmat päätyivät opiskelemaan alaa siksi, että ainoastaan se herätti heissä kiinnostusta, kun he pohtivat opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen.

– En oikein tiennyt silloin, että mitä haluan opiskella, mutta lähihoitajan opinnot puhuttelivat eniten, Marjo sanoo.

– Sitä lähti sitten vain kokeilemaan, että olisiko tämä ala oma juttu ja kyllä tämä siltä on tuntunut, Aino jatkaa.

Saman alan opiskelu yhdessä oman sisaruksen kanssa ei ole tuntunut Marjosta tai Ainosta mitenkään erikoiselta.

– Me on tehty pienestä pitäen niin monet asiat yhdessä ja oltu myös peruskoulussa samalla luokalla, että olisi tuntunut vaan oudommalta, jos olisi lähdetty peruskoulun jälkeen erilleen, Aino sanoo.

Kaksoset jäävät muistelemaan ammattikoulussa opiskelua lämmöllä.

– On ollut tosi mukavaa. Vaikka opinnot ovat vaatineet paljon, niin yllättävän rennosti on mennyt. Meillä on myös ollut ihan mahtava opiskeluryhmä, jota jää kyllä kaipaamaan, Aino kommentoi.

– Opinnot ovat kasvattaneet tosi paljon ihmisenä ja antaneet itsevarmuutta, Marjo sanoo.

Sekä Marjo että Aino kokevat lähihoitajina eniten omakseen ikäihmisten palveluiden parissa työskentelyn.

– Ikäihmiset ovat vaan niin ihania, molemmat toteavat hymyillen.

Opintojen jälkeen molemmilla on jo tiedossa työpaikat ikäihmisten tehostetussa palveluasumisessa Kuusamossa. Samalla työpaikalla kaksoset eivät kuitenkaan ole.

– Kumpikin meistä on tehnyt opintojen ohella jo pidempään töitä niihin paikkoihin, joissa jatkamme nyt valmistumisen jälkeen.

Vaikka kaksoset nauttivatkin lähihoitajan työstä, siintää kummallakin haaveissa vielä jatko-opiskelu eri alalla.

– Valmennamme tällä hetkellä joukkuetta Kuusamon Naisvoimistelijoissa, ja suunnitelmissa on kouluttautua vielä lisää valmennus- ja tuomarointihommissa, Aino kertoo.

Kumpikin haaveilee tulevaisuudessa myös muutosta jonnekin etelämmäs Kuusamosta.

– Kuusamo on kuitenkin ollut tosi hyvä paikka asua. Täällä on saanut elää rauhallisen lapsuuden luonnon läheisyydessä, Marjo kommentoi.

Kaksoset odottavat hyvin ja rennoin mielin yhteisiä valmistujaisjuhlia.

– Mitään stressiä ei ole otettu. Kiva juhlistaa valmistumista yhdessä ja nähdä kaikkia sukulaisia ja muita läheisiä, he sanovat.

// Juttua päivitetty 31.5. kello 12.08: Korjattu ylemmän kuvan kuvatekstistä nimi Mari Kajavasta Marjo Kajavaksi. //