Paikallisuutiset

Kazuko Kizawa näyttelyyn Kuusamotalolla kuuluu neulanreikäkameravideo ja valokuvia, joita hän oli kuvannut mm. Kuusamossa ja Ivalossa, sekä muita töitä, joissa hän käytti noilta kahdelta paikkakunnalta keräämiään materiaaleja. Kuva: Henri Ruuska

Kuusamon luontoa valokuvannut japanilaistaiteilija: ”Kun näen auringon taivaalla, lähden ulos kameran kanssa”

Kazuko Kizawa vietti kuukauden Kuusamo-opiston taiteilijaresidenssissä ikuistamassa pohjoista luontoa. Hänen töistään koottu näyttely on nähtävillä Kuusamotalolla 12.11. saakka.

Kuusamotalon ylälämpiössä avattiin maanantaina 30.10. Kazuko Kizawan näyttely ”Valo — pohjoinen tarina”.

Kizawa on japanilainen valokuvaaja ja kuvataiteilija, joka on ottanut osaa tapahtumiin ja näyttelyihin ja työskennellyt taiteilijaresidensseissä ympäri maailman, muun muassa Kanadassa, Norjassa, Islannissa, Grönlannissa ja Australiassa.

Kuusamossa hän oli kansanopiston taiteilijaresidenssissä lokakuun ajan. Suomeen hänellä on aiempiakin siteitä, sillä hän asui Kemijärvellä vuosina 2015–19.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamossa syntyneissä teoksissaan Kizawa keskittyi erityisesti pohjoisen valon ominaisuuksiin sekä siihen, mitä valo merkitsee siellä asuville ihmisille. Hän sanoo rakastavansa Pohjois-Suomen luontoa.

– Kun näen auringon taivaalla, lähden ulos kameran kanssa, hän naurahtaa kertoessaan työskentelymetodeistaan Suomessa.

Kuusamotalolla olevaan näyttelyyn kuuluu seinälle heijastettu neulanreikäkameravideo ja valokuvia, jotka Kizawa oli kuvannut osin Kuusamossa ja Ivalossa. Mukana on myös muita teoksia, joihin hän on käyttänyt noista kahdesta kunnasta keräämiään materiaaleja.

– Yhtenä päivänä kun olin pienessä kuusamolaisessa saaressa valokuvaamassa, näin taivaalla sivuaurinkoja (eräänlaisia haloilmiöitä). Ne kasvoivat kasvamistaan, ja lopulta niistä tuli kolme sateenkaarta, Kizawa kertoo. – Tällaiset luonnonilmiöt ovat ominaisia pohjoiselle. Olen onnekas, kun pääsin näkemään sellaisen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamossa syntyneissä teoksissaan Kizawa keskittyi erityisesti pohjoisen valon ominaisuuksiin sekä siihen, mitä valo merkitsee siellä asuville ihmisille. Kuva: Henri Ruuska

Aiemmin lokakuussa Kuusamotalolla oli näytillä ukrainalaisen Maria Leonovan valokuvia ja installaatioita. Niitä on valitettavasti liian myöhäistä käydä katsomassa, mutta Leonovaa ja Kizawaa yhdistää se, että molemmat asuivat ja työskentelivät Kuusamo ARK:ssa eli Kuusamo-opiston yhteydessä sijaitsevassa arktisessa residenssikeskuksessa, joka perustettiin vuonna 2021.

– Täällä Kuusamossa tein töitä, jotka yhdistivät oman identiteettini ja Kuusamon luonnon, Leonova toteaa.

– Meillä on ollut residenssitaiteilijoita laidasta laitaan. He ovat esimerkiksi tehneet isoja seinämaalauksia Rukalle ja taideteoksia Solstice Festivalille, Anna Tyystälä opistolta kertoi Kizawan näyttelyn avajaisissa. – Tänään sinne saapui kirjailija, ja tuli myös tiedustelu väitöskirjatutkijasta, joka haluaisi tulla meille kirjoittamaan.

– Kizawan näyttely on hyvää jatkoa yhteistyöllemme Kuusamo-opiston kanssa, kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen sanoo. – Opiston näyttelytilat ovat rajalliset, mutta meillä on tyhjiä seiniä, joten tämä on nyt toinen residenssinäyttely, joka päätettiin pitää täällä meillä. Meillä on kuitenkin kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kizawan näyttelyyn voi käydä tutustumassa 12.11. saakka.

Ilmoita asiavirheestä