Paikallisuutiset

Kuusamon Näyttämö tuo lavalle vuosikymmenestä toiseen yhtä ajankohtaisen Paniikin

Kuusamo-opiston teatterisalissa selvitellään miehen sielunmaisemaa marraskuun alussa, kun Kuusamon Näyttämö tuo sinne Mika Myllyahon kirjoittaman Paniikki -näytelmän. Näytelmän kantaesitys oli Ryhmäteatterissa syyskuussa 2005.

Jaana Saarisen ohjaaman Paniikin harjoitukset aloitettiin jo vuosi sitten. Tarina kertoo kolmesta erilaisesta miehestä, jotka ovat ystäviä keskenään ja Maxia esittävän Esa Tikkasen mukaan ”vähän hukassa”.

– Näytelmässä avataan miehen sielunmaisemaa ja kuvataan sitä, miten he keskenään käsittelevät asioita, kertoo Leon roolissa oleva Janne Korva. Teksti on hyvinkin elämänmakuista. Tämä on Paniikin kolmen näyttelijän yhteinen mielipide.

Jani Rautiainen näyttelee Jonia, Maxin veljeä, liikemiestä ja talk-shown juontajaa. Rautiainen toteaa, että näytelmä on universaali ilman mitään tiettyä ajankuvausta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Samat kriisit ne ovat olleet 1800 -luvulla kuin nytkin, hän sanoo.

Näytelmän teemat ovat hyvin inhimillisiä. Siinä pohditaan ystävyyttä, uraa, rakkautta, pelkoja, menestymistä. Esityksessä puhutaan puhumisen vaikeudesta ja erityisesti miesten puhumisen vaikeudesta.

– Ulospäin kaikki näyttää hyvältä, mutta sisällä kuohuu, selvittää Esa Tikkanen roolihenkilöiden tuntoja.

Janne Korva kertoo, että hänet on melkein kotisohvalta kiskottu Leon rooliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen hyvin ujo ihminen, mutta kun astun näyttämölle, niin siellä olen ihan jotakin muuta, eikä tarvitse enää jännittää, hän toteaa.

Kaverukset Leo (Janne Korva vas.), Max (Esa Tikkanen) ja hänen veljensä Joni (Jani Rautiainen) selvittelevät Paniikissa kriisejään, oikeita ja kuviteltuja. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Janne Korva tunsi Esa Tikkasen jo aikaisemmin ennen harrastajateatteria. Jani Rautiainen oli jonkin verran tuttu, mutta miehet ovat tutustuneet toisiinsa harjoituksissa paremmin.

– Tässä voi jo luottaa toiseen sekä lavalla että henkilökohtaisesti, vakuuttaa Esa Tikkanen. Hän suosittelee erityisesti miehille näyttelemistä harrastuksena.

Näytteleminen on Paniikin näyttelijöiden mukaan piristysruiske arkeen. Teatterissa pääsee tehokkaasti irti töistä. Yleisöstä saa energiaa. Myös euforinen tunne esityksen jälkeen koukuttaa. Ohjaajan assistentti ja Paniikin kuiskaaja Teresa Savolainen muistuttaa, että teatterissa on muutakin tekemistä, jos ei lavalle halua. Hän itse ei halua näyttelijäksi, mutta haluaa kuitenkin olla mukana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hyvin vapauttavaa, voi heittäytyä, toteaa Jani Rautiainen omista näyttelijän tunteistaan, kun hän vertaa niitä hyvin tiukasti säädeltyyn työhönsä. Hänen työpaikkansa on etelässä, minkä vuoksi hän on innostunut avustajan rooleista. Viimeksi hän oli mukana Salkkareissa ja siemaili juomaansa Ismo Laitelan vieressä baaritiskillä.

Minkälaisia haaveita on vielä teatterin suuntaan näillä Paniikin miehillä? Esa Tikkanen haluaisi musikaaliin tai revyyseen, Janne Korva isoon rooliin kesäteatteriin. Jani Rautiainen on tyytyväinen avustajan töihin, jotka ilmeisesti vievät hänet seuraavaksi Osloon kuvauksiin.

Tällä hetkellä Kuusamon Näyttämössä suunnitellaan Pikku Pietarin pihaa seuraavaksi kesäksi ja siihen tarvitaan näyttelijöiksi erityisesti lapsia. Ohjaajana on Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen.

Ryhmäteatterissa Paniikin rooleissa olivat Petteri Summanen, Jani Volanen ja Tommi Korpela. Näytelmää on käännetty kahdelletoista kielelle. Kuusamon Näyttämöllä esityksiä on 20.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä