Kulttuuri

Kuusamon Näyttämöllä kiireinen kevät: "Koko ajan ihailen näitä enemmän ja enemmän..."

Jaana Saarinen seisoo kolmen miehen keskellä Kuusamon Näyttämön tiloissa. Meneillään on marraskuussa ensi-iltansa saavan Paniikin harjoitukset.

Jaana Saarinen ohjaa ja miehet,  Jani Rautiainen (vas.), Esa Tikkanen ja Janne Korva kuuntelevat. Paniikin ensi-ilta on marraskuussa.
Jaana Saarinen ohjaa ja miehet, Jani Rautiainen (vas.), Esa Tikkanen ja Janne Korva kuuntelevat. Paniikin ensi-ilta on marraskuussa.

Kuusamo

Kalle Karvosen vuonna 1948 koolle kutsuma teatteriryhmä jatkaa edelleen, mutta uusin voimin. Kuusamon Näyttämö täyttää tänä vuonna jo kunnioittavat 75 vuotta.

– Nää on niin hyviä tyyppejä, ihailen näitä aina enemmän ja enemmän, hehkuttaa ohjaaja Jaana Saarinen pohjoista ryhmäänsä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjoitukset aloitettiin joulukuussa ja tänä nimenomaisena perjantaina on tarkoitus tehdä jo ensimmäinen läpimeno. Jaana Saarinen on Kuusamossa pidemmän aikaa, jopa kaksi viikkoa kerrallaan.

Pohjoisen keikat hän tekee otona. Oma työ on tällä hetkellä Tampereen Komediateatterissa.

– Näyttelemisestä saa itsetuntoa ja rohkaisua. Esakin tuli ensin vaan kattelemaan, Kuusamo näyttämön johtokunnan jäsen Heikki Siikaluoma kertoo yhdistyksen sihteeristä ja rahastonhoitajasta Esa Tikkasesta, jolla on Maxin rooli Paniikissa.

– Työelämä on erittäin säänneltyä. Tässä mennään tunne edellä, mitä ei työssä voi tehdä. Hyvin vapauttavaa, kertoo lennonjohdossa työskentelevä Jani Rautiainen, joka näytelmässä on Joni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tää on niin hienoa, kun eri alojen ihmisillä on sama harrastus. Ja jos ei halua näytellä, niin heille on olemassa monenlaista taustahommaa, Jaana Saarinen lupaa.

Janne Korva on näyttämöllä miehistä kolmas, Leo, ja väittää, että hänet on kotisohvalta kiskottu teatterisavottaan. Jaana Saarisen ohjaus oli kuulemma se asia, mikä sai hänet nousemaan ja lähtemään. Ja kun on lavalla, saa olla joku muu kuin oma itsensä, eikä tarvitse Esa Tikkasen mukaan jännittää.

Paniikki on älykäs ja nykyaikainen komedia, jossa paneudutaan miehenä olemisen kriiseihin, todellisiin tai kuviteltuihin.

Mitä kaikkea mieheltä nykyään vaaditaan? Osaako mies olla sinut tunteidensa kanssa? Voiko olla yhtä aikaa herkkä ja menestyvä? Entä mistä siinä Almodovarin elokuvassa oikein on kysymys?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paniikin esitykset alkavat 3.11.2023 Kuusamo -opiston teatterisalissa. Esityksiä on kaikkiaan 20.

Ukkosen ääni on harrastajateatterin kesäteatteriprojekti, Kalle Päätalon sota-ajan teksteihin perustuva näytelmä, jonka kantaesitys on 7.7.2023. Teksti kertoo Koillismaan ihmisistä ja kokonaisesta kansakunnasta sodassa.

– Päätalohan oli sota-ajan täällä Kuusamossa ja paikallinen historia vetoaa katsojiin, toteaa Heikki Siikaluoma.

Ukkosen äänen dramatisoi ja ohjaa Hannu Kahakorpi, joka myös sovittaa tekstin kesäteatterille sopivaksi. Esitys nähdään Kuusamossa kesän aikana 15 kertaa.

Hannu Kahakorven tulevaisuuden suunnitelmissa ja haaveissa on toteuttaa uusi Päätalo-elokuva, kunhan rahoituskuviot saadaan kuntoon. Tulevassa kesäteatteriproduktiossa hän kartoittaa samalla näyttelijöitä mahdolliseen elokuvaan.

Kesäteatteriin tarvitaan erityisesti miehiä ja uusien näyttelijöiden Casting-tilaisuus pidetään 10.-12.3.2023, kun Kahakorpi on seuraavan kerran Kuusamossa. Kuusamon Näyttämö tiedottaa asiasta lähempänä.

– Nyt on mahdollista päästä matalalla kynnyksellä mukaan teatteriharrastuksen pariin. Rooleja on isoja, pieniä ja siltä väliltä, vaikka osana sotilasjoukkoa, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Sakari Siikaluoma.

Kuusamon Näyttämö harjoittelee tällä hetkellä liiketilan huoneistossa, koska omaa sisänäyttämötilaa ei ole. Valot ja tekniikka ovat Kuusamo-opiston teatterisalissa, mutta siellä ei ole varaa harjoitella, koska opisto perii tiloista vuokraa.

– Kaikki esitysten lipputulot menisivät vuokriin, kertoo Heikki Siikaluoma tilaongelmasta.

Uudet näyttelijät ovat aina tervetulleita. Yhdistyksen jäsenmäärä on sadan kieppeillä, mutta aktiivisia on mukana vain pieni osa.

– Kun väkeä on tarpeeksi, pystyy yhdistys pitämään koko ajan ohjelmistoa yllä, toteaa Jaana Saarinen. Hän sanoo ryhmää rohkeaksi, valmiina kokeilemaan aina kaikkea uutta.

– Mutta uskonto ja politiikka ovat asioita, joihin ei puututa, sanoo joku näyttelijöistä varmaan ihan kaikkien puolesta.