Kuusamon seutu on tunnettu hyvistä metsästysalueista

Metsästys on suosittu harrastus Suomessa. Vuosittain noin 300 000 ihmistä lunastaa metsästyskortin, joka on hieman korkeampi kuin muualla Euroopassa. Kun syksy saapuu, niin metsästyskausi alkaa ja harrastuksen pariin päästään pitkän odotuksen jälkeen. Kuusamon seutu tarjoaa upeat olosuhteet niin suurriistan kuin pienriistan metsästäjille.

Ympäri Suomen metsästystä harrastavat etsivät jatkuvasti parhaimpia metsästysalueita. Poikkeuksetta suunta on kohti pohjoista, jossa löytyvät mitä parhaimmat maisemat ja olosuhteet, jossa niin metsästäjät kuin riistat viihtyvät. Kuusamon metsäalueet ovatkin tunnettuja erinomaisista metsästyspaikoista.

Metsästäjille on kymmeniätuhansia hehtaareja metsää Kuusamon alueella

Suomalaisille tärkeitä harrastuksia ovat metsästys ja kalastus. Suomessa luonto on lähellä, joten harrastuspaikat ovat helposti tavallisten kansalaisten ulottuvilla. Samalla kun viihtyy itselle tärkeän tekemisen parissa, niin tekee palveluksen ympäristölle ja yhteiskunnalle, kun on mukana ylläpitämässä lajikantoja ja luonnon tasapainoa.

Kuusamon yhteismetsistä löytyy noin 80 000 hehtaaria metsästysaluetta. Passissa istuessa on sopivaa aikaa suunnitella seuraavia lomareissuja ja suunnitella mitä kaikkea haluaisi siellä tehdä. Esimerkiksi Universal Studio on paikka, jossa monet haaveilevat vierailevansa. Tämä mahtava Yhdysvalloissa sijaitseva teemapuisto tarjoaakin lomaviihdettä koko perheelle. Liput kannattaa kuitenkin hankkia etukäteen netistä niin ei joudu paikan päällä jonottamaan. Silloin aikaa jää enemmän lomasta nauttimiseen ja puiston ihailuun.

Ennen ulkomaille lähtöä Kuusamon metsät tarjoavat upeita ruskamaisemia, minkä lisäksi hyvällä tuurilla kohdalle voi osua loistavat apajat. On kuitenkin hyvä muistaa, että metsästäminen on sallittua vain lupa-alueilla. Petoluvilla saa mestästää Kuusamon, Taivalkosken ja Suomussalmen alueella. Huomioon tulee ottaa, että rajavyöhykkeellä metsästäminen on kielletty.

Alue on tunnettu pienriistan metsästyksestä

Kuusamon metsästyspaikat ovat suurimmaksi osaksi metsästysseurojen ylläpitämiä alueita. Paikat on tunnettu ympäri Suomen siitä, että sieltä löytyy runsaasti lintuja kuten teeriä, metsoja ja pyitä. Pienriistan metsästys on parhaimmillaan syksyllä, kun linnut tekevät muuttoa kohti etelää.

Alueelta löytyy paljon koskia, soita ja lampia sekä jylhiä maisemia, joissa riista viihtyy. Niinpä sen ympäristö on ihanteellinen asuinpaikka erilaisille eläimille. Samalla se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet metsästäjille nauttia kauniista luonnosta sekä itselle tärkeästä harrastuksesta.

Pienriistametsästykseen löytyvät lupa-alueet ovat:

– Kuusamon ja Taivalkosken alue (n. 61 200 ha)

– Suomussalmen alue (n. 4 900 ha)

– Luoman alue (n. 9 600 ha)

Hirven- ja karhunmetsästys suosittua metsästyskauden aikana

Kuusamon alueella on runsaasti hirviä, minkä lisäksi alueelta löytyy myös muita suurpetoja. Tänä vuonna alueella kaadettiin yhteensä 17:sta karhua. Niiden kaatolupa-alueet ovat Kuusamossa, Taivalkoskella ja Suomussalmella. Maa- ja metsätalousministeriö antoi vuoden 2023-2024 alueelliseksi kiintiöksi 45 karhua. Tämä määrä saavutettiin kokonaisuudessaan.

Karhujen lisäksi alueella on hyviä metsästyspaikkoja hirvenmetsästykseen. Suurin osa näistä alueista, jossa hirvet liikkuvat, ovat valtion omistamia. Ennen metsälle lähtöä tulee ottaa huomioon, että jokaisella metsästysalueella on omat säännöt ja rajoitukset, sekä milloin ja mitä voi metsästää. Niihin tulee tutustua hyvin etukäteen.

Esimerkiksi Kuusamon yhteismetsiin saa vuorokauden kestäviä lupia metsästykseen, mutta niihin on asetettu pistearvokiintiö jota ei saa ylittää. Vuorokaudessa saa metsästää korkeintaan viisi pistettä, joka tarkoittaa esimerkiksi yhden riekon metsästämistä. Jokainen pienriista on pisteytetty eri tavalla ja päivän aikana saa saalistaa sen mukaan.

Metsästys on paljon muutakin kuin passissa istumista

Syksy on kauneinta aikaa vuodesta. Ruska on parhaimmillaan, aamuisin ilma on raikkaan viileä ja päivisin lämpötila nousee vielä mukavan lämpimäksi. Metsästäjille tämä aika on monen metsästyskauden alkamista, ja sitä on odotettu pitkään. Harrastukseen kuuluu kuitenkin paljon muutakin kuin passissa istuminen.

Riistan saalistaminen on kaikkein jännittävin osuus, mutta sen lisäksi siihen liittyy kauniit maisemat, ulkona liikkuminen ja metsästyskaverit. Tämä kokonaisuus tekee harrastuksesta ja metsästysreissuista unohtumattomia. Kuusamosta löytyy kolme vuokrakämppää, jossa on mahdollista yöpyä näiden aikana. Kuusinki 1 ja 2 sijaitsevat Saunavaarassa sekä Ölky löytyy Viitavaarasta.

Lisäksi Suomussalmella on Leilin kämppä. Tämän pihapiirissä on asuinrakennuksen lisäksi savusauna, kota ja lihankäsittelyä varten rakennettu rakennus. Siellä on mitä parhaimmat olosuhteet käsitellä päivän saaliit ja rentoutua metsästysreissun jälkeen.

Kuusamon seutu on metsästäjän paratiisi

Kuusamon alueen upeat metsästyspaikat, monipuolinen luonto ja kauniit maisemat vetävät puoleen niin paikallisia kuin muualta tulevia metsästäjiä. Lupa-aluetta on kymmeniätuhansia hehtaareja, joten tilaa on harrastaa ihan jokaiselle. Metsästys tarjoaa unohtumattomia elämyksiä ja mahdollisuuden nauttia luonnosta samalla kun hyvällä tuurilla saa takuuvarmasti puhdasta lähiruokaa.

Kautta aikojen suomalaiset ovat metsästäneet ja tämä perinne jatkuu yhä edelleen. Ympäristössä on runsaasti riistaeläimiä kuten hirviä, peuroja, metsälintuja ja pienriistaa. Alueella pääsee metsästetään myös petoeläimiä kuten karhuja ja susia. Alueen metsästysseurat ovat aktiivisia ja pitävät huolta metsästysmaista sekä riistanhoidosta.

Näin vuodesta toiseen metsästäjät pääsevät palaamaan tämän upean harrastuksen pariin. On kuitenkin muistettava, että metsästää ei voi milloin haluaa, vaan siihen tarvitaan asianmukaiset luvat ja se on sallittua vain rajatulla alueella. Kuusamon metsäalueet tarjoavat erinomaiset puitteet metsästykseen, joten lähde viettämään unohtumattomat hetket alueen parhaissa passipaikoissa.