Paikallisuutiset

Kuusamon Torangin koulun pihalla on suunnistettu innokkaasti viime päivinä – käynnissä valtakunnallinen suunnistustapahtuma

Kuusamossa on osallistuttu valtakunnalliseen Koulu kartalla -suunnistustapahtumaan.

6-luokkalaiset Jonna Patosalmi (vas.) ja Joanna Alajuuma pitävät suunnistusta hauskana. Kuva: Julia Asikainen

Kuusamon Torangin koulun ympäristössä on ollut viime päivinä vilskettä, kun koululla on vietetty valtakunnallista Koulu kartalla -suunnistustapahtumaa.

Torangin koulun etupihalla oppilaat ovat päässeet suunnistamaan kuuden eri pituisen radan muodossa. Takapihalla puolestaan on päästy tutustumaan labyrinttisuunnistukseen ja parkour-rataan.

Tapahtumassa oppilaat ovat saaneet käyttöönsä emit-leimasimet, jotka mahdollistavat ajanoton suunnistuksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime keskiviikkona iltapäivällä koulun etupihan suunnistusrasteja kiersivät innokkaasti Torangin koulun 6-luokkalaiset. Muun muassa kaverukset Jonna Patosalmi ja Joanna Alajuuma osallistuivat suunnistustapahtumaan iloisin mielin.

– Suunnistus on hauskaa. Valitsimme heti ensimmäiseksi kaikista pisimmän reitin, joka on 800 metriä. Rastit ovat löytyneet tähän mennessä helposti, he kommentoivat.

Myös Joona Nivala kiersi rasteja mielissään.

– Suunnistuksessa on kivointa se, että pääsee etsimään rasteja eri paikoista ja saa liikkua, Nivala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

6-luokkalainen Joona Nivala kiersi rasteja itsekseen. Kuva: Julia Asikainen

600 metrin mittaisesta reitistä aloittaneet Milla Aikio ja Katri Parkkinen kertovat pitävänsä suunnistuksessa erityisesti hankalammista reiteistä.

– Ihan kivaa, että tällainen suunnistustapahtuma on järjestetty koululla, kaverukset toteavat.

Suunnistamassa olleiden 6-luokkalaisten opettaja Kaisa Ojala pitää suunnistustapahtumaa huippujuttuna.

– Oppilaat ovat olleet innoissaan ja tsempanneet toisiaan. Osa on innostunut esimerkiksi rikkomaan toisten luokkien pohja-aikoja suunnistusradoilla. Myös opettajat ovat kehuneet tapahtumaa kovasti, Ojala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ojalan mielestä yksi tapahtuman merkittävimmistä hyödyistä on se, että lapset oppivat lukemaan karttaa.

– Tapahtuma voi myös hyvin innostaa lapsia liikkumaan enemmän luonnossa ja saada perheitä lähtemään yhdessä maastoon kuntorasteille.

Kuusamossa Koulu kartalla -suunnistustapahtumassa mukana ovat Tolpanniemen, Nilonkankaan ja Torangin koulut. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille alakouluikäisille.

Suunnistustapahtuman järjestelyissä on ollut apuna muun muassa Juuli Pätsi Kuusamon Erä-Veikoista. Kuva: Julia Asikainen

Käytännön järjestelyjä ovat hoitaneet koulujen opettajat, Kuusamon Erä-Veikot seuran väki ja talkoolaiset. Kuusamon Erä-Veikot ovat suunnitelleet suunnistusreitit ja laatineet suunnistuskartat koululle.

Opettaja Kaisu Sippola Nilonkankaan koululta kertoo, että tapahtumapaikaksi valikoitui Torangin koulu ennen kaikkea siksi, että hyvä ja ajantasainen kartta on suunnistuksessa kaiken a ja o.

– Torangin koulun kartta on tällä hetkellä parhaassa kunnossa meidän kouluista, Sippola sanoo.

Torangin koulun takapihalla on päässyt kokeilemaan labyrinttisuunnistusta. Kuva: Julia Asikainen

Tapahtuman aikana luokat ovat käyneet pääsääntöisesti suunnistamassa aina yksi luokka kerrallaan. Suunnistamassa on oltu noin tunnin verran sekä etu- että takapihalla.

– Olemme tehneet sähköisen varauskalenterin, josta opettajat ovat voineet varata aikoja suunnistukselle.

Sippolan mukaan ajat varauskalenterista ovat täyttyneet hyvin.

– Keskimäärin tapahtumaan on osallistunut päivittäin noin sata oppilasta.

Sippola kokee tapahtuman tuovan ennen kaikkea mielekkyyttä kevään viimeisille kouluviikoille.

– Tietysti sitä toivoo, että lapset liikkuvat monin eri tavoin. Kuusamon olosuhteet ja hieno ympäristö suosivat suunnistusharrastusta. Se on virkistävä kehysaktiviteetti, jos haluaa oppia kulkemaan luonnossa.

Sippolan mukaan koulujen suunnistustunnit ovat ajoittuneet yleensä syksyn sateisimpaan aikaan, jolloin lajista ei ehkä saa samaan tapaan iloa irti kuin toukokuulla kesän lähestyessä.

– Kun tällainen tapahtuma järjestetään toukokuulla, on siitä sitten helppo jatkaa esimerkiksi kesärasteille maastoon, jos innostuu lajista.

Koulu kartalla on Suomen Suunnistusliiton hanke, ja suunnistustapahtumia on järjestetty useilla eri paikkakunnilla huhti-toukokuussa. Kuusamossa tapahtuma jatkuu torstaihin 1. kesäkuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä