Pääkirjoitukset

Kuusamon Woodstock

”Hyvät Epäjohdonmukaiset, Tanssiaiset eivät jatku lauantaina. Lentomme päättyi kauniiseen perjantaiyöhön. Olemme todella pahoillamme. Emme voi jatkaa suunnitellun ohjelman toteuttamista nykyisillä resursseilla ja työvoimalla. Riskit olisivat liian suuret yleisötapahtumalle. Kaikki kivet käännettiin viikon aikana.”

Näin tapahtuma kiitti lauantaina tanssiaiskansaa, kaikkia tapahtuman hengen luomiseen osallistuneita ja Epiksiin uskoneita.

”Kiitämme kaukaa matkustaneita ja paikallisia Kuusamossa ja lähiseuduilla. Kiitos. Ja anteeksi. Nous sommes désolés. Ándagassii. We are so, so sorry.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epäjohdonmukaisten tanssiaiset sai valtavan media- ja somehuomion jo alkuvuodesta. Odotettiin ohjelmaltaan suurta, mutta suuren yleisön huomion ulkopuolisten esiintyjien tähdittämää festivaalia. Luvassa oli toistasataa musiikkinumeroa ja lisäksi sana- ja kuvataidetta. Festivaaliohjelma oli kunniahimoinen ja tapahtuman markkinointi poikkeuksellista.

On pähkähullu ajatus tuoda festarit keskelle-ei-mitään, hylätylle golfkentälle. Pähkähullu ja siksi loistava ajatus. Näistä päähänpistoista on noussut legendoja. Tässä tapahtumassa on ollut legendan ainekset jo eläessään, mutta aution alueen hetkeksi iloiseen elämään puhaltanut liekki jaksoi lepattaa vain kolme onnellista päivää.

Onhan se totta, ettei huvialue täyttänyt turvallisuusmääräyksiä lähellekään. Osa lavoista oli heppoisia, mellakka-aidat puuttuivat niiden edestä eikä järjestyshenkilökuntaa ollut riittävästi. On ihme, että viranomaiset antoivat tapahtuman jatkua näinkin pitkään. Toisaalta yleisö käyttäytyi häiriöittä. Ei tuota porukkaa tarvinnut paimentaa tappelemasta, satuttamasta itseään eikä pakkautumasta väkivalloin lavan eteen. Omien juomien tuominen mukana ei ollut oikeasti luvallista, mutta festarirepun antimet olivat tapahtuman alussa ainoa virvoitusjuomien lähde. Yksi jos toinenkin taivalsi alueella oma juomatölkki mukana, mutta juuri siksi kukaan ei ollut häiritsevästi humalassa.

Tuossa tapahtumassa juovutti upea tunnelma. En ole kokenut sellaista usein, vaikka (tai juuri siksi että) olen vanha festaripeikko. Viimeksi olen leijunut samalla tavalla lProvinssirock-viikonlopusta vuonna 1988. Se oli ensimmäinen rockfestarini ja siitä on 35 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Festarivieras astuu parhaimmillaan taikapiiriin, jossa voi tapahtua kaikenlaista yllättävää ja kummallisia, unohtumattomia kohtaamisia.

Festarivieras astuu parhaimmillaan taikapiiriin, jossa voi tapahtua kaikenlaista yllättävää ja kummallisia, unohtumattomia kohtaamisia. Arjesta poikkeavassa todellisuudessa ehkä kärsitään märästä säästä telttaillen, mutta noustaan arkitodellisuuden yläpuolelle, kun nähdään ilmielävänä rakas, merkittävää hengenravintoa tarjoava artisti osana yhdessä jaettua todellisuutta.

Epäjohdonmukaisten tanssiaisissa yleisö käänsi epävarmuuden yllätyksellisyydeksi. Festivaaliyleisön keskuudessa vallitsi ystävällisyyden ilmapiiri. Meillä oli hetken aikaa Kuusamon oma Woodstock. Sielläkin aikataulut elivät, mutta tapahtuman keskeyttämisen sijasta bileiden annettiin jatkua maanantain puolelle, jotta Jimi Hendrix sai antaa sähkökitaran laulaa. Woodstockista lähtien festarien kertomukseen on kuulunut upottava muta. Woodstock sai aikaan liikennekaaoksen, kun puolen miljoonan festarivieraan joukkoon yritti puolitoista miljoonaa muuta. Kesken päättyneistä Epiksistä paluu onnistui omatoimisesti organisoiden aidossa ystävyyden, yhteistyön ja avunannon hengessä.

Tapahtuman järjestänyt Mikko Levón on onnistunut paremmin taiteellisessa suunnittelussa kuin käytännön järjestelyissä. Epikset saattavat tulla hänelle henkilökohtaisesti kalliiksi. Tästä huolimatta elätän pientä toivoa, että hän saisi kootuksi voimaa toistaa tapahtuma ensi kesänä. Sateen emme anna haitata, kun puitteet onnistuneelle elämykselle valmistellaan hieman paremmin. Tietty spontaanius on ollut Episten hyvä ydin. Kun käytännön asiat pohditaan paremmin, jää järjestäjillekin aikaa ja energiaa omistautua luovaan leijumiseen.