Kulttuuri

Iskelmälaulaja Leif Lindeman esiintyy Kuusamotalolla yhdessä Kyösti Mäkimattilan kanssa. Kuva: FoTom Photography

Kuusamotalolla kuullaan nostalginen pläjäys Olavi Virran musiikkia

”Olavi on merkinnyt minulle esikuvaa. Minulle nimenomaan siinä, miten tangot lauletaan”, kertoo iskelmälaulaja Leif Lindeman. Hän tulkitsee Kyösti Mäkimattilan kanssa Olavi Virran musiikkia Kuusamotalolla marraskuussa.

Kuusamotalolla kuullaan marraskuussa aimo kattaus Olavi Virran musiikkia. Yli 50 vuotta sitten kuolleen laulaja-näyttelijän tunnetuksi tekemiä kappaleita tulkitsevat iskelmälaulajat Leif Lindeman ja Kyösti Mäkimattila. Heitä säestää laulu- ja soitinyhtye Varjokuva.

Konsertti on osa kiertuetta, joka käy Kuusamon lisäksi muun muassa Oulussa ja Rovaniemellä. Musiikin ohella se kertoo Virran elämästä tarinoiden ja videoiden kautta.

Leif Lindemanin ensimmäiset muistot jo yli 50 vuotta sitten kuolleesta taiteilijasuuruudesta liittyvät lapsuuteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Jo pikkupoikana sain ensikontaktin Olaan. Muistan, kun kotitaloamme maalattiin, ja radiosta soi Sinitaivas. Meikäpoika railotti mukana paatoksella, Lindeman muistelee. -Meillä oli kotona Olavin LP, jonka kannessa oli samainen kaunis sininen taivas komean Olavin takana. Sitä kuuntelin jo lapsena puhki asti.

Viime aikoina Lindeman kertoo katselleensa paljon mustavalkoelokuvia, joissa Virta tuon tuosta esiintyi. Virtahan teki vaikuttavan uran myös elokuvatähtenä.

- Olavi on merkinnyt minulle, kuten monille muillekin, esikuvaa. Minulle nimenomaan siinä, miten tangot lauletaan, Lindeman sanoo. -Olavia en päässyt koskaan näkemään, mutta hänen tyttärensä tapasin Olavin satavuotisjuhlan puitteissa. Oli erityinen tunnelma esittää hänen läheisilleen mestarin lauluja.

- Jos pitäisi valita suosikkilaulu, nostaisin tuon mainitsemani Sinitaivaan rinnalle hieman vähemmän tunnetumman kappaleen Viesti mereltä, jonka olen saanut myös levyttää. Sen sävelkulku soi kauniina, Lindeman pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyösti Mäkimattila esiintyy Kuusamotalolla Leif Lindemanin kanssa. Kuva: Joonas Kainulainen

Kyösti Mäkimattila kertoo, että Virrasta kertovat kirjat ovat olleet hänelle silmiä avaavaa luettavaa.

- Laulajan kahdet kasvot olivat kovin erilaiset. On ollut myös hieno saada kuulla aikalaistensa kertomuksia siitä ei-julkisesta puolesta. Karismaattisesta tyypistä oli tosiaan kyse.

Virran levytysrepertuaarista Mäkimattilalle itselleen rakkaimpia ovat uran loppupuolella tehdyt tulkinnat.

- Vaikea nimetä omaa lempparia. Se vaihtelee. Esimerkiksi Kesäyön valssi, Sateinen ilta ja Häämuistojen valssi ovat upeita, hän luettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyösti Mäkimattilan ja Leif Lindemanin konsertti Kuusamotalolla maanantaina 13.11.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä