Paikallisuutiset

Liikunta ja iloinen mieli ovat Simo Peltoniemen reseptit hyvään elämään

– Mitä siellä Vasaperällä olis siihen aikaan muuta ollut kuin käpylehmien keräily, jos ei olisi urheilua harrastanut, miettii kuusamolainen Simo Peltoniemi innostustaan liikuntaan. Kesällä 82 vuotta täyttävä mies lenkkeilee edelleenkin, käy monta kertaa viikossa keilaamassa ja seuraa innostuneena Kuusamon Pölkyn pelejä.

Pitkä-ikäisyys kulkee äidin puolen suvussa. Elinvuosissa sata ei ole mikään ihme eikä ylikään.

– Äidin veli on nyt 99 vuotta ja seitsemän kuukautta, Simo Peltoniemi kertoo.

Vasaperällä oli Simo Peltoniemen lapsuudessa koulu, jossa oli oppilaita seitsemisenkymmentä. Koulujen välisissä kilpailuissa ratkottiin paremmuuksia sekä kesä-, että talvilajeissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuusikkoon kodin lähelle tehtiin kilometrin pituinen latu, joka pysyi auki siksi, että se oli siellä kuusikossa, Simo Peltoniemi selvittää.

Hänen lajeinaan olivat nuoruudessa hiihto, keihäs, kuulantyöntö sekä juoksu. Myöhemmin tuli vielä lentopallo ja painonnosto. Ennen armeijaa hiihto jäi pois ja armeijan jälkeen hän ryhtyi metsurin töihin, jolloin ei ollut aikaa eikä voimia hiihdellä. Tämän jälkeen hänellä on ollut turkistarha, mutta rahan arvon lasku lopetti sen toiminnan. Kuusamon Rehulla hän ehti olla rehumestarina kolmisen vuotta ja Koilliskunnan lastenkodissa sekä tavaratalo Kantolalla ja ammattikoululla talonmiehenä.

– Kyllä minä olisin melko käppänä ukko, jos en olisi liikkunut niin paljoa, uskoo Simo Peltoniemi. Naapurin Eetu, 85 v on hyvä lenkkikaveri.

– Siinä menee kilometrit kuin huomaamatta, kun on mukavaa seuraa, Simo Peltoniemi vakuuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän uskoo myös, että hyvä kunto on pelastanut hänet vakavassa onnettomuudessa, johon hän joutui vuosia sitten. Toipuminen onnistui hyvin eikä ainakaan päälle päin voi aavistaa mitään tapahtuneesta.

– Kävely ja hiihto tuovat ikääntyneille ihmisille hyvinvointia. Verenkierto paranee ja verenpaine laskee. Oikea ruokavalio sekä hyvät kaverit ovat myös tärkeitä, hän toteaa.

Simo Peltoniemi täyttää ensi kesänä 82 vuotta. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Simo Peltoniemellä on itsellään kaksi lasta ja heillä lapsenlapsia. Urheiluharrastus on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Pauli pelaa jalkapalloa ja samalla tekee kuntotreenejä. Opettaja kannustaa kovasti liikkumaan. Helmi harrastaa yleisurheilua ja Milja käy isänsä kanssa hiihtolenkeillä, hän kertoo lapsenlapsistaan. Hän uskoo, että lapsen tulevaisuus riippuu paljolti siitä, minkälaiset eväät hän kotoaan saa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalastus on liikunnan lisäksi Simo Peltoniemellä toinen tärkeä harrastus. Hän iloitsee kevään aurinkoisista keleistä, mutta on sitä mieltä, ettei ilmalla ole loppujen lopuksi merkitystä siihen, lähteekö jäälle tai järvenselälle.

– Kun se vietti iskee, niin ei sille mitään voi, hän toteaa nauraen.

Simo Peltoniemi tuntuu olevan hyvin positiivinen ihminen, jolla on hymy ja nauru herkässä.

– Mieli pitää pysyä virkeänä, iloisuus matkassa ja positiivinen asenne toisiin, on hänen ohjeensa. Myös hyvät muistot auttavat niiden tummempien kohtien yli, joita niitäkin on oll

Keskittyminen ja - heitto. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Keilahalli pysyy edelleenkin Simo Peltoniemen elämän keskiössä. Eläkeläisillä on siellä viisi kertaa viikossa tunnin vuoro.

– Siellä on niin mukava turista ja huumoria heittää.

Ja jotta se ei jäisi pelkäksi heittelyksi, niin eläkeläiset käyvät myös kisaamassa. Ennen pääsiäistä on tarkoitus vielä ottaa osaa eläkeläisten Oulu - Kuusamo -kaupunkiotteluun.

.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä