Paikallisuutiset

Liukulumikenkä pelittää hangessa

Liukusuksien pituus katsotaan asiakkaat koon ja painon ja käyttötarpeen mukaan.

Luontoharrastuksissa tarvitaan kunnolliset välineet, niin kesällä kuin talvellakin. Luontomatkailijat ovat hoksanneet liukulumikenkien käytön luontoretkillään. Esimerkiksi Riisitunturilla näkee liukulumisuksijoita paljon, jos kyllä perinteisiä lumikenkäilijöitäkin reitillä näkee.

Liukulumikengät ovat suosittuja, niitä löytyy eri kokoisia ja mallisia asiakkaan koon ja käyttötarpeen mukaan, kertoo yrittäjä Jari Leivo. Kuva: Markku Myllylä

Liukulumikengät ovat oikeastaan erikoissukset: noin 15 senttiä leveät sukset, joiden pohjassa on skinit eli pitokarva-alue (nousukarva) keskellä.

Liukusuksien pituus katsotaan asiakkaat koon ja painon ja käyttötarpeen mukaan, 149 sentin mittaiset sopivat aika monelle. Mitä pitemmät liukulumikengät, sitä parempi kanto niillä on hangessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisaalta liian pitkät kulkimet ovat hankalat käännöksissä. Lapsille löytyy omat mallinsa, metrin mittaiset liukulumikengät. Erityisiä monoja ei tarvita, liukulumikenkien siteet ovat sellaiset, että normaalit talviset maastokengät tai talvikumisaappaat käyvät.

Leveät ja lyhyet ja hyvin pitävät liukulumikengät ovat omiaan liikuttaessa paksussa lumessa. Niitä ei tarvitse nostella kuten lumikenkiä, vaan eteenpäin mennään hissukseen kulkimia liu'uttamalla.

Sauvat ovat jämäkät, sommat ovat suuret, halkaisijaltaan 12 senttiä. Teleskooppisauvojen pituutta voi säätää asiakkaan pituuden ja lumen syvyyden mukaan.

Liukulumikulkupelit ovat omiaan kumpareisessa ja mäkisessä maastossa. Skinipohja pitää myös ylämäessä, lipsumista ei juuri tapahdu. Myös jäällä niillä pääsee hyvin eteenpäin pehmeässä lumessa. Jäisellä alustalla meno takkuaa, sillä leveissä hiihtimissä on huono sivuttaispito kovalla jääalustalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Liukulumikenkiä ei juurikaan tarvitse huoltaa. Kärkiosaan ja kantaan voi kyllä laittaa silloin tällöin normaalia suksien luistovoidetta, jos haluaa. Pitoalueelle eli skiniin on omaa huoltoainetta, sitä on syytä laittaa silloin tällöin. Varsinkin jos lämpötila pyörii nollan paikkeilla, silloin liukukulkimet keräävät lunta pohjaan ja eteneminen on mahdotonta. Silloin voide estää lumen tarttumisen pohjaan, kuusamolainen erävarusteiden vuokraamoa pyörittävä Jari Leivo kertoo.

Kuusamossa on ollut muutaman vuoden ajan mahdollisuus latvalinnun metsästykseen tammikuussa. Muualta tulleet metsästäjät ovat vuokranneet liukulumikenkiä ja metsäsuksia päästäkseen liikkumaan lumisilla jahtimailla.

– Tammikuussa on ollut selvästi havaittava piikki näiden varusteiden vuokrauksessa, kertoo Leivo.