Mielipiteet
Lukijan mielipide: Markkinointi on kaiken perusta
Monet toimijat valittelevat asiakaspulaa, jolloin myynti ei vedä. Tällainen yllätyksellinen viesti tuli Kuusamo-opiston koulutustarjonnasta, jonka mukaan useampia kursseja uhkaa lopettaminen, koska ei ole minimimäärää ilmoittautuneita. Tämä tuntuu hieman oudolta näin korona-ajan jälkeen, jolloin yhdessä oleminen oli rajoitettua ja nyt ei.
Tänä päivänä oletetaan ihmisten löytävän tarjonnan netistä. Näin varmasti, jos osaa käyttää nettiä omaten ensinnäkin nettiyhteydet. Kaikilla ei ole mahdollisuus turvautua nettiin, se vaatii vaivaa ja osaamista.
Paperinen tiedote tai mainos on aina varma keino, sillä siihen on helppo tutustua, palata ja helppo säilyttää: ”Mitähän täällä on tarjolla”?
Paperimainonta maksaa: painatuskulut ja korkealle nousseet jakelukustannukset. Korkeiden jakelumaksujen vuoksi monia ilmaislehtiä yms. jää jakamatta Kuusamon kaupungin ydinalueen ulkopuolelle, esimerkiksi Kuusamon Seutu. Tämä on valitettavaa mutta nykypäivää.
Tuskin kurssien hinnatkaan voivat olla esteenä, sillä harrastukset maksavat tänä päivänä aina. Tietysti voi olla niin, että kaiken kallistuessa kuten sähkö, ruoka, vastikkeet ja vuokrat , kuluttajan on tingittävä jostakin, jolloin kohteeksi joutuvat ei-pakolliset erät kuten harrastukset.
Facebook tavoittaa tänä päivänä ilmaiseksi suuria joukkoja ihmisiä, mutta mikä on se oikea FB-ryhfmä, jolla potentiaalinen kuluttaja tavoitetaan? Monella FB-sivulla on lisäksi suoranainen mainoskielto.
Tänä kesänä Kuusamossa on julkaistu useampia mielenkiintoisia Kuusamon historiaan liittyviä kirjoja. Miten näiden markkinointi on hoidettu? Mahdolliset fyysiset seminaarit ja infotilaisuudet tavoittavat innokkaimmat heidän ostaessaan osan kirjoista.
Valitettavan usein kirjan kohtalona on jäädä kaupassa ”hyllynlämmittäjäksi”. Poikkeuksen tekevät ne kirjat, joiden kirjoittajat ovat saaneet nimensä esille kuten Kinnunen. Ei myöskään riitä, että saa kirjansa kustantajan verkkosivuille. Se on siellä, jos jotakin sattuu kiinnostamaan. Varsinainen markkinointityö vaatii rahaa ja siihen ei monella kirjoittajalla ja yrittäjällä/toimijalla ole varaa. Ei ilmeisesti Kuusamo-opistollakaan.
Tosin (erillinen) paperimainonnan merkitys supistuu koko ajan kuten myös lehtimainonta painetussa lehdessä medioiden digitalisoituessa. Lehtimainonnalla on edelleenkin tärkeä rooli tietyissä aihealueissa. Ehkä Kuusamo-opisto olisi voinut käyttää esimerkiksi Kuusamon Seutu lehteä erillisellä liiteosalla. Lehtihän jaetaan ilmaiseksi kaupungin ydinalueella ulkopuolisten alueiden jäädessä kyläyhteisöjen aktiivisuuden varaan.
Kaikki maksaa aina jollekin, painopaperin hinnat ovat kohonneet ja jakelukustannukset karanneet pilviin. Jonkun nämäkin kustannukset tulee maksaa.
Kaupungin tiedottaminen takkuaa myös netissä. Touhussa ei oikein ole välillä häntää, eikä päätä. Henkilöresursseista tuskin on puutetta, mutta osaamisesta kylläkin. Netistä on tuskallista kaivaa tapahtumia, ja jos onnistuu löytämään, ovat tiedot puutteellisia. Tiedottaminen kuten myös mainonta vaatii osaamista ja perusasioiden hallintaa.
Jorma Kananen