Mielipiteet

Lukijan mielipide: Toivoa on

Olen tänä kesänä voinut netin kautta osallistua hengellisiin kesätapahtumiin. Kaikista niistä on viestitty toivon sanomaa, ennen kaikkea toivoa rauhasta ja yhteydestä ihmisten välillä. Näiden lisäksi minäkin toivon siunausta ylhäältä, Luojaltamme arkeen, juhlaan ja koko luomakunnalle.

Olen myös toivonut, että taivalkoskelaiset saisivat oikeudenmukaisen, tasapuolisen ja perustuslain mukaisen kohtelun Pohjois-Pohjanmaa hyvinvointialueen Pohteen järjestämänä täällä Taivalkosken Sotessa. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Taivalkoskelaisia kuljetetaan pitkin maakuntaa niin sanottua akuuttisairaanhoitoa (maksukattoa kerryttävää) saamaan. Lupaus oli, että pitkien matkojen ja syrjäisen alueen asukkaiden palveluja ei heikennetä. Heti vuoden 2023 alusta heikentäminen alkoi ja se on jatkunut jo puoli vuotta.

Sitä minä toivoin, että aluevaltuutettumme Keränen ja Hietala olisivat tuoneet esille ilonsa siitä yksimielisyydestä, jolla kuntalaiset ja ympäri Suomea asuvat omaiset allekirjoittivat adressin (2001 allekirjoittajaa), jossa vaadittiin, että taivalkoskelaiset voisivat edelleen sairastaa omassa sote-yksikössä. Miten aluevaltuutettu ohittaa näin voimakkaan kannanoton? Kolumnissaan hän vain toteaa, että muutosta tapahtuu koko ajan. Hän paremmin kuin kunnan luottamushenkilötkään eivät ole puoltaneet ruohonjuuritason pyrkimystä tilanteen korjaamiseksi. Kannanottona hiljaisuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuitenkin olemme 3.7.2023 jättäneet valituksen Pohteen aluehallitukselle. Eduskunnan oikeusasiamiehelle olen jättänyt kantelun ja ratkaisupyynnön 6.7.2023. Kunnan luottamuselimet eivät ole niihin edes tutustuneet saati sitten niistä kuntalaisille ilmoittaneet. Some on ollut ainoa tiedotuskanavamme.

Toivoisin, että ne 15 arviointi- ja kuntoutuspaikkaa Pohde muuttaa Terveydenhuoltolain mukaisiksi akuuttisairaansijoiksi

Toivoisin, että lääkäreistä yksi nimitetään vastaavaksi lääkäriksi, jolloin hänen valvonnassa akuuttisairaanhoitoa voidaan Taivalkoskella toteuttaa, ja potilaita ei tarvitse lähettää muihin sairaaloihin

Toivoisin, että sote-yksikköömme nimitetään kokonaisuudesta vastaava hoitaja. Paikallinen hallinto on tärkeää suunnitelmien ja talousarvion kannalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toivoisin, että vuodeosaston tyhjillä paikoilla voidaan hoitaa sosiaalihuoltolain (laskutus) palvelun mukaisia omaishoidettavia omaisen vapaapäivien päästämiseksi.

Eevi Jaakkola

ruohonjuuritason toimija, Taivalkoski