Kulttuuri
Luonnosta ja roskista taidetta – Katso kuvat kuusamolaislasten hienoista taideteoksista
Näyttely Kitkantiellä on auki vielä maanantaista torstaihin.
Koululaisten ajankohtaista taidetta on ollut esillä parin viikon ajan Kitkantie 33:ssa tietokonekaupalta tyhjäksi jääneessä liiketilassa. Näyttely on kuin sattumalta lähes vasta päätä viime keväistä Taiteen taloa, joka oli upea yhteisöllinen kuvataiteen näytös.
Nyt esillä on myös “veistoksia” eskarilaisten ja koululaisten tekemiä kierrätystaideteoksia. Luonto ja kierrättäminen ovatkin koko näyttelyn yhdistävä teema.
– Kirkkokedon eskarilaiset ovat tehneet yhteisötaideteoksen niin, että jokainen toi kotoa viisi roskaa, joista askarreltiin unelmien roska-asema. Nämä on älyttömän hienoja, luontohyvinvointia perheille -hanketta vetävä Sari Lämsä esittelee.
Lämsän vetämän hankkeen lisäksi näyttelyyn on tehty taidetta Harrastamisen Kuusamon mallin kuviskerhoissa sekä kaupungin roskainsinöörin Marjukka Ronkaisen johdolla kouluissa ja päiväkodeissa.
– Torangin koululaiset toivat kotoa yhden päivän muoviroskat. Roskia oli keskimäärin ostoskassillinen per koti. Niistä syntyi teokset ekologinen kestävyys -työpajoissa.
Askartelemisen ohessa on siis opetettu lapsille asiaa kierrättämisestä ja roskaamattomuudesta. Lämsä sanoo, että moni lapsi oli hämmästynyt hoksatessaan esimerkiksi juuri perheessä syntyvän muoviroskan määrän.
Harrasteohjaaja Karoliina Kumpulan johdolla Tolpanniemen 1.–2.-luokkalaiset ovat taiteilleet eläinseinän.
– Hankkeessa meillä on ollut voimauttavan valokuvauksen kurssi, joka ostettiin Rakkaudella Riikka Riikka Vääräoja-Käsmältä. Muutaman rohkean nuoren valokuvat ovat täällä nähtävillä.
Lisäksi tilaan on kerätty muun muassa laskiaisriehan ja yläkoululaisten hyvinvointipäivien banderollit. Ja löytyypä paikalta myös kutimet, joilla pääsee kutomaan yhteisöneuletta.
Lämsä kertoo, että perheille suunnatulla hankkeella halutaan vastata koronan synnyttämään tietynlaiseen lamaannukseen, jossa ehkä harrastaminen on loppunut ja herkästi jäädään vain kotiin neljän seinän sisälle. Korona-aika lisäsi myös nuorten yksinäisyyttä.
– Tähtäimessä on oman hyvinvoinnin lisääminen. On ollut erilaista sosiaalista kanssakäymistä esimerkiksi ruuanlaiton ja luontoretkien muodossa ja erilaisten kulttuurien kohtaamista, Lämsä kertoo.
Vaikka Lämsä suositteleekin lämpimästi harrastamista, kaikilla ei ole pakko olla harrastusta, johon tarvitsee erikseen lähteä. Hän sanoo, että moni lapsi on ollut helpottunut tästäkin. Kulkemiseenkin voi väsyä.
Juuri ruuanlaitto, piirtäminen, pelaaminen, lukeminen ovat asioita, joita jokainen voi tehdä ihan kotonaan. Luonnossa liikkumista voi pitää harrastuksena, ilman että juoksee, pyöräilee tai hiihtää veren maku suussa.
– Kuusamossa on aivan loistavat lähiliikunta ja luontopaikat ja verrattain edullista harrastaa, Lämsä kehuu.
Nykyihmiset vain tuppaavat herkästi vieraantumaan luonnosta ja ulkona puuhailusta, jos pihapelit ja leikit jäävät lapsena väliin eikä vanhempien kanssa tule luonnossa liikuttua. Lämsä tuumii, että aikuisten tehtävä on näyttää esimerkkiä, ja hyvä olisi palata vähän juurilleen eli luontoon.
Taidenäyttelyn teokset ovat vielä nähtävillä ensi torstaihin asti. Tila on kaikille auki neljä tuntia iltapäivisin. Pop up -taidettakin pääsee halutessaan tekemään.
– Saatiin tämä tila sopivaan hintaan vuokralle. Täällä on hyvä feng shui, väriä ja valoa, Lämsä esittelee näyttelytilaa, joka on teeman mukaan ekologinen, sillä sähköjä ei ole ollenkaan.
//lisätty Rakkaudella Riikka yrittäjän sukunimi 21.5.2023 klo 22.00//