Ihmiset 

Kuusamossa on hyvä ympäristö kehittää luontoon perustuvia elinkeinoja ja luontoon perustuvaa matkailua. Kari Miettunen on Pro Kuusamon uusi puheenjohtaja. Kuva: Kari Miettunen

”Luontoarvoihin perustuvaa osaamista pitää kehittää”

Pro Kuusamo sai uuden hallituksen. Puheenjohtaja Kari Miettunen tahtoo pitää Kuusamon vedet puhtaina tulevillekin sukupolville.

Pro Kuusamon sai uuden hallituksen yhdistyksen vuosikokouksessa kesäkuussa. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Kari Miettusen.

Puheenjohtaja näkee roolinsa nimenomaan hallituksen puheenjohtajana mahdollistamassa hallituksen onnistunutta keskinäistä työnjakoa.

Miettusella on 24 vuoden kokemus johtotehtävistä teollisuudessa ja 12 vuoden kokemus eri kehittämisorganisaatioista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pro Kuusamon tavoite ja tehtävä on pitää huolta, että tämä meidän erinomainen luontomme säilyy tulevillekin sukupolville yhtä erinomaisena, Miettunen linjaa.

Kuusamossa on paljon jokia ja järviä.

– Joet ja järvet pitäisi saada pysymään puhtaina ja puhdistautumaan. Vedessä muutokset tapahtuvat pinnan alla ja ne näkyvät hitaasti. Täytyy pitää huolta, etteivät vedet kuormitu liikaa.

Luonnonvarojen käyttö pitää Miettusen mielestä saada entistä kestävämmälle pohjalle. Haitat eivät saa olla hyötyjä suurempia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pro Kuusamon tavoitteiden kannalta on uhkakuva, että eri elinkeinot joutuvat keskenään törmäyskurssille, esimerkiksi kaivostoiminta ja matkailu tai teollisuus ja muut luontoelinkeinot.

Kaivostoiminnalla pitää olla sosiaalinen vastuu ja sen ympäristövaikutukset pitää arvioida aina huolellisesti.

Kuusamossa on hyvä ympäristö kehittää luontoon perustuvia elinkeinoja ja luontoon perustuvaa matkailua.

– Meillä on täällä monipuolinen luonto ja se on helposti saavutettavissa. Luontoakatemia on hyvä ajatus. Sitä pitää määrätietoisesti kehittää ja keskittää tänne luontoarvoihin perustuvaa osaamista, koulutusta ja tutkimusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kari Miettunen näkee Pro Kuusamon ideana luontoarvojen näkyville nostamisen ja keskustelun herättämisen.

Kymmenvuotisjuhlaansa kesäkuussa viettänyttä yhdistystä ilahduttavat päättäjien luontoa arvostavat kannanotot Pro Kuusamon juhlaseminaarissa, jossa niin kaupungin kuin lainsäätäjien edustajat lupasivat tehdä parhaansa ympäristön säästämiseksi.

Toimintasuunnitelmassaan yhdistys linjasi jatkavansa rakentavaa yhteistyötä kaupungin, elinkeinojen ja muiden yhdistysten kanssa. Pro Kuusamo pyrkii valmistelemaan luontoon perustuvien elinkeinojen ja matkailutoimialan kanssa yhteishanketta, jolla selvitettäisiin miten luonnon ja luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen vaikuttaa aluetalouteen ja ihmisten onnellisuuteen.

Yhdistys jatkaa edelleen myös matkailun ja virkistyksen ydinalueiden puolustamista vireillä olevilta ympäristöä turmelevilta hankkeilta. Yhdistys varautuu Juomasuon kaivospiirin YVA-selvityksen käynnistymiseen. Kaivospiirin viides jatkolupa on parhaillaan hallinto-oikeuden käsittelyssä. Ratkaisua odotetaan tulevana syksynä.

Vuosikokous valitsi yhdistyksen hallitukseen uusiksi varajäseniksi Jorma Lehikoisen Kuusamosta ja Matti Aikion Kirkkonummelta. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Kari Miettunen Kuusamosta, Juha Korhonen Kuusamosta, Miia Porkkala Espoosta, Tina Lehmuskoski Espoosta, Juha Kujala Kuusamosta, Jokke Kämäräinen Kuusamosta, Arto Naukkarinen Kauniaisista ja Eero Henttu Oulusta.

Hallituksen varajäseniksi valittiin Lehikoisen ja Aikion lisäksi Tarja Leinonen-Viinikka Kuusamosta, Marja Salokangas Helsingistä, Henrik Riipinen Kuusamosta, Jalmari Oikarainen Kuusamosta, Jussi Saarinen Kuusamosta ja Meeri Koutaniemi Helsingistä.

Yhdistyksen aikaisempi puheenjohtaja Jokke Kämäräinen valittiin varapuheenjohtajaksi. Hallitus kiitti häntä monivuotisesta omistautumisesta yhteisen ympäristömme tulevaisuuden puolesta. Jokke Kämäräinen toivotti uudelle puheenjohtajalle menestystä vetovuorollaan.

– Pro Kuusamon ajatus on yhdistää voimavaroja. Meidän on tehtävä asiat niin, että luonnon erinomaisuutta ei vaaranneta.