Ihmiset 

Hannu Hautala Kuva: Pauli Nieminen

Luontokuvaaja Hannu Hautala on kuollut

Hannu Hautala muutti vuonna 1979 Kuusamoon, missä hän taltioi ammatikseen pohjoisen taigametsän luontoa. Linnut elinympäristöissään olivat hänelle mieluisimpia kuvausaiheita, mutta hän kuvasi myös maisemia ja kasveja.

Luontokuvaaja Hannu Hautala kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Kuusamossa 20. heinäkuuta 2023.

Etelä-Pohjanmaalla Töysässä 12. toukokuuta 1941 syntynyt Hautala oli ammattimaisen luontovalokuvauksen uranuurtaja Suomessa ja monen kuvaajasukupolven merkittävä esikuva. Hannu Hautala siirtyi autonasentajan ammatista päätoimiseksi valokuvaajaksi vuonna 1970 toimien luontovalokuvauksen parissa 2020-luvulle saakka. Hän seurasi aktiivisesti alansa tapahtumia ja kehitystä kuolemaansa saakka.

Hannu Hautala muutti vuonna 1979 Kuusamoon, missä hän taltioi ammatikseen pohjoisen taigametsän luontoa. Linnut elinympäristöissään olivat hänelle mieluisimpia kuvausaiheita, mutta hän kuvasi myös maisemia ja kasveja. Perinteisen dokumentaarisen kuvaamisen ohessa koko uransa ajan filmille kuvannut Hautala oli innokas kokeilemaan uusia tekniikoita. Hän muun muassa kuvasi 1990-luvun alussa luontoa kalansilmäobjektiivilla tiedekeskus Heurekan Oodi Kuusamolle -multimediaesitykseen ja liike-epäteräviä kuvia kirjaansa varten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hannu Hautalan tekemät yli 60 kirjaa ovat hänen elämäntyönsä monumentti. Hänen valokuvateoksiaan on julkaistu useammalla eri kielellä ja hänen valokuvanäyttelynsä ovat kiertäneet laajasti ulkomailla. Suomessa hänet on palkittu muun muassa Oulun yliopiston kunniatohtorin arvolla ja Pro Finlandia -mitalilla. Kuusamossa on hänen nimeään kantava luontovalokuvakeskus, jota ylläpitää hänen elämäntyötään vaalimaan perustettu Hannu Hautala -säätiö yhdessä Kuusamon kaupungin kanssa.

Hannu Hautalan toivomuksesta hänet haudataan hiljaisuudessa vain läheisimpien ollessa läsnä.

Kirjoittaja Kari Kantola on Hannu Hautala -säätiön asiamies.