Paikallisuutiset
Maailma jota muut eivät näe - Mielimaissa-teoksissa ihmiset kertovat rehellisen avoimesti masennuksestaan
Masennus "Ajattelin, että jos tämä on viimeinen vuoteni, niin ainakin minusta jää kaunis ruumis.", kuuluu Jari Niemisen tarinan otsikko. Nieminen selvisi masennuksen syvistä alhoista ja itsetuhoisista ajatuksista, minkä pohjalta alkoi kehittymään Mielimaissa-projekti.
Kuusamo
Masennus ei välttämättä näy päälle päin. Henkilöllä voi olla ystävien seurassa hauskaa, työt hoituvat, mutta yksin ollessa paha olo ja ahdistavat ajatukset vyöryvät päälle. Julkisesti esitetty perheonni voi olla vain kiiltokuva todellisen tuskan päällä.
Vesa Tynin ja Jari Niemisen Mielimaissa-projektissa masennusta ja muita mielenterveysongelmia käsitellään avoimesti ja rehellisesti. Vaikeat ja usein vaietut mielenterveysongelmat saavat kasvot, kun tavalliset suomalaiset ihmiset kertovat kaunistelemattoman tarinansa ja esiintyvät tilannettaan kuvaavissa muotokuvissa.
Projektissa mukana olevien henkilöiden tarinat on toimittanut äidinkielen opettaja Tuomo Polo Tynin ja Niemisen tekemien haastattelutallenteiden pohjalta.
- Vaatii älytöntä rohkeutta tulla esiin oman kuvan kanssa. Pitää ihailla ihmisten avoimuutta kertoa näin tabuasiasta. On jopa pitänyt miettiä, että uskallanko kirjoittaa kaiken, mitä he kertovat, Polo sanoo.
9 teosta sisältävä Mielimaissa-näyttely on esillä tammikuun loppuun saakka Kuusamotalon Kaamosgalleriassa. Ensimmäinen näyttely oli esillä vuonna 2019 Aboa Vetus Ars Nova -museossa Turussa.
Tekijöiden tavoitteena on, että muut, mahdollisesti samoja kokemuksia omaavat löytäisivät samaistumispintaa ja vertaistukea projektiin osallistuneiden henkilöiden kertomuksista.
- Nämä ihmiset ovat vapaaehtoisesti halunneet kertoa tarinansa, jotta voivat sillä tavalla auttaa muita ja toki itseäänkin, Tyni sanoo.
Ensisijaiseksi mielenterveysavuksi projektia ei ole tarkoitettu, vaan yksi mukaan pääsyn kriteereistä on, että henkilön täytyy olla hoitosuhteessa ja käsitellyt jo ongelmaansa niin, että tilanne on jollain lailla hallinnassa.
- Täytyy myös olla vähintään 18-vuotias, vaikka nuorempienkin mielenterveysongelmia on tärkeä käsitellä. Tarinoissa henkilöt kertovat myös lapsuuden tapahtumistaan, joten sillä lailla lapsuus on mukana, Tyni kertoo.
Moni masennusta aiheuttava ongelma saattaa kummuta juuri lapsuudesta. On koulukiusaamista, vaikeita perhesuhteita, erilaisuuden, arvottomuuden tai huonommuuden tunteita, joista mieli ei pääse yli aikuisenakaan.
Monella projektissa mukana olevalla on ollut itsetuhoisia ajatuksia. Toisilla itsemurha on saattanut vain käydä mielessä, mutta toiset ovat edenneet yritykseen asti.
Jari Nieminen oli niin vakavasti masentunut, että hän oli jo päättänyt päivän henkensä riistämiselle. Terapia ja psykiatria kuitenkin auttoivat, ja hän päätti kertoa kokemastaan ja siitä, ettei aina tarvitse pärjätä yksin ilman apua.
Sattuma toi Niemisen ja kuusamolaislähtöisen valokuvaajan Tynin yhteen. Tyni oli kohdannut mielenterveysongelman läheltä töissä, kun hänen ohjaamansa valokuvauksen opiskelija päätyi itsemurhaan.
Tyni kertoo pohtineensa, mitä olisi sanonut opiskelijalle, jos tämä olisi uskoutunut hänelle ongelmistaan tai aikeistaan.
- Päädyin siihen, että olisin sanonut jotain tyhmää. Tietämykseni masennuksesta oli tosi olematon.
Nyt tieto on lisääntynyt ja Mielimaissa-projektin kautta sitä halutaan tuoda muidenkin saataville. Näyttelykiertueen lisäksi kaikki teokset ovat nähtävissä mielimaissa.fi-verkkosivuilla ja eri sosiaalisen median kanavissa. Verkkosivuilta löytyy myös lisätietoa, jos haluaa osallistua kertomalla omista kokemuksistaan.
Entiset työkaverukset Tyni ja Polo kertovat, että on edelleen hyvin yleistä, että muut ihmiset eivät tiedä omaisen tai tuttavan masennuksesta. Ja voi olla niinkin, ettei masentunut itsekään tiedä sitä sairastavansa. Lähtökohdat ja oireiden kirjo ovat niin moninaiset.
Näyttelyyn ja teoksiin kannattaa tutustua oman ja muiden hyvinvoinnin edistämiseksi.