Kulttuuri

Mielimaissa-projektissa kerrotaan mielenterveysongelmista kuvien ja ihmisten kokemusten kautta

Vesa Tynin ja Jari Niemisen valokuvanäyttely tulee esille Kuusamotaloon tammikuun ajaksi.

Valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Nieminen ovat itsekin kohdanneet mielenterveysongelmia.
Valokuvaajat Vesa Tyni ja Jari Nieminen ovat itsekin kohdanneet mielenterveysongelmia.

Miltä näyttää masennus? Entä miltä tuntuu tutun ihmisen itsemurha? Sitä miettivät ja pyrkivät kuvaamaan valokuvaajatVesa Tyni jaJari Nieminen Mielimaissa-projektissaan.

Molemmilla taiteilijoilla on aiheesta omakohtaista kokemusta. Seitsemän vuotta sitten Nieminen oli toipumassa vakavasta masennuksesta terapian ja psykiatrian avulla ja halusi jättää jäljen kokemastaan näyttääkseen, että ei tarvitse pärjätä yksin ja ilman apua. Hän tapasi Tynin, jonka tuutoroitava valokuvausopiskelija oli tehnyt itsemurhan. Tyni pohti osallaan, olisiko masennuksen merkit voinut huomata ja olisiko hänen pitänyt ymmärtää ja auttaa opiskelijaa.

Mielimaissa-projektissa Tyni ja Nieminen kertovat mielenterveysongelmista kuvien ja ihmisten kokemusten kautta. Kuvaajat ottavat muotokuvan halukkaista henkilöistä. Projektiin voi hakea mukaan kuka tahansa, jolla on aiheesta omaa kokemusta. Ennen muotokuvan ottamista Tyni ja Nieminen tapaavat henkilöt ja haastattelevat heitä. Muotokuvan yhteyteen tulee teksti, jossa kuvan henkilö kertoo tarinansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Projektin nimi on sanaleikki, joka kertoo mielenterveysongelmien ytimen. Se on oma maailmansa, jossa kellään muulla ei ole sijaa olla. Nämä maailmat haluamme kuvata. Autamme ihmisiä kurkistamaan näihin maailmoihin ja toivottavasti myös niistä ulos, Tyni ja Nieminen kertovat.

Ensimmäinen Mielimaissa-näyttely oli vuonna 2019 Turussa, ja sen jälkeen näyttelyt ovat kiertäneet. Tammikuun ajan näyttely on esillä Kuusamotalon Kaamosgalleriassa. Tyni ja Nieminen pitävät lisäksi kaikille kuvaamisesta kiinnostuneille avoimen ja maksuttoman luennon ja kuvakerronnan työpajan Kuusamotalolla 30. tammikuuta kello 12. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta kuvaamisesta.