Mielipiteet

Mielipidekirjoitus: Akuuttipaikkojen leikkaukset Taivalkoskella

Pohteen toimialajohtajat ja päälliköt, toistakymmentä olivat 23.5.2023 valtuustosalissa infossa kuntalaisille. Kyllähän se esitelmä niin talouden kuin akuuttien hoitopaikkojen leikkauksista 34:stä 15:sta perusteluineen olivat heikkoja.

Taloudesta annettiin aivan liian positiivinen kuva vain -55,9 milj.€ miinuksella. Valtiolta n. 1,6 miljardia ja muut tulot n. 300 milj.€:a. Muista tuloista mm. kertakäynti nyt 12.20€ ja päivä 24.40€/vrk. Muista palveluista eri maksut. Vanhusten omaishoitajille ei ole tilitetty hoitorahoja. Vammaisten omaishoitoasiaa ei otettu keskusteluun, kun ei ollut antaa vastausta. Laskutus asiakkaille pelaa nopeasti ulos-ottoperusteisesti mutta korvaukset eivät.

Kun monipalvelun tarvitsija tarvitsee kuukaudessa usein palvelun palveluja kotona, niin kumman pienituloinen valitsee, ruoan vai kiskurihinnat Pohteelle? Kun terveydenhuollon henkilöt ajavat ympäri maakuntia kotihoitoihin ja ihmisiä roudataan Pohteen yhteistyöalueella akuuttihoitopaikoille, mistä kunnasta löytyy. Ihmisiä kuljetettu, mm. Utajärvelle, Vaalaan, Kajaaniin Inariin jne. Kuljetus maksaa ja siellä eri vastaanottokunnassakin henkilökunta vastaanottamassa potilasta ja hoitoa antamassa, joka olisi omalla paikkakunnalla saatavissa, aivan käsittämätön leikkaus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onko se, että pidetään toimivat terveyskeskukset ennallaan ja kehitetään tosiaankin henkilökunnan kanssa, eikä sanella aluehallituksesta, parempi vaihtoehto.

Aikaisemmin lehtitiedoissa, että aluehallitus ei keskustele hoitajajärjestöjen kanssa. Tämähän on aivan kestämätön tilanne. Ihmeellisyyksiä lisää aluehallituksen määräyksistä mm. työpajan toiminnassa, esim. jos on henkilö- tai tavarakuljetuksia, on tilattava vuokra-auto jokaiseen tapahtumaan erikseen. Tämä on erittäin kallista, joka aikaisemmin toiminut henkilökunnalta helposti.

Väite siitä, ettei ole henkilökuntaa, on aivan pöyristyttävä väite. Aluehallitus ei keskustele henkilöjärjestöjen kanssa, palkka-asioita ei ole hoidettu, palkkaharmonisointia ei ole toteutettu, ohjelmoinnit eivät toimi jne. Sanelu tulee aluehallitukselta, jossa päätökset tehdään. Hyvinvointialueiden piti toimia 1.1.2023 alusta. Siitä ei ole mitään tietoa montako vuotta taikinoidaan ja se että kuinka suunnattoman kalliiksi tämä himmeli tulee polttamalla veronmaksajain rahoja kymmeniä miljardeja ja vanhukset väsyvät viimeiselle matkalle siellä jossakin kotona.

Sitten esim. jälkihoito yliopistosairaalassa tapahtuneen operaation jälkeen, hoidettava ei vielä pääse kotiin vaan häntä roudataan johonkin kuntaan odottamaan kotiin pääsyä. Satoja henkilöitä vuositasolla, järjetöntä päätöksentekoa aluehallitukselta. Kunnassa on petipaikkoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sote on purettava ja peruttava, alettava tekemään oikein näitä asioita, eikä aluehallituksen määräyksillä.

Niilo Keränen oli ilmoittanut, ettei pääse paikalle ja Olga Oinas-Panuma tietää, että näitäkin asioita olisi kyselty paikan päällä. Ovat olleet päättämässä leikkauksista.

Arttu Papinaho

Taivalkoski