Mielipiteet

Mielipidekirjoitus: Kuusamon Pallo-Karhut ei anna kaikkien lasten harrastaa

Olen jo avannut toisessa paikallisessa lehdessä (Koillissanomat) tästä kyseisestä aiheesta helmikuun puolella, mutta pohdiskelen asiaa nyt syvemmin.

Nuorten valmennustoiminnassa pyritään tai ainakin pitäisi pyrkiä mahdollistamaan lapselle onnistumisen elämyksiä, luoda iloinen harrastusympäristö, jossa kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus harrastaa sekä antaa monipuolisen harjoittelun kautta kehittymisen edellytykset edetä harrastuksessaan. Uskon näin usein tapahtuvankin, mutta näköjään ei aina.

Ystäväperheen nuorempi lapsi on saanut kokea talven aikana, että hänen kehittymistään estetään. Neljän vuoden ajan harrastaminen on onnistunut vanhemman sisaruksen kanssa yhtäaikaisesti, mutta nyt seuran johto kieltää tämän. Mm. kulkujärjestelyjen, koulunkäynnin ja lasten jaksamisen takia lasten eriaikaiset treeniajat eivät onnistuisi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pallo-Karhujen säännöissä ei kielletä sisarusten treenaamista samassa joukkueessa, muutama vuosi sitten on kolmekin sisarusta pelannut samassa ja tälläkin hetkellä sisaruksia on samassa joukkueessa. Osalle sallitaan, osalle ei. Eikö olisi tässäkin kaikkien edun mukaista päästää sisarukset samoihin treeneihin, ikäeroa kuitenkin vain 1 v 10 kk.

En hyväksy aikuisten ihmisten järjestämää epäreilua toimintaa, joka kohdistuu lapsiin. Tässä halutaan heikentää lapsen itsetuntoa, jättää hänet ilman harrastusta, vieroittaa hänet entisistä kavereistaan ja mikä pahinta, pysäyttää hänen lupaava kehityskulkunsa rakastamassaan lajissa.

Pallo-Karhujen nettisivuilla mainitaan, kuinka seurassa tarjotaan mm. onnistumisen elämyksiä, positiivinen ilmapiiri, autetaan lajitaitojen kehittymisessä ja valmistetaan kohti tehokkaampaa ja vaativampaa harjoittelua.

Mainitaan, että huomioidaan yksilöllinen kehitys ja oppiminen, jolloin nuorempia voidaan siirtää vanhempaan ikäluokkaan ja näitä siirtoja tehdessä huomioidaan mm. eri-ikäiset sisarukset, kimppakyydit. Toiminnan avainsanoja ovat: mahdollisimman monelle, lähellä kotia, edullisesti, tasapuolisesti, onnistumisen elämyksiä ja hauskuutta jääkiekon parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi näiden mukaan ei toimita kaikkien kohdalla?

Onko oikein riistää lapselta harrastamisen ilo ja murskata haaveet?

Tällainen epäreilun kohtelun kohteeksi joutuminen on sen verran arkaluontoinen asia, ettei asiasta isolla äänellä haluta huudella. Lapsi ja samalla taustalla oleva aikuinen vain jää harrastustoiminnasta pois vähin äänin eikä asiasta puhuta, jopa muutetaan eri paikkakunnalle ja jatketaan harrastamista siellä. Asiat jäävät selvittämättä ja epäreilu toiminta jatkuu. Miettivätkö valmennus- ja johtoportaan henkilöt ollenkaan sitä mahdollisuutta, että asia koskisikin omaa lasta?

Näin sivusta seuraajana tulee mieleen, että joukkueisiin halutaan jollakin tapaa säädellä, ketä siellä saa olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luulisi valmennustiimien iloitsevan, kun on yksikin innostunut lapsi tulossa joukkueeseen mukaan. Mielestäni näillä kairoilla ei ole varaa riistää yhdenkään innokkaan lapsen harrastusmahdollisuutta hänen taidoilleen ja perheelleen parhaiten sopivassa joukkueessa.

Miten seurojen sponsorit suhtautuvat, annetaanko sponsorirahoilla onnistumisen elämyksiä kaikille lapsille vai vain osalle?

Pakan nettisivuilta löytyy tieto: PaKa Jääkiekko ry on mukana Tähtiseura-ohjelmassa. Tähtiseura on Olympiakomitean ja lajiliittojen laatuohjelma, joka tukee ja kehittää suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta ja selkärankaa: seuratoimintaa.

Eikö olisi aika kehittää Pallo-Karhuista todellinen Tähtiseura ja antaa tasapuolisesti kaikkien lasten harrastaa.

Pyytäisin seuran johtoa toimimaan nyt laadukkaasti, kutsumaan lapsi vielä sisaruksensa mukana loppukevään jäille ja antaa lapsen viilettää kentällä toisten lasten mukana. Lapselle aiheutuneen pahan mielen voi vielä korjata, lapsi ei ole vielä menettänyt toivoaan tästä asiasta päättäviin aikuisiin. Eikö ole suorastaan sydämetöntä olla sallimatta kiekkoilun iloa hänelle?

Annetaan kaikkien pienten tähtisilmien loistaa jäähallilla.

Marju Visakova

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä