Mielipiteet

Mielipidekirjoitus: Valtioneuvosto vai tarkkailuluokka?

Olemme saaneet kokea merkillisen vaalikauden maamme hallitusvallan käytön suhteen, sillä valtioneuvostomme on kulkenut kohusta toiseen. Vaikka hallituspohja ja -ohjelmakin ovat pysyneet alkuperäisinä, on matkalla tapahtunut ministerivaihdoksia pakon sanelemana aina pääministerin lähtöpasseja myöten.

Rinteen pääministeriaika typistyi lyhyeksi puolen vuoden pyrähdykseksi ja hän kompastui muunnellun totuuden käyttöön Posti-kohuasiassa eduskunnan edessä, jolloin hän menetti muun muassa keskustapuolueen luottamuksen.

Seuraavaksi myrskyn silmään joutui keskustapuolueen tuore puheenjohtaja Katri Kulmuni, joka sortui hankkimaan valtioneuvoston kustannuksella huippukallista henkilökohtaista esiintymisvalmennusta keskustaa lähellä olevalta viestintäyhtiöltä. Valmennusta annettiin myös keskustapuolueen puheenjohtajavaaliin valmistaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumaketju johti siihen, että Kulmuni erosi ministeritehtävistä ja pian sen perään hävisi myös keskustapuolueen puheenjohtajavaalin selvin luvuin Annika Saarikolle. Valitettavasti Saarikko on osoittautunut keskustalle selväksi virheratkaisuksi, kun puolueen kannatus on syöksynyt pohjalukemiin jopa sen ydinkannatusalueilla.

Pääministeri Sanna Marin puolestaan on harjoittanut kohukujanjuoksua koko pääministerikautensa ajan. Aivan alkuun oli tikun nokassa Marinin ja perheensä verottomien elintarvike-etujen käyttö pääministerin virka-asunnossa. Sitä seurasi yökerhojuhlinta korona-altistuneena ja ilman mukana olevaa valtioneuvoston puhelinta.

Virka-asunnon käyttöä erilaisten saunailtojen ja juhlien jatkojen pitopaikkana on myös yleisesti kritisoitu. Samoin on julkista paheksuntaa saanut hänen liikkumisensa kohtuullisen epämääräisessä seurassa biletysreissuillaan.

Täydellisen poliittisen mahalaskun Marin sai aikaan harkitsemattomilla lupauksilla maamme Hornetien luovuttamisesta Ukrainan sotanäyttämölle ilman minkäänlaista taustakeskustelua maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan muiden toimijoiden kanssa. Pääministerin ja presidentti Niinistön välinen keskinäinen kitka on ollut koko ajan tapetilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ja kuin kirsikkana hallituksen keikautuskakkuun tulee elinkeinoministeri Lintilän WhatsApp -viestikohu, minkä hän käytännössä itse käynnistää kiistämällä oman osuutensa sinänsä harmittoman meemin lähtemiseen puhelimestaan keskustapuolueen sisäiseen “Salityön tuki” -nimiseen keskusteluryhmään. WhatsApp -tilin kaappaus ja rinnakkaiskäyttöepäilyt lähinnä sotkevat Lintilää yhä syvemmälle hetteikköön. Laineet edellisestä kiirastulesta eivät ehtineet juuri laskeutuakaan, kun uutislööppeihin nousee ministeri Lintilän alkoholinkäyttö siellä, täällä ja tuolla.

Varmaa on, että näin ei voida enää jatkaa. Valtaan kuuluu myös vastuu. Koko poliittinen järjestelmämme on ajautunut tämän painajaishallituksemme myötä syvään uskottavuuskriisiin. Politiikan puhdistusviikot ovat nyt käsillä. Päästetään eriasteiset bilehileet ja jallulotraajat toteuttamaan mielihalujansa päätoimisesti ja asetetaan uudet tolkun edusmiehet ja -naiset tilalle!

Kirjoittaja on Kuusamon kaupunginvaltuutettu (ps.)