Paikallisuutiset

Älylliset haasteet ja aktiivinen sosiaalinen elämä luovat uusia hermosolujen yhteyksiä ja vaikuttavat siten positiivisesti muistiin. Aivot rakastavat esimerkiksi kulttuuria, palapelejä, musiikkia, opiskelua, lukemista ja rutiineista poikkeamista. Kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Kuva: Henna Åberg

Muistiviikko tarjoaa neuvoja muistisairauden kohtaamiseen

Muistiviikko näkyy monissa Koillismaan Seudun Muisti ry:n tapahtumissa tällä viikolla. Muistisairaudet koskettavat melkein jokaista suomalaista.

Miten elää hyvää elämää muistisairaana tai muistisairaan kanssa? Osaanko kohdata muistisairaan ihmisenä? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan valtakunnallisen Muistiviikon aikana. Muistiviikkoa vietetään viikolla 38 eli 18.-24. syyskuuta.

Koillismaalla on muistiviikon tapahtumia Kuusamossa ja Taivalkoskella sekä lisäksi Posiolla.

Koillismaan Seudun Muisti ry järjestää viikoittaisen toiminnan lisäksi kohtaamisia kaupungilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muistiviikon tämänvuotinen teema, Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa, on esillä Kuusamon muistikahvilassa Kumppanuustalo Nuotassa keskiviikkona 20. syyskuuta. Paikalla ovat muistikoordinaattorit Kirsi Mustaniemi ja Sari Ronkainen Hyvinvointialue Pohteesta.

Torstaina 21. syyskuuta on kansainvälinen Alzheimer-päivä. Posiolla Lohirannan koululla kokoontuu tuona päivänä Lohirannan porinapiiri kello 11.

Muistiviikon jatkona Koillismaan Seudun Muisti ry järjestää maanantaina 25. syyskuuta ihmislähtöisen kulttuurin valmentajan Taina Semin työpajakoulutuksen.

Eläköön luovuus muistityössä -luovana kaiken ikää - koulutuksessa on tarjolla työkaluja muistisairaan kohtaamiseen. Koulutus on tarkoitettu muistityössä toimiville vapaaehtoisille, omaishoitajille ja läheisille sekä ammattilaisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taina Semi on työskennellyt pitkän uransa aikana muun muassa perushoitajana, hoivayrittäjänä sekä ihmislähtöisen kulttuurin valmentajana. Hän on tuttu myös A-Studion Hoivakoti kuntoon -tv-sarjasta.

Taina Semi vetää maanantaina lisäksi Astu muistisairaan maailmaan -luennon. Kaikki muistiasioista kiinnostuneet ovat tervetulleita kuuntelemaan luentoa maanantaina 25. syyskuuta kello 13-16 Kumppanuustalo Nuottaan.

Muistiliiton mukaan Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta.

Muistisairaudet koskettavat melkein jokaista suomalaista. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä.

Muistiliiton mukaan Suomessa on arviolta 193 000 muistisairasta ihmistä, joista 100 000 ihmistä sairastaa lievää muistisairautta ja 93 000 ihmistä keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työpaikalla tulisi kiinnittää huomiota myös kognitiiviseen ergonomiaan. Se tarkoittaa työn sekä työvälineiden, -ympäristöjen ja -tapojen yhteensovittamista ihmisen tiedonkäsittelykykyjen ja -rajoitusten kanssa. Kuva: Henna Åberg

Työikäisiä muistisairaita on noin 10 000. Tämä on huomioitu myös Koillismaan Seudun Muisti -yhdistyksen toiminnassa.

Yhdistys hallinnoi Ota koppi -hanketta, joka keskittyy muun muassa työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden ja läheisten tukemiseen. Lisäksi hankkeessa huomioidaan nuoria hoivaajia eli nuoria ja nuoria aikuisia, jotka huolehtivat jostakusta läheisestä, jolla on muistihaasteita. Yleistä ja työnantajien tietoisuutta muistisairauksista pyritään myös lisäämään.

Ota koppi -hanke tekee yhteistyötä monen eri tahon kanssa kuten esimerkiksi Kainuun ammattiopiston, nuorisotalojen ja koulujen kanssa.

Hankkeen kautta edistetään opiskelijoiden tietoisuutta muistisairautta. Lisäksi opiskelijat saavat tietoa yhdistystoiminnasta sekä mahdollisuuden harjoittaa muistisairaan kohtaamista yhdistyksen toiminnassa.

Lähihoitajaopiskelijat tuottavat ohjelmallisen sisällön keskiviikkona 27. syyskuuta järjestettävään muistikahvilaan Kuusamossa. Aikaisemmin myös kampaajaopiskelijat ovat olleet mukana hankkeen tapahtumissa.

– Ota koppi -hanke on mukana tämän vuoden Alzheimer Europe -konferenssissa lokakuussa esittelemässä englannin kielellä nuoriin suuntautuvaa toimintaa. Abstraktimme tuli hyväksytyksi sinne, projektiasiantuntija Henna Åberg Ota koppi -hankkeesta kertoo.

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus tuovat terveyttä ja parantavat aivojen verenkiertoa sekä auttavat aivosolujen välisiä yhteyksiä uusiutumaan ja tehostumaan. Kuva: Henna Åberg

Kuluvan syksyn aikana Koillismaan Seudun Muistin tapahtumissa tuodaan esille tietoa Ouluun saapuneesta aivopesurista ja keskustellaan siihen liittyen. Yhteisissä tilaisuuksissa lauletaan, pidetään tietoiskuja ja liikutaan yhdessä.

Aivopesurin toimintamalli tukee jo olemassa olevaa tietoa aivoterveyden peruspilarien merkityksestä aivojen kuona-aineiden kertymiseen. Aivoterveyden peruspilareita ovat monipuolinen ravinto, liikunta, uni, aivojen päivittäinen haastaminen ja sosiaaliset suhteet.

– Yhdistyksen toimintaan ovat tervetulleita kaikki muistiasioista kiinnostuneet, Åberg sanoo.