Kulttuuri

Musiikin “sekatyömies” tuo bändinsä Kuusamoon

– Kyllä se on muusikko veroilmoituksessa, vaikka olenkin sellainen musiikin sekatyömies, vastasi Timo Rautiainen, kun kyselin nykyistä titteliä.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on aloittanut akustisen kiertueen ja esiintyy myös Kuusamotalolla.

– Kyllä se tuntui siltä, kuin olisin maalannut itseni nurkkaan, Timo Rautiainen miettii aikaa, ennen kuin yksi Suomen suosituimmista hevibändeistä ilmoitti vuonna 2004 jäävänsä tauolle määrittelemättömäksi ajaksi. Kaksi vuotta oli näin, kunnes tuli lopetuspäätös. Bändi ei soittanut 14 vuoteen, mutta Timo Rautiainen jatkoi kuitenkin soolouraansa.

Vuonna 2017 bändi kokosi rivinsä, julkaisi albumin Pitkän kaavan mukaan ja palasi esiintymään. Tämän jälkeen on kolme vuotta sitten julkaistu vielä albumi Hannukainen, jossa otetaan kantaa Ylläksen kaivos-asiaan. Nyt on uusi studioalbumi vireillä, mutta sen teko on Timo Rautiaisen mukaan vasta niin alussa, ettei hän halua kertoa asiasta enempää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hevimies on tänä aikana ottanut vähän kevyemmän viitan harteilleen.

– Se oli pitkä aika olla pois, ja viihdekenttä on muuttunut ihan toiseksi. Ikää on tullut ja perheitä perustettu. Ei tämä voi olla enää samanlaista puristamista, kuin silloin, toteaa Timo Rautiainen bändin nykyisestä toiminnasta.

Vaikka Timo Rautiainen &Trio Niskalaukaus tunnetaankin heavy metal -musiikista ja synkistä sanoituksistaan, on Timo Rautiainen kokeillut ja kokenut musiikin alalla paljon muutakin. Haastattelupäivänä hän oli lähdössä Saarijärvelle koulukeikalle esiintymään viulisti Ville Ojasen kanssa. Muusikoilta on ilmestynyt yhteinen modernin kansanmusiikin levy kaksi vuotta sitten ja työ jatkuu.

– Ihan mahtavaa! Hyvää vastapainoa tälle muulle, hän toteaa. Kansanmusiikki vei niin, että hän oli jopa vuoden Kaustisilla opiskelemassa sitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Timo Rautiainen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja erityisluokanopettaja, mutta vakituiset työt opettajana hän lopetti jo vuonna 1999. Sen jälkeen hän on ottanut osaa erilaisiin opetustyöhön liittyviin projekteihin.

Nyt alkaneella akustisella kiertueella bändi esiintyy puolentoista kuukauden aikana 20 paikkakunnalla.

– Kuulijoita on nyt vähemmän, mutta eihän se ole mikään pääasia. Tyhjille saleille ei olla koskaan kuitenkaan soitettu, Timo Rautiainen miettii. Neljäntoista vuoden pituisen tauon jälkeen kuulijat ovat hänen mukaansa melko paljon samoja kuin ennenkin.

– Ehkä siellä on kuitenkin jonkinlainen sukupolvenvaihdos menossa. Naisia on tullut yleisöön enemmän, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen täyttänyt 60 vuotta tämän vuoden alussa. Mennään askel kerrallaan eteenpäin, muusikko miettii. Akustisia keikkoja bändi aikoo tehdä tänä vuonna, koska ne ovat hyvin kysyttyjä, mutta ei mitään muuta.

– Rauhoitutaan levyn tekoon, Rautiainen toteaa.

Kuusamossa kuullaan Rautiaisen mukaan vanhoista kappaleista uusia, mielenkiintoisia versioita.

– Sovitukset ovat vähän toisenlaisia, kun biisejä aletaan akustisina soittamaan, hän sanoo.

Bändi on pysynyt entisellään. Mukana on edelleen Jarkko Petosalmi, joka Kuusamossa tunnettiin Patosalmena.

– Tuodaan poika kotiin, toteaa Timo Rautiainen myhäillen. Ei luvannut kuitenkaan jättää tänne.

Jari Huttunen (vas.), kitara, Jarkko Petosalmi, kitara, Timo Rautiainen, kitara ja laulu, Nils Ursin, basso ja Seppo Pohjolainen, rummut. Kuva: Jaakko Manninen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä