Kulttuuri

Näyttävät jäähyväiset taiteen talona, katso kuvat - Kuusamon keskustassa Kitkantien varrella sijaitseva purkutuomion saanut Aravatalo on täynnä upeita taideteoksia

Taideteoksia on mahdollista käydä ihailemassa toukokuun puoliväliin saakka.

Taiteen talo -projektin koordinoinnista vastasi Kuusamon kaupungin kulttuuritoimen tapahtumasihteeri Linda Sainio, joka oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Rauhan puolesta otetaan kantaa useammassa teoksessa.
Taiteen talo -projektin koordinoinnista vastasi Kuusamon kaupungin kulttuuritoimen tapahtumasihteeri Linda Sainio, joka oli lopputulokseen erittäin tyytyväinen. Rauhan puolesta otetaan kantaa useammassa teoksessa. Kuva: Hanna Rautio

Kuusamo

Entinen Kuusamon kunnantalo on saanut kevättalven aikana uuden vaikkakin lyhyen elämän Taiteen talona.

Kuusamon kaupungin kulttuuritoimi sai kuulla tyhjillään olleen ja purkutuomion saaneen Aravatalon käyttömahdollisuudesta helmikuussa, ja parissa kuukaudessa yhteisölliseen taideprojektiin osallistuvat ryhmät olivat koossa ja teokset valmiina talossa ja sen seinillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja tosi ylpeä kokonaisuudesta, mikä saatiin näin lyhyessä ajassa tehtyä, toteaa Taiteen talon projektista vastannut kulttuuritoimen tapahtumasihteeri Linda Sainio.

Yhteisölliseen taideprojektiin osallistui kaikkiaan kymmenen eri tekijäryhmää ohjaajineen. Muun muassa kaikki Kuusamon päiväkodit ovat olleet mukana tekemässä osansa. Päiväkodit toteuttivat ryhmissään askartelut, jotka on koottu yhteiseen ”Käsimetsä” -teokseen.

Yhdestä huoneesta löytyy esimerkiksi KotoKuusamo-hankkeen ja SPR Kuusamon Kansainvälisen klubin tekijöiden afrikkalaisia ja turkkilaista maisemaa. Portaikossa puolestaan on kuvataidekoululaisten yltäkylläisen värikkäitä tuttuja satuhahmoja. Monista nuorten tekemistä maalauksista välittyy heidän elämänsä kuten KAO Kuusamon Valma-ryhmän teoksesta "Sairaan kaunis elämä".

Myös maailmantilanne näkyy useassa työssä ja rauhan puolesta on otettu kantaa muun muassa talon ulkoseinän rauhan kyyhky -graffitissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Mukava, että esillä on eri elinpiirejä ja aiheita, jotka ovat kuitenkin kaikki sulassa sovussa, Sainio sanoo.

Sainio kertoo, että Taiteen talossa toteutui nyt kulttuuritoimen pitkäaikainen haave yhteisöllisestä taideprojektista. Hän toivoo, että samanlaisia mahdollisuuksia tulee tarjolle jatkossakin purkukuntoisten rakennusten kohdalla.

Projektissa mukana olleet tietysti surkuttelevat, kun hienot työt joutuvat talon myötä pian lekan alle, mutta ainakin vuonna 1952 rakennettu talo saa hienot jäähyväiset.

- Ja miksei tällaista voisi toteuttaa käytössä oleviinkin julkisiin rakennuksiin. Maalaukset virkistävät tunnelmaa ja luovat ihan erilaisen ilmapiirin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamon KAO:n opettajan Jussi Tervon ohjauksessa taiteen tekemiseen osallistui Valma-koulutuksen opiskelijoita.

- Tekeminen oli niin paljon virkistävämpää kuin normaali koulupäivä. Oli rento ja vapautunut meininki ja maalauksia tehdessä ja sen jälkeen syntyi hyviä keskusteluja.

Tervon mukaan nuorille oli tärkeää päästä vaikuttamaan omaan ympäristöönsä, mikä ei ole heille jokapäiväistä.

Kuusamon lukion kuvaamataidon ryhmästä viisi oppilasta kävi maalaamassa kolmena iltana koulupäivän jälkeen. Myös kuvataideopettaja Elina Piiroinen käytti ajan hyödyksi ja yhteen pylvääseen syntyi kuikkamaalaus.

- Opiskelijoilla oli ihan vapaat kädet. Olihan tämä aivan erilaista kuin oppitunnilla kun sai maalata isolle seinälle. Pienille lapsille varsinkin on varmasti jännää, kun kyseessä on julkinen näyttely, Piiroinen sanoo.

Myös hän on sitä mieltä, että hylättyjä taloja voisi käyttää enemmänkin vastaavaan taidetoimintaan.

- Harmi, ettei talo voi olla kesää auki. Tämä olisi ollut matkailijoille hieno ja rikas lisä Kuusamon keskustan nähtävyyksiin.

Taiteen talon avajaisia vietettiin viime torstaina, jolloin se avautui yleisölle. Talo on kaikille auki tiistaisin ja torstaisin aina aamupäivällä yhdeksästä yhteentoista ja illalla neljästä kuuteen. Sainio kertoo, että talolle saatiin yllättäen heti pari viikkoa lisäaikaa eli taideteoksia pääsee ihailemaan toukokuun puoliväliin saakka.

Fakta

Kuusamon Taiteen talo

Yhteisölliseen taideprojektiin osallistuivat:

Harrastamisen Kuusamon malli -hanke, Lasten ja nuorten kuvataidekoulu, KotoKuusamo -hanke, Kuusamon lukio, KAO Kuusamo, Kuusamon päiväkodit: Petäjäkangas, Porkkatörmä, Maaseläntie, Ruka, Taikareppu, Kirsikka, Ullakaisa ja Otso, Taiteilijaseura Koillinen, SPR Kuusamon Kansainvälinen Klubi, Avopalvelukeskus Kuusela, Graffititaiteilijat: Katutaidesällit.

Kitkantien varrelle vuonna 1952 rakennettu, purkutuomion saanut Aravatalo saa hienot jäähyväiset.
Kitkantien varrelle vuonna 1952 rakennettu, purkutuomion saanut Aravatalo saa hienot jäähyväiset. Kuva: Hanna Rautio
Taiteen talosta löytyy mahtava kirjo erilaisia teoksia aina päiväkotilasten kätten jäljistä kuvataiteilijoiden luomuksiin.
Taiteen talosta löytyy mahtava kirjo erilaisia teoksia aina päiväkotilasten kätten jäljistä kuvataiteilijoiden luomuksiin. Kuva: Hanna Rautio
Luovuuden muodot -kerhon UV-töitä.
Luovuuden muodot -kerhon UV-töitä. Kuva: Hanna Rautio
Kuviskoululaiset ovat tehneet portaikosta varsinaisen satukokoelman.
Kuviskoululaiset ovat tehneet portaikosta varsinaisen satukokoelman. Kuva: Hanna Rautio
Kuusamon lukion kuvaamataidon ryhmän taideseinä.
Kuusamon lukion kuvaamataidon ryhmän taideseinä. Kuva: Hanna Rautio
Kuusamon Taiteen talon päiväkotilasten käsien jälkiä.
Kuusamon Taiteen talon päiväkotilasten käsien jälkiä.
Kuusamon Taiteen talo UV-töitä.
Kuusamon Taiteen talo UV-töitä.