Paikallisuutiset

Nissinvaarassa puhutaan huomenna turvallisuudesta

Nissinvaaran alueella on myös pyritty löytämään keinoja kyläläisten yksinäisyyttä vastaan kamppailemiseksi. Joitain keinoja ovat olleet kyläläisten yhteinen WhatsApp-ryhmä sekä kyläpostilaatikot.

Asta Jokiahon mielestä kyläpostilaatikot ja kyläläisten WhatsApp-ryhmä ovat lisänneet kylän yhteisöllisyyttä. Kuva: Jenni Lindgren

Nissinvaaran koululla Kuusamossa pidetään ”Turvaa sinulle ja läheisillesi” -turvallisuusilta huomenna keskiviikkona 22.11.2023 kello 18–20.

Illan järjestää Nissinseudun kylät ry. Turvallisuusillassa harjoitellaan pienryhmissä tärkeitä turvataitoja erilaisilla rasteilla. Rastien teemoja ovat Kotivara ja varautuminen, 112 Suomi -mobiilisovelluksen käyttö ja turvallisuusinfo netissä, tietoturva ja digiturvallisuus sekä elvytys ja sydäniskurin käyttö.

Yleisen turvallisuuden lisäämisen ohella Nissinvaarassa on viime aikoina myös etsitty keinoja yksinäisyyttä vastaan kamppailemiseksi, Nissinseudun kylät ry:n tiedotteessa kerrotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamon kaupunki toteutti alkuvuodesta kyläturvallisuuskyselyn, jossa kuultiin asukkaiden näkemyksiä asuinalueensa ja kuntansa turvallisuudesta. Nissinvaaran alueelta kerätyissä vastauksissa korostui yksinäisyys, jota koki yhdistyksen mukaan yllättävän moni.

– Yksikin yksinäinen on liikaa, yhdistyksen lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

Alueen asukkaat alkoivat yhdessä miettiä, miten kylän yhteisöllisyyttä saataisiin kehitettyä, ja miten kyläläiset saataisiin kodeistaan liikkeelle.

– Päätimme perustaa WhatsApp-ryhmän, johon kaikki halukkaat kyläläiset voivat liittyä. Ryhmässä on tällä hetkellä yli 80 taloutta, tiedotteessa sanotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on toiminut info- ja yhteydenpitokanavana kyläläisille. Siellä on tiedotettu muun muassa ajankohtaisista tapahtumista ja asioista, kyselty karanneen koiran perään sekä kyläturvallisuusteeman mukaisesti esimerkiksi varoitettu liikkeellä olevista huijareista.

– Ryhmä on kyläläisiltä saadun palautteen mukaan tuonut turvaa etenkin yksin asuville, jotka ovat kokeneet, että nyt on aina joku kanava, mistä voi esimerkiksi pyytää kahviseuraa tai apua arkiaskareisiin. Se on haluttukin pitää niin sanotusti matalan kynnyksen ryhmänä.

WhatsApp-ryhmän perustamisen lisäksi Nissinseudun kylät ry on asentanut Nissinvaaraan ja lähiseudulle kyläpostilaatikoita. Niihin toimitetaan talkoovoimin esimerkiksi mainoksia kylän tapahtumista.

– Kyläpostilaatikoiden ideana oli saada etenkin ikäihmisiä liikkeelle ja käymään kyläpostilaatikoilla, jotka sijainniltaan ovat useille satojen metrien, jopa kilometrin päässä. Kyläpostilaatikot ovatkin saaneet kyläläisiltä lämpimän vastaanoton. Liikuntarajoitteisille posti on pyritty toimittamaan omaan postilaatikkoon tai jopa kotiovelle, yhdistyksestä kerrotaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimintansa on aloittanut myös Nissinseudun kylien naisten porinakerho. Se kokoontuu tiistaisin kello 18–20 Nissinvaaran koululla.

Nissinseudun kylät ry ottaa tiedotteessaan kantaa uuden kyläkoulun rakentamiseen.

– Toivotaan, että kouluasiakin etenisi nopeasti ja koulun kohtalosta päättävät ymmärtäisivät mikä merkitys uudella kyläkoululla on Nissinvaaran ja lähikylien tulevaisuudelle, sekä myös asukkaiden hyvinvoinnille ja turvallisuudelle, tiedotteessa muun muassa sanotaan.

– Uusi kyläkoulu mahdollistaisi työssä käyvillekin paremmat mahdollisuudet työpaikkaa valittaessa.

Ilmoita asiavirheestä