Paikallisuutiset

Irja Manninen ja Ossi Eronen ovat Koillismaan Kuuloyhdistyksen aktiivisia toimijoita ja hallituksen jäseniä. Irja Manninen on yhdistyksen sihteeri. Kuva: Mirkku Halonen

”Nyt kuulen ihan eri tavalla” –Ossi Eronen päivitti kuulolaitteensa Koillismaan Kuuloyhdistyksen avulla

Ossi Erosen uusi kuulolaite kohentaa elämänlaatua.

– Tulimme yhtä aikaa toimintaan mukaan, kun muutimme Kuusamoon, Ossi Eronen kertoo.

Eronen ja hänen kumppaninsa Irja Manninen ovat molemmat Koillismaan Kuuloyhdistyksen aktiivisia toimijoita ja hallituksen jäseniä.

– Aikaisempi kuulolaitteeni ei toiminut kunnolla. Kuuloyhdistyksen kautta löytyi paremmat laitteet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuuloyhdistyksen kautta järjestyy aika kuulontutkimukseen. Ossi Eronen on käynyt jälleen tutkittavana ja saanut vastikään uuden kuulolaitteen.

– Nyt kuulen ihan eri tavalla, mies toteaa tyytyväisenä.

Ossi Erosen toinen korva on melkein kuuro. Kuulo on ollut heikko melkein kaiken ikää. Hän epäilee syyksi sekä sairastettuja lastentauteja että meluisaa työympäristöä.

– Lapsena sairastin muun muassa tuhkarokon. Kotona oli paja, ja autoin siellä isääni. Mitään kuulosuojaimia ei ollut, vain karvahattu päässä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäinen ammatti oli rajavartija.

– Siinähän sitten ammuskeltiin.

Ossi Eronen siirtyi Ruotsiin työn perässä. Hänestä tuli koneistaja. Työpaikalla oli voimakas melu. Työterveyshuolto totesi kuulon aleneman.

Kuuloa oli testattu jo Suomessa kouluaikana, mutta tutkimuksesta ei seurannut mitään toimia. Koulunkäynti ei sujunut ja poika kyllästyi kansakouluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsissa Ossi Eronen suoritti peruskoulun sekä radio- ja tv-asentajan ammattitutkinnon. Työ oli tarkkaa, mutta mieluista. Ruotsiin olisi tehnyt mieli jäädä, mutta perhesyyt johtivat paluumuuttoon.

– Vaimo kuoli vuonna 2011. Olin vuoden yksin, mutta sitten tapasin Irjan.

Kaksi leskeä löysi toisensa. Elämä on nyt hyvää. Kuusamossa pari on asunut vuodesta 2014.

Koillismaan kuuloyhdistyksen avulla järjestyvät perusteelliset kuulontutkimukset ja laadukkaat kuulolaitteet. Ossi Eronen kehuu laitteiden kehitystä. Nykyaikaiset kuulolaitteet kohentavat merkittävästi elämänlaatua.

Koillismaan kuuloyhdistys vietti Kumppanuustalolla 45-vuotisjuhlaansa. Kuva: Mirkku Halonen

Koillismaan kuuloyhdistyksellä on noin 170 jäsentä. Yhdistys järjestää kerhoja, virkistysreissuja ja tarjoaa vertaistukea. Vapaaehtoistoiminnalla on yhdistykselle suuri merkitys.

– Pyrkimyksenä on, että ihmiset uskaltavat reippaasti tulla mukaan toimintaan ja vertaistukea hakemaan, kuuloyhdistyksen oma työntekijä Sanna Mäkelä kannustaa. Sanna Mäkelän työpiste on Kumppanuustalo Nuotassa, jossa yhdistyskin kokoontuu.

Koillismaan kuuloyhdistys vietti Kumppanuustalolla 45-vuotisjuhlaansa 26. elokuuta. Yhdistys oli mukana myös Kumppanuustalon Järjestötorilla 29. elokuuta.

Aimo Lohilahti ja Tiina-Maija Leinonen toivat Koillismaan kuuloyhdistyksen juhlaan Kuuloliiton terveisiä. Kuva: Mirkku Halonen

Lisää aiheesta