Paikallisuutiset

Olemattomista tiloista menestyväksi yritykseksi

Koillismaan autopalvelu sai Taivalkosken vuoden yrittäjäpalkinnon.

Taivalkosken vuoden yrittäjäksi valittiin Koillismaan autopalvelun Jari Huttu (3. vasemmalta). Palkinnon luovuttivat Kari Sarajärvi Taivalkosken Osuuspankista (vasemmalla),  Taivalkosken yrittäjien puheenjohtaja Pasi Kivimäki , Sirpa Väätäjä  Taivalkosen yrittäjien hallituksesta,  Taivalkosken valtuuston puheenjohtaja Harri Karjalainen ja Taivalkosken kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja  Anna Leena Vääräniemi.
Taivalkosken vuoden yrittäjäksi valittiin Koillismaan autopalvelun Jari Huttu (3. vasemmalta). Palkinnon luovuttivat Kari Sarajärvi Taivalkosken Osuuspankista (vasemmalla), Taivalkosken yrittäjien puheenjohtaja Pasi Kivimäki , Sirpa Väätäjä Taivalkosen yrittäjien hallituksesta, Taivalkosken valtuuston puheenjohtaja Harri Karjalainen ja Taivalkosken kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Anna Leena Vääräniemi.

TaivalkoskelainenJari Huttu aloitti yrityksensä Koillismaan Autopalvelun 30 vuotta sitten muutaman käsityökalun, parin pienkoneen ja maaliruiskun kanssa. Yrittäjätaival alkoi Taivalkosken Osuuskaupan keskusvaraston alakerran 50 neliön tilassa.

- Sinne mahtui juuri kaksi autoa, ihan olemattomista tiloista lähdin, hän naurahtaa.

Alku oli opettelua, mutta työ oli myös hyvä opettaja. Oppi tuli viimeistään kantapään kautta. Vuosien varrella oppi on jalostunut menestyksekkääksi yritykseksi, joka muuttui vuonna 2015 osakeyhtiöksi ja vaihtoi toimitilat nykyiselle paikalleen Taivalkosken teollisuusalueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuosien työ palkittiin joulukuussa myös valinnalla Taivalkosken yrittäjien vuoden 2022 yrittäjäpalkinnon saajaksi.

- Kyllä se oli kunnianosoitus, Huttu kiittelee.

Palkintoperusteluissa kiiteltiin muun muassa Koillismaan Autopalvelun monipuolisia palveluita. Jo yrityksensä alkuaikoina Huttu ryhtyi tekemään yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa. Hän tekee esimerkiksi kolarikorjauksia.

Vakuutusyhtiöt olivat tuolloin hyvin tarkkoja, kenen kanssa toimivat. Vakuutustarkastaja kävi katsomassa Hutun työskentelyä ja tarkastamassa työn jäljen, että osaako yrittäjä vaaditun. Sittemmin vakuutusyhtiöt ovat siirtäneet osan paperityöstäkin korjaamolle. Vakuutustarkastaja ei tule enää tarkastamaan työtä ja raportoimaan, vaan raportin hoitaa korjaamo. Esimerkiksi maalauspinta-alat on laskettu ja määrätty tarkasti taksan mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Autot ovat muuttuneet

Myös muut korjaamotoimet onnistuvat, huolloista ja öljynvaihdoista auto-ongelmien hoitamiseen.

- Tyypillisiä ovat jarruongelmat ja nivelongelmat, Huttu luettelee.

Autot ovat 30 vuoden yrittäjyyden aikana muuttuneet paljon. Automoottoriasentajaksi kouluttautunut Huttu opetteli korjaamaan moottoreita mekaanisesti ja poraamaan moottoreita, nykyisin tekniikka on niin edistksellistä, että auton ongelmia ratkotaan piuhan päässä. Vikakoodikaan ei tosin aina anna oikeaa tietoa, vaan vian löytyminen jää korjaajan harteille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hutun ensimmäinen kipinä autoalalle tuli maalauspuolelta,. johon hän pääsi harjoitteluun. Metsäkoneoppilaitoksessakin kokeillut Huttu tuumasi autoalalla töitä riittävän, ja valitsi sen.

- Josko sitä leivän saisi, hän muistelee ajatuksiaan nuorempana.

Autojen ja muiden menopelien maalaaminen kuuluvat tänäkin päivänä Hutun yrityksen palveluihin.

Hyvillä mielin kohti tulevaa

Hutulla on kaksi työntekijää, mutta yleisesti häntä huolettaa työvoiman saatavuus myös autoalalla. Osaavia ja ammattitaitoisia työntekijöitä on hankala löytää. Fyysinen työ ei Hutun mielestä tunnu niin kiinnostavan nuoria.

- Eläköidytään paljon ja hyvää työvoimaa ei tule lisää – kuka tekee työt?

Ongelma korostuu pienellä paikkakunnalla, jossa vaaditaan kuitenkin tietty määrä väkeä palveluiden ylläpitämiseen. Yritysten ja palveluiden määrä on pitäjässä vähentynyt vuosikymmenien aikana, mutta tulevaisuuteen Huttu ja Koillismaan Autopalvelu katsoo silti hyvin mielin. Taivalkoski on hiljentynyt ja asukasmäärä pienentynyt yrityksen alkuvuosista, mutta autokolareita ajetaan tällä perällä silti vastaisuudessakin. Ajan hermolla on pysyttävä

- Kuukausia ja vuosia kerrallaan ja katsotaan, missä mennään, Huttu miettii.

- Ei se taivaalta tipu se raha.

Taivalkosken yrittäjät myönsivät vuoden yrittäjä -palkinnon Koillismaan Autopalvelun Jari Hutulle.

Palkinnonjakoperusteissa yritystä kiiteltiin pitkästä toiminnasta ja kehityksestä vaatimattomista oloista modernille teollisuusalueelle. Myös toimialan laajentaminen autojen maalaamiseen ja fixaamiseen sai valitsijoilta kehut.

Yritys on myös tehnyt vaikutuksen ympäristöönsä, kehittynyt vakaasti ja työllistää ihmisiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä