Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: Ei kaivosta eikä tuulivoimaa minun takapihalleni! - Ajan toki sähköautolla ja kannatan uusiutuvaa energiaa
Kuusamon kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) muistuttaa mielipidekirjoituksessaan osuvasti viime viikolla Pro Kuusamon juhlaseminaaria koskevassa jutussa esiin nostamani niin kutsutun Kuusamon ankkamallin laittomuudesta. Kuten Kortesalmi kirjoitti ankkamalli eli Rukan matkailualueen ytimeen kaavailtu kaivosvapaa vyöhyke ei sido nykyisiä valtuutettuja, koska se yleiskaavan osa kaatui kahdessa oikeusasteessa.
Kaavassa oli se virhe, ettei yhtä elinkeinoa voi kieltää kyseisellä tavalla yleiskaavassa. Tämä ei silti estä kaavoituksen kautta mahdollisesti tulevaisuudessa syntyvää estettä. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei myöskään velvoita kaupunkia kaavoittamaan alueelle kaivostoimintaa.
Sekin on totta, kuten Kortesalmi kirjoittaa, että kaivoksen vastustajat tuskin haluavat louhosta mihinkään muuallekaan, vaikka kyseinen matkailun ydinalue jätettäisiin rauhaan.
Omaa elinkeinoaan luonnon edun nimissä puolustavat tai lisää työpaikkoja toivovat taas saattavat sortua hyvin yleiseen ei minun takapihalleni -ajatteluun. Työt ja verotulot otetaan vastaan kunhan oma tontti tai mökkiranta ei tästä kärsi.
Samaa ilmenee tuulivoiman ja ydinvoimankin suhteen. Uusiutuvaa tai vähäpäästöistä energiaa kannatetaan, kunha myllyt eivät tule omaan metsään tai ydinjätteitä dumpata omalle kotiseudulle.
Ristiriita ilmenee myös luontomatkailun ympäristöystävällisyyden korostamisessa, kun samaan aikaan rahdataan charterlennoilla turisteja Keski-Euroopasta ja jopa Aasiasta saakka. Mites niiden lentosaasteiden laita olikaan? Aivan, niistä ei puhuta.
Sama kaksinaismoralistinen dilemma liittyy myös malminetsintään ja sähköautoilun lisäämiseen ympäristösyistä. Näiden vähäpäästöisten Teslojen ynnä muiden akkuihin tarvitaan näitä raaka-aineita, joiden kaivoksia kukaan ei halua takapihalleen tai matkailukeskuksen liepeille.
Lisäksi maailmalla ainakin Afrikassa on todistettu suuria eettisiä ongelmia kaivostyömailla, jossa työskentelee aikuisia ja jopa lapsia ala-arvoisissa olosuhteissa.
Kukapa nyt lapsityövoimaa kannattaa, mutta uusi iPhone on kuitenkin saatava noin joka kolmas vuosi.