Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Keskustan palvelut säilyvät kuluttamalla

Kaupunkikeskustojen vetovoima ja tyhjät liiketilat nousevat tasaisin väliajoin keskusteluun. Usein keskustelu ryöpsähtää, kun joku kivijalkaliike lopettaa toimintansa. Näin Kuusamossakin kun yksi kirppiksistä ja yksi baareista ilmoitti laittavansa lapun luukulle. Lisäksi toinen keskustan kahviloista on ollut jo viime vuoden lopulta auki enää lauantaisin.

Kustannusten nousu koettelee pieniä yrityksiä, työvoimaa on vaikea saada eikä ihmisten kulutuskäyttäytyminen ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Ratkaisevin noista kannattavuutta nakertavista syistä on viimein. Ihmisillä ei ole rahaa kuluttaa tai median taantumahysterian lietsomisen seurauksena sitä ei uskalleta käyttää. Tämä on siis taloudellinen syy, toinen puoli on kulutustottumusten muutos, jota on vaikeampi palauttaa ennalleen.

Baarien ja yökerhojen osalta 90- ja 2000-luvun kulta-ajat ovat mennyttä. Nuoret ja nuoret aikuiset eivät juo enää samaan malliin (hyvä!) kuin 80-luvulla ja sitä ennen syntyneet ikäryhmät. Vaikea sanoa, olisiko korona vielä vauhdittanut tätä käytöstä, epäilen. Enemmän uskon siihen, että Kuusamon kokoisessa kaupungissa ei vain ole tarpeeksi asiakkaita kahden yökerhon tarpeisiin. Varsinkin kun puolen tunnin ajomatkan päässä vaihtoehtoja on tukku lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleensä keskustojen kuihtumisen syyksi nostetaan automarketit ja tätä myötä kaupungin kaavoituspolitiikka. Totta varmasti osaltaan, mutta väittäisin, että ongelma on sama jokaisessa vähänkään isommassa kaupungissa, johon Kuusamonkin lasken tässä tapauksessa kuuluvaksi.

Rukalle kulkevien matkailijoiden palveleminen on kaksiteräinen miekka. He voivat helposti hoitaa ruokaostoksensa isoissa kaupoissa ja jatkaa sitten joutuisasti matkaa lopulliseen määränpäähänsä. Tuskin kukaan paikallinen haluaa, että matkailijat tekisivät ruokaostoksensa tullessa vaikka Oulussa, jos suuret marketit puuttuisivat 5-tien tuntumasta.

Ystävällistä matkailijoita kohtaan, mutta ongelma syntyy siitä, jos paikalliset toimivat samalla tavoin.

Toki on parempi, jos matkailijavirtoja saadaan ohjattua edes hieman nykyistä enemmän kulkemaan Kitkantien kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikalliset ovat kuitenkin ne asiakkaat, jotka pitävät kylän palvelut hengissä vuoden ympäri. Jos ei itse tue paikallisia yrittäjiä ja käytä heidän palveluitaan, on turha itkeä lopettamisten perään.

Kirppariasiakas en ole, ja päivätöissä käyvänä kahvila palvelee parhaiten, jos sieltä saa myös lounasta. Ja koska olen 80-luvun lapsi, myös Quplaa tuli kannatettua, mutta kannatuseurot jakautuivat kolmen kilpailijan kesken.