Pääkirjoitukset

Kuusamon Seudun päätoimittaja Hanna Rautio. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pääkirjoitus: Keskustan vähät äänet hajautuivat

Keskusta kärsi koko maassa eduskuntavaalien suurimman vaalitappion. Se menetti vuoden 2019 vaaleihin verrattuna kahdeksan kansanedustajapaikkaa. Kuusamossa ja Taivalkoskella keskusta säilyi suurimpana, vaikka Kuusamossa tuli takkiin –10,5 prosenttiyksikköä edellisiin vaaleihin verrattuna. Taivalkoskella pudotus oli ”vain” neljä prosenttiyksikköä.

Taivalkoskelaiset valitsivat naapurikuntiensa edustajista mieleisemmäksi keskustan pudasjärveläisen Olga Oinas-Panuman, joka pääsi ensikertalaisena läpi eduskuntaan. Oinas-Panuma sai kunnasta 423 ääntä, kun kuusamolaisen keskustan ehdokkaan Matti Heikkilän äänisaalis oli vain 76 ääntä.

Kotikunnasta Kuusamosta Heikkilälle löytyi eniten kannatusta (1865 ääntä 2197:sta). Toiseksi eniten hän sai ääniä Oulusta (135), mutta muista vaalipiirin kunnista tuli vain yksittäisiä hajaääniä. Kaikkien kuntien kiertäminen ei siis tuonut toivottua lopputulosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entisenä nuorena aikuisena tervehdin toki ilolla 23-vuotiaan Oinas-Panuman kansanedustajuutta. Hänen ikäisiään ei politiikassa ole yhtään liikaa mukana varsinkaan näillä leveyspiireillä. Hän on myös nuorin kaikista valituista kansanedustajista.

Ainakin vaalilupauksessaan Oinas-Panuma lupaa pitää koko Pohjois-Suomen puolta, jospa siis Oulun vaalipiirin pohjoisin osakin muistettaisiin tulevassa eduskuntatyössä.

Kainuussa keskustalta löytyi myös vahva ääniharava Tuomas Kettunen (7256 ääntä). Muista kainuulaisista läpi menivät Merja Kyllönen (vas.) Suomussalmelta ja Mikko Polvinen (ps.) Kuhmosta.

Jos vihreät olisivat menestyneet puolueena paremmin, olisi kuusamolaisen Mika Flöjtin valinta voinut olla lähempänä. Energiakriisin jälkimainingeissa ja korkeiden polttoaineenhintojen aikana vihreiden agenda ei purrut näissä vaaleissa äänestäjiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaiset juhlivat puheenjohtajansa Riikka Purran johdolla 46 kansanedustajapaikkaa. Purra oli myös koko maan äänikuningatar. Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti pintansa henkilökohtaisesti ja puolueen kannalta. Marin sai toiseksi eniten ääniä koko maassa ja kokoomuksen Elina Valtonen kolmanneksi eniten. Ehkä ivalliset huulipunahallitus-puheet ovat nyt tätä myöten historiaa.

Uutta hallitusta lähtee muodostamaan kokoomus puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla. 48 paikkaa on kymmenen paikkaa enemmän kuin viime vaaleissa eli mojova voitto täpärästi ennen perussuomalaisia.

Lue myös:

Perussuomalaiset Oulun vaalipiirin suosituimmaksi - Koillismaalta lähimpänä läpimenijänä vihreiden Mika Flöjt

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taivalkosken keskusta-äänet pudasjärviselle Olga Oinas-Panumalle

Lapissa on uusi ykköspuolue ‒ perussuomalaiset löi keskustan, vasemmistoliitto menetti paikkansa

Vaalien tulospalvelu