Pääkirjoitukset

Mirkku Halonen. Kuva: Hanna Rautio

Pääkirjoitus: Kierrätä sinäkin itsesi edelläkävijäksi!

Kuusamo mielii kierrättämisen edelläkävijäksi. Kuusamon kaupungin jätehuoltomääräykset tähtäävät siihen, että Kuusamossa saavutetaan ja ylitetään sekä kansalliset että Euroopan Unionin kierrätystavoitteet. Ne edellyttävät, että 65 prosenttia yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää vuoteen 2035 mennessä.

Kuusamon kiertotalous 2030 -hanke tähtää läpikotaisin kiertotalouteen, vähähiilisyyteen ja resurssiviisauteen kaikkialla elinkeinoelämässä. Kiertotalouden ajatuksena on se, että materiaalit säilyisivät kierrossa mahdollisimman pitkään. Samalla säilyy materiaalien arvo. Se, mikä on yhdelle jätettä, on toiselle käyttökelpoista materiaalia. Kiertokulku ei enää ole yksisuuntainen luonnonvarasta jätteeksi. Luonnonvaroihin kajoamista voidaan vähentää, kun yhden roska ja romu nähdään toisen raaka-aineena tai aarteena.

Tavoitteet ovat kunnianhimoisia, mutta monimutkaisen hankekielen takana on maalaisjärkeen käyviä ajatuksia. Kotitalouden tasolla jokainen ymmärtää, että useimmiten on halvempaa hyödyntää jotakin jo olemassa olevaa ja tuunata sitä kuin hankkia uutta, käyttämätöntä tavaraa. Sekä kukkaro että luonto kiittävät kierrättäjää, tapahtuipa se yksityistalouden, yhteisön tai koko yhteiskunnan tasolla. Ihmiskunnalla on hallussaan vain yksi maapallo, eikä kotiplaneettamme kestä kulutusjuhlan jatkumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuusamolaiset saivat tämän kuukauden alusta alkaen uusia jätehuoltomääräyksiä. Nämä määräykset ohjaavat meitä käyttäytymään jätelain ja kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Meidän on opeteltava aikaisempaa tarkemmiksi siinä, mitä teemme jätteille. Uudet jätehuoltomääräykset tulivat voimaan syyskuun 2023 alussa. Ne koskevat kaikkia kiinteistöjä Kuusamon alueella.

Biojätteen erottaminen sekajätteestä on sellainen arkipäiväinen muutos, joka koskee nyt jokaista Kuusamossa

Joka kodissa on jatkossa opeteltava erottelemaan eri jätejakeet toisistaan. Lajittelun perusasiat sujuvat arkijärkeä käyttämällä. Jos lajittelu aiheuttaa päänvaivaa, on pulmat helppo selvittää. Mikäli tutkimusmatka netin neuvojen maailmaan ei auta, voi aina kysyä asiantuntijalta. Kuusamon kaupungin palveluksessa on henkilö varta vasten neuvontaa ja kiertotalouden edistämistä varten.

Biojätteen erottaminen sekajätteestä on sellainen arkipäiväinen muutos, joka koskee nyt jokaista Kuusamossa. Biojäteastiaan saa laittaa kaikkea, mikä kelpaa kompostoitavaksi. Joka kodin käytettävissä tulee nyt olla keräysastia biojätteelle. Biojätteen keräys tuottaa velvoitteita taloyhtiöille ja pientalokotien omistajille. Näyttää sille, että tieto muuttuvasta laista ei joko ole saavuttanut vielä kuusamolaisia tai lain velvoitteita ei kiirehditä täyttämään.

Biojätteen keräys on ollut pakollista taajamissa viime vuoden heinäkuusta alkaen taajamien rivi- ja kerrostaloissa, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Biojätteen erilliskeräysvelvoite ulottuu ensi vuoden kaikkiin taajamien asukkaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kierrätys kannattaa pelkästään itsekkäistä syistä. Kun lajittelemme hyödynnettävät jakeet, joudumme maksamaan vähemmän jätehuollostamme. Sekajätteeseen laittaminen on kallein tapa päästä eroon tarpeettomaksi tulleesta materiaalista.