Pääkirjoitukset

Kuusamon Seudun päätoimittaja Hanna Rautio. Kuva: Jukka Lehojärvi

Pääkirjoitus: Minkä vaikutelman Kuusamo antoi?

Kuusamon Seudun päätoimittaja Hanna Raution viimeinen pääkirjoitus.

Uutena kuusamolaisena vaikutuin puolitoista vuotta sitten kaupungin tarjoamista liikunta- ja kulttuuripalveluista. Näin on edelleen, kun asiaa on tarkemmin tarkastellut.

Peruskoululaisille on mahtavat puitteet harrastamiseen lukuvuoden aikana Harrastamisen Kuusamon mallin puitteissa. Alkukesästä kaupunki ja urheiluseurat jatkavat harrastusten järjestämistä sporttiviikoilla. Nuorille ja eläkeläisille on myös hyvät edut liikuntakeskuksen palveluihin.

Usein urheiluseuroista kuulee puhetta, että kaupungin pitäisi tukea heidän toimintaansa niin ja niin paljon vähentämällä lasten harrastuskuluja. Ihan ymmärrettävää lajiniiloilta, mutta eihän kunta voi kustantaa kaikkia asukkaidensa vapaa-ajanharrastuksia. Varsinkin, kun palvelut ovat jo näin hyvällä mallilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kulttuuripalveluiden suhteen mieli ei myöskään ole muuttunut.

Uudesta Karhuntassusta on sittemmin tullut kiitettävä käyntikortti koko Kuusamolle.

Yksityiset tahot täydentävät mukavasti kulttuuri- ja viihdetarjontaa. Uudet kesätapahtumat kuten Talonpöytä Festit ja Epäjohdonmukaiset tanssiaiset ovat tosi hyvä juttu tälle pitäjälle.

Keskustan kahteen iltakuppilaan toivoisi vielä elävää musiikkia. Luulisi asiakkaita nyt riittävän, kun yksi on pelistä pois.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan viihtyisyys on parantunut Yhdyskulman talon remontin valmistuttua. Rakennuksessa toimiva ranskalainen kahvila, jos joku piristää ja vilkastuttaa katukuvaa.

Kaupunkia riivaavat töhertelijät vain pitäisi jotenkin saada kuriin. On aivan karsean näköistä, kun ulkoilureittienkin varrella jokainen roskis ja kyltti on sotkettu.

Se, mitä minä jäin täältä kaipaamaan, sitä paikkakunta ei vain voi tarjota. Maantieteelliselle sijainnille ei voi mitään. Kuusamo on etäällä ja eristyksissä muista sellaiselle, joka on tottunut, että lähin naapurikaupunki on puolen tunnin ajomatkan päässä.

Sama koskee väkimäärää. Kun kaipaa ympärilleen ihmisvilinää, on sitä etsittävä muualta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koko Suomi tulee jatkossa kamppailemaan vähenevän väestömäärän kanssa, mutta kipeimmin se tulee iskemään jo ennalta pieniin ja syrjäisiin kuntiin. Palvelut pakenevat keskuskaupunkeihin, kuten sote-palveluiden osalta on jo nähtävissä.

Toivottavasti valtiovalta keksii keinot tämän kehityksen jarruttamiselle. Kuusamon uskon pärjäävän Koillismaalla, mutta Taivalkoskella edessä voi olla kuntaliitos. Onko suunta sitten Pudasjärvi vai Kuusamo, se jää nähtäväksi.