Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Uuden rakentaminen on elämän merkki

Kuusamon Vuokratalojen kerrostalotyömaan vauhtiin pääsy Kitkantiellä on loistouutinen. Lähes 40 asuntoa on tervetullut lisäys vuokra-asuntomarkkinoille. Tätä ennen valmistuvat vuokra-asunnot rivitaloihin Lapinväylälle.

Yksityisillä markkinoilla Kuusamon vuokrataso on korkeampi kuin maakunnan pääkaupungissa Oulussa. Oulun keskustasta, tai siitä liepeiltä Hollihaasta viiden minuutin kävelymatkan päästä, saa kymmenen neliötä isomman vuokrakaksion samaan hintaan kuin kaksion Kuusamon keskustasta. Sauna, lasitettu parveke ja parkkipaikat ovat molemmissa.

Kysynnän ja tarjonnan lakihan sen hintatason ratkaisee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olisi mielenkiintoista tietää, mistä asukkaat sitten muuttavat uusiin asunto-osakkeisiin. Varsinkin, jos on kyse eläkeläisille suunnatuista uusista asunnoista. Kun koronavuosia lukuun ottamatta ei voi puhua kuitenkaan varsinaisesta muuttovoittokunnasta, niin väki Koillismaalla ei juurikaan lisäänny vaikka uusia asuntoja rakennetaankin.

Tuntuisi, että vanhoja taloja jää koko ajan tyhjilleen maaseudulle, kun ikääntyvä väestö muuttaa kaupunkien ja kuntien keskustoihin lähelle palveluita. Eikö näihin taloihin löydy perheitä vuokralle tai uusiksi omistajiksi?

Sitten jos palaa kerrostalorakentamiseen, niin maalaisjärjellä ajateltuna kannattaisi rakentaa kerralla korkeampia rakennuksia kuin useita neli- tai kolmikerroksisia. Kitkantien uudet kerrostalot ovat onneksi kaikkineen viisikerroksisia eli hieman korkeampia kuin pääkylänraittien vanhemmat asuintalot.

Tietysti tätä kerroslukua säädellään asemakaavalla, eli rakentaja tai rakennuttaja ei voi itse haluamaansa kerroslukua päättää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se hyvä puoli Vuokratalojen hankkeessa on, että talon katutasoon ei tule liiketiloja. Entisiäkin on vielä rutkasti tyhjillään ja huonossa kunnossa etenkin uudelta työmaalta liikuntakeskukselle päin mentäessä.

Yksi uusi yritystulokaskin on onneksi Kitkantielle saatu. Maineikas Tapio-ravintola on palvellut asiakkaita uudistamissaan tiloissa toukokuun lopulta lähtien. Kuuleman mukaan kuuden ruokalajin menu on ollut hintansa väärti.

Täytyy taas toistaa lempihokemaani: paikalliset palvelut pysyvät hengissä niitä kuluttamalla, muuten saamme katsella tyhjiä näyteikkunoita.