Ihmiset 

Perunan sijasta tässä kukkivat tulevaisuudessa rivitalojen pihaistutukset. Palstaviljelijat toivovat, että heillä olisi jatkossakin käytössään helposti saavutettava perunamaa.. Kuva: Mirkku Halonen

Palstaviljelijän paratiisi on houkutteleva uudisrakennuskohde

Kaavassa viljelyspalstojen paikalla on rivitaloalue.

Torankijärvi läikähtelee vehreän koivikon runkojen välistä. Virkistävä järvi on lähellä, jos puutarhapuuhissa tulee kuuma. Järvestä saadaan myös kasteluvesi viljelmille käsivoimin pumppaamalla.

Porojen pääsy paratiisin aarteita verottamaan on estetty koko palsta-alueen kiertävällä verkkoaidalla. Pienempiä hännäkkäitä ja siivekkäitä torjumaan moni viljelijä on keksinyt omia ratkaisujaan. Helena Multasniemelläkin on viljelyksillään verkko estämässä jäniksiä tulemasta maistiaisille.

Pappilanpellon paratiisi on vaarassa. Viljelypalstojen alue on kaavoitettu rakentamista varten ja entisten peltojen paikalle kaavaan on merkitty rakennettavaksi omakotitaloja, rivitaloja ja kerrostaloja. Viljelyspalstojen paikalla kaavassa on rivitaloalue.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tähän kaikkialle näille pelloille tulee rivitaloja, ilmeisesti tuolle toisellekin puolelle tietä. Mistä me saisimme uuden viljelypalsta-alueen? Tämä olisi niin hyvän matkan päässä ja lähellä kaikille, Helena Multasniemi harmittelee.

Miellyttävä sijainti järven rannalla keskustan tuntumassa, hyvien kevyen liikenteen väylien varrella tekee alueesta paratiisin palstaviljelijälle, mutta houkuttava se on uusien kotien rakennuskohteenakin.

Kuusamojärven ja Torankijärven kauniilla kannaksella sijaitsevat viljelypalstat ovat seurakunnan omistamalla maalla, joka on ollut maatalouskäytössä vielä 1980-luvulla. Entiset pellot on kaavoitettu asumista varten.

Kirkonseudun asemakaavan muutos seurakunnan alueella niin sanotulla Pappilan pellolla oli Kuusamon tulevaisuuslautakunnan käsittelyssä ja sitä pidettiin julkisesti nähtävillä viime vuodenvaihteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näin aluetta kuvailtiin kaavaa laadittaessa: ”Asemakaavahankkeessa tutkitaan laadukkaan ja monipuolisen pientaloasumiseen painottuvan asuinalueen sijoittamista Kuusamonjärven ja Torankijärven väliselle kannakselle. Kaavaratkaisu mahdollistaa houkuttelevan ja puistomaisen asuinalueen rakentumisen Kuusamon keskustan välittömään läheisyyteen olevan kunnallistekniikan ja olevien palveluiden piiriin”.