Pääkirjoitukset

Mirkku Halonen Kuva: Hanna Rautio

Päreitä tiilikaton alla

Korkea lapsikuolleisuus hälytti kuusamolaiset lastensairaalan rakentamiseen. Ensimmäinen elinvuosi on yhä vaarallisin monissa kehitysmaissa. Suomessa näin oli monin paikoin vielä vuonna 1940. Alle yksivuotiaiden kuolleisuus oli Kuusamossa 36 prosenttia, kun se oli koko läänissä 14 prosenttia. Kuusamon luku tarkoittaa, että joka kolmas lapsi menehtyi ennen kuin ehti vuoden vanhaksi.

Porkkatörmän lastensairaalaa rakennettiin sota-aikana, mikä hankaloitti työn etenemistä. Rakentamiseen saatiin kansainvälistä apua. Ruotsista ja Saksasta lahjoitettiin rakennustarvikkeita. Viimein funkisrakennus valmistui ja sen käyttöönottoa juhlittiin kesäkuussa 1944. Vain muutamaan kuukautta myöhemmin uudesta sairaalasta jäivät jäljelle vain tiiliseinät, kun saksalaiset aseveljet poistuivat Pohjois-Suomesta polttaen kaiken lähtiessään.

Jälleenrakennuksen myötä lastensairaala muutettiin aluesairaalaksi. Siellä päästivät ensimmäisen parkaisunsa suuriin ikäluokkiin kuuluvat lapset. 1950-luvulla Porkkatörmästä tuli lastenkoti. Se oli monen kovia kokeneen tytön ja pojan ainoa koti ja lastenkodin henkilökunta heille läheisimmät aikuiset. Vanhemmat joko puuttuivat tai heidän voimansa eivät riittäneet jälkeläisistään huolehtimaan. 1970-luku vei lastensuojelun asiakkaat muihin laitoksiin ja taloon saapuivat päiväkotilapset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Porkkatörmän talo on ollut monelle rakas, joko työpaikkana tai lapsuuden elinympäristönä. Talossa työskennelleet aikuiset ja siellä kasvaneet lapset ovat kertoneet lämpimiä muistoja. Ehkä yhtä paljon on kipeitäkin, niitä vain ei olla haluttu jakaa.

Porkkatörmän purkamisaikeet herättivät voimakkaita reaktioita aina talon valtaamiseen asti. Henkilökohtaisten muistojen lisäksi entisessä sairaalassa on nähty historiallista arvoa. Olihan talo myös komea rakennus, tiilirakenteinen ja modernia tyylisuuntaa. Tuntuu liikuttavalta, kun purkutyömaa on paljastanut päreet tiilikaton alta. Tässä julkisessa rakennuksessa turvauduttiin jälleenrakennuksen niukkana aikana perinteiseen materiaaliin. Kotitarverakentamisessa päreitä käytettiin vielä pitkään. Päreet käyvät symboliksi sodasta toipuvalle Suomelle, jossa kaikesta aineellisesta oli pulaa. Parisuhteita solmittiin kiivaasti ja saatiin paljon lapsia.

Sympatiani on Porkkatörmän säilyttämistä vaatineiden puolella. Nyt on myöhäistä suojella. Kaivinkone on haukannut seinät auki ja repinyt katon rakenteet. Ostajaa talolle ei löytynyt ja korjauskustannukset olisivat olleet suuria.

Pidetään Porkkatörmä muistoissa ja ollaan tarkkana, ettemme menetä olemassa olevia kauniita ja muistorikkaita rakennuksia. Vain käytössä oleva rakennus säilyy kunnossa. Vanhassa vara parempi on rakennustyön laadusta puheen ollen usein paikkansa pitävä sanonta. Jo ikääntyneet rakennukset säilyvät hyvässä kunnossa ja ihmisille terveellisinä, kun emme mene sotkemaan sitä, mikä on aikoinaan toimivaksi suunniteltu. Nykyaikaiset materiaalit ja työtavat saattavat olla vanhan talon tuho.