Paikallisuutiset

Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen oli ääniharava Oulun vaalipiirissä. Kuva: Hanna Rautio

Perussuomalaiset Oulun vaalipiirin suosituimmaksi - Koillismaalta lähimpänä läpimenijänä vihreiden Mika Flöjt

Keskustan Matti Heikkilällä kuusamolaisista eniten ääniä.

Perussuomalaiset nousivat vaalivoittoon Oulun vaalipiirissä ohi perinteisen valtapuolue keskustan. Perussuomalaisten kannatus oli 25,4 prosenttia (+5,0 prosenttia edellisistä eduskuntavaaleista) kaikista Oulun piirin äänistä. Keskustan osuus oli 25,0 (-5,4) prosenttia, kokoomuksen 14,9 (+4,0) prosenttia, SDP:n 13,7 % (+3,4), vasemmistoliiton 9,4 % (-3,7) ja vihreiden 5 % (-2,8). Kristillisdemokraattien eikä muiden pienpuolueiden kannatus riittänyt tuomaan edustajapaikkoja.

Perussuomalaiset ja keskusta saivat molemmat Oulun vaalipiiristä viisi kansanedustajaa. Keskusta menetti edellisiin vaaleihin 2019 nähden yhden paikkansa ja perussuomalaisten paikkamäärä taas lisääntyi yhdellä. Kokoomuksen paikkamäärä lisääntyi yhdellä. Vasemmistoliiton paikkamäärä väheni yhdellä ja SRP:n ja vihreiden paikat pysyivät ennallaan.

Koillismaan ehdokkaiden äänimäärät eivät riittäneet läpimenoon. Eniten ääniä keräsi kuusamolainen Matti Heikkilä (kesk.). Heikkilän äänet olivat 2197 ääntä. Heikkilän ja varasijalle yltäneen keskustalaisen väliin mahtui viisi ehdokasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Matti Heikkilä Kuusamosta.

Kuusamolainen vihreiden ehdokas Mika Flöjt 1502 ääntä. Hänen ja varasijalle yltäneen Susa Vikeväkorvan (ääniä 1858) välissä oli vain yksi ehdokas.

– Kiitokset jokaiselle äänestäjälle ja tukijoille sekä kampanjaväelle. Valitettavasti tulos ei tule kantamaan riittävästi, joukkueelle on tulossa vakava vaalitappio, Flöjt kommentoi.

Koko maassa vihreät koki keskustan jälkeen suurimman tappion ja menetti seitsemän kansanedustajapaikkaa.

Flöjtin mukaan tilanne oli aistittavissa kentällä eri tilaisuuksissa ja puhenaiheissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei ollut riittäviä edellytyksiä kääntää vaalin isoa kuvaa, joka johti vääjäämättömään tulokseen.

Mika Flöjt vihreiden eduskuntavaaliehdokas. Kuva: asiakas

Kolmanneksi eniten koillismaalaisista ääniä keräsi kuusamolainen Inka Hokkanen, SDP, 1072 ääntä.

Hokkanen oli tyytyväinen äänimääräänsä kampanjansa kokoon nähden. Tänä vuonna hän keskittyi lähialueella kampanjointiin.

– Läpimeno Koillismaalta vaatisi laajempaa kampanjointia ja kenttätyötä ja näin ollen suurempaa budjettia. Nyt en esimerkiksi pitänyt vaalivapaata ollenkaan, kolmatta kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla ollut Hokkanen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– SDP kuitenkin nosti kannatustaan ja ainoana hallituspuolueena ei menettänyt sitä. Puolueen arvot ovat niin tärkeät, siksi halusin olla mukana.

Inka Hokkanen oli tyytyväinen, että lähti mukaan ehdokkaaksi. Kuva: asiakas

Kuusamolainen perussuomalaisten Tero Kokko sai 877 ääntä. Häntä ennen varapaikkaan oli yhdeksän ehdokasta.

Kokoomuksen Tuomo Törmänen Kuusamosta sai 454 ääntä, Laura Paloniemi (Liike Nyt) 169 ääntä ja taivalkoskelainen Elisbet Soronen, (VKK) 79 ääntä.

Perussuomalaisia kuntia oli lopulta useita. Perussuomalaiset oli suurin puolue Iissä, Kajaanissa, Kempeleessä, Muhoksella, Oulaisissa, Oulussa, Raahessa, Sievissä ja Vaalassa.

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Tero Kokko sai valtaosan äänistään Kuusamosta, Kuva: Asiakas

Kuusamossa ja Taivalkoskella keskusta säilytti suosituimman puolueen aseman 39,5:n ja 38,6:n prosenttiosuuksilla. Pudasjärvellä Olga Oinas-Panuman suosio piti keskustan viime vaalien kannatusluvuissa, nyt osuus oli 50,5 prosenttia.

Oulun vaalipiiristä meni eduskuntaan yhdeksän miestä ja yhdeksän naista. Läpimenneet olivat verrattaen nuorta väkeä, joukossa on paljon 30–45-vuotiaita. Nuorin kansanedustaja on 23-vuotias Olga Oinas-Panuma (kesk.) Pudasjärveltä, vanhin 63-vuotias Juha Hänninen (kok.) Oulusta.

Fakta

Oulun vaalipiirin kansanedustajat

Perussuomalaiset: Sebastian Tynkkynen (Oulu), Jenna Simula (Oulu), Antti Kangas (Sievi) UUSI, Ville Vähämäki (Oulu) ja Mikko Polvinen (Oulu) UUSI.

Keskusta: Tuomas Kettunen (Kuhmo), Pekka Aittakumpu (Oulu), Hanna-Leena Mattila (Raahe), Timo Mehtälä (Haapavesi) UUSI ja Olga Oinas-Panuma (Pudasjärvi) UUSI.

Kokoomus: Janne Heikkinen (Oulu), Mari-Leena Talvitie (Oulu) ja Juha Hänninen (Oulu) UUSI.

SDP: Tytti Tuppurainen (Oulu) ja Pia Hiltunen (Oulu) UUSI.

Vasemmistoliitto: Hanna Sarkkinen (Oulu) ja Merja Kyllönen (Suomussalmi).

Vihreät: Jenni Pitko (Oulu).

Lue myös:

Pääkirjoitus: Keskustan vähät äänet hajautuivat

Taivalkosken keskusta-äänet pudasjärviselle Olga Oinas-Panumalle

Lapissa on uusi ykköspuolue ‒ perussuomalaiset löi keskustan, vasemmistoliitto menetti paikkansa

Vaalien tulospalvelu