Paikallisuutiset

Pohjois-Savon hanketoimijat hakivat ideoita yhteistyöhön Kuusamosta

Linja-autollinen hanketoimijoita Pohjois-Savon MELLI-hankkeesta kierteli muutaman päivän Kuusamoa ja Kainuuta etsimässä erilaisia näkemyksiä ja uusia ideoita metsänomistajien ja luonnontuotealan yrittäjien yhteistoiminnalle. Samalla kolme paikallista pienyrittäjää herätteli henkiin ennen koronaa suunnitellun Maaseuturetki -ohjelman esimerkiksi kuusamolaisesta yhteistyöstä.

Linja-autosta hyppi ulos kylmään aamuun pipoilla ja hanskoilla varustettuja hanketoimijoita, jotka olivat lähteneet Pohjois-Savosta etsimään uusia, erilaisia ideoita, erilaista näkemystä ja tapoja verkostoitumiseen. Reissaajat olivat metsänomistajia ja luonnontuotealan yrittäjiä, osa myös yrittäjiksi aikovia.

Mari Törmänen on pitänyt maalaispysäkki Arolaa miehensä kanssa vuodesta 2011 alkaen. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Ensimmäinen pysähdyspaikka sinä aamuna oli Maalaispysäkki Arola, jossa talon emäntä Mari Törmänen selvitti talon Paanajärveltä alkanutta historiaa ja tarinoita elämästä Arolassa 1940 -luvulla. Paanajärvi jäi Venäjän puolelle, joten uusi Arola perustettiin Kuusamoon.

Nykyinen isäntäpariskunta osti tilan 2011. Mari Törmänen on ammatiltaan luonnontuoteneuvoja ja luonnonvaratuottaja. Tilalla on kotieläinpiha, jossa vieraat tekivät kierroksen ja tutustuivat aitauksissaan oleviin eläimiin. Arola myy ja valmistaa luonnontuotteiden jatkojalosteita sekä järjestää kierroksia, opastettuja ja omatoimikierroksia kotieläinpihassa. Pihapiirissä on kesäisin myös kahvila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arolasta matka jatkui Säkkilän entiselle koululle, jossa yrittäjä Miia Oikarainen kertoi Ajakka -yrityksensä syntyvaiheista ja nykyisestä toiminnasta. Ajakka majoittaa ja tarjoaa tilausravintolassaan muun muassa neljän ruokalajin menun, mutta paljon muutakin on listalla. Kaikki ruoka on lähiruokaa.

Aktiviteetteja myydään sekä kesällä että talvella. Pihalla on eläimiä, joita voi käydä rapsuttelemassa. Yrityksen ylpeys on Ajakkajärven rannalla sijaitseva 100-vuotias sauna, josta voi tilata saunavuoron.

Miia Oikarainen hyppäsi penkille, jotta ääni kuuluisi. Välillä huomiosta kilpaili Nestori -kukko, joka huuteli vieraille huomenet useampaan kertaan. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Matkalaisten lounasaika osui Ajakkaan, joten he nauttivat siellä ”kolmen kalan keiton” ja jälkiruoaksi vuohenmaidosta tehtyä pannaria. Pihalla olevalla nuotiolla oli hyvä lämmittää käsiään, sillä päivä oli melko viileä.

Maaseuturetken kolmas ja viimeinen pysäkki oli Käylän kylä ja tarkemmin jo talveksi sulkeutunut Leenan Koskitupa, jonka yrittäjä on Leena Haataja. Matkalaiset saivat myös jännittää, miten Käylän Jaska selviää tukilla kesän viimeisessä näytöksessä Käyläkosken laskusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leena Haataja kertoi hanketoimijoille Koskituvan kesästä ja toiminnoista. Koskituvalta voi ostaa muiden paikallisten yrittäjien lähituotteita sekä kahvia, leivonnaisia, ruokaa ja juomia. Sieltä saa myös kalastuslupia ja siellä järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Matkalaiset saivat jännittää, pysyykö Käylän Jaska tukilla tämän kesän viimeisessä laskussa. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

Kolme yrittäjää, Leena Haataja, Mari Törmänen ja Miia Oikarainen suunnittelivat Maaseuturetkeä jo ennen koronaa, mutta pandemia pysäytti kaiken. Muutaman kerran he järjestivät sen pienemmille ryhmille, mutta koko asia painui unholaan, ennen kuin hanketoimijoiden matkaa suunnitellut lehtori Arja Hytönen Savon Koulutuskuntayhtymästä soitteli ja kysyi, voisiko hanke tilata tällaisen ohjelman. Hän oli nähnyt netissä vanhan ilmoituksen retkestä.

– Me kolme oltiin mukana Via Karelia -hankkeessa ja siellä päästiin kehittämään tätä Maaseuturetkeä, kertoo Leena Haataja. Hankkeessa yhtenä alatavoitteena oli yhteistyön ja verkostoitumisen edistäminen Via Karelia -tien matkailussa. Erityisesti hinnoitteluun yrittäjät saivat apua hankkeelta

Käylän Jaska eli Jarmo Mustonen (vas.) on harrastanut tukkilaisperinteitä jo 28 vuoden ajan. Kesällä koskenlasku -näytöksiä kertyy Käylässä parikymmentä. Leena Haataja kertoi, että Koskituvalla tapaavat niin käyläläiset kuin vieraat kuin mökkiläisetkin. Viime kesän suosikkeja olivat muikkutiistait. Kuva: Leena Klemi-Lohiniva

– Ei näitä kesällä ehdi järjestelemään, mutta syksyksi tämä on hyvä. Luottamustahan tästä saa siihen omaan tekemiseen, vakuuttaa Haataja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hytösen mukaan Kuusamon vierailussa toteutuivat kaikki tavoitteet. Matkalaiset saivat uusia ideoita ja näkemystä asioihin ja niiden tekemiseen. Myös verkostoitumisesta saatiin hyviä esimerkkejä, sillä Kuusamon pienyrittäjät auttavat Haatajan mukaan toisiaan. Joskus palkkiota vastaan ja joskus ilman.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä