Paikallisuutiset

Ruka Nordicin vetovastuun saanut Jarkko Ruhanen: ”Tapahtumat ovat mulle elämäntapa”

Rukan maisemissa järjestettävä kolmipäiväinen urheilujuhla käynnistää maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancup-kiertueet.

Ruka Nordicin tapahtumapäällikkönä vuonna 2023 aloittanut Jarkko Ruhanen ehti kertoa ajatuksiaan toimistollaan keilahallilla torstaina 2.11. Kuva: Henri Ruuska

Ruka Nordic -talviurheilutapahtuma alkaa jälleen perjantaina 24. marraskuuta. Rukan maisemissa järjestettävä kolmipäiväinen urheilujuhla käynnistää maastohiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancup-kiertueet.

Syksystä saakka rakenteilla ollutta, satoja vapaaehtoisia työllistävää suurtapahtumaa luotsaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Jarkko Ruhanen, kun kaksi vuotta Nordicin puikoissa ollut Kuusamon Erä-Veikkojen pääsihteeri Marika Paananen päätti tänä vuonna vaihtaa alaa. Ruhasen valinnan myötä päävastuuhenkilön uusi titteli on tapahtumapäällikkö.

Kokkolasta kotoisin oleva Ruhanen muutti Kuusamoon syksyllä. Mutta vaikka hän kutsuukin itseään junan tuomaksi kuusamolaiseksi, hän on ollut mukana Ruka Nordicin järjestämisjoukoissa jo yli vuosikymmenen ajan — viimeiset kuusi vuotta pääsihteerin ”oikeana tai vasempana kätenä” ja ”jokapaikan höylänä” eli viralliselta titteliltään Assistant Secretary General. Tapahtuma on siis hänelle vanha tuttu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tykkään, nautin, rakastan sitä, mitä saan tehdä työkseni. Olen ollut urheiluhullu penskasta lähtien, ja olen myös tapahtumauskovainen. Voi varmaan sanoa, että tapahtumat ovat mulle elämäntapa, hän sanoo.

– Niillä on suuri merkitys niiden tekijöille. Kun samanhenkiset ihmiset kokoontuvat tekemään pitkiä päiviä tapahtumien taustalla, siellä syntyy elinikäisiä ystävyyssuhteita. Tapahtumat ottavat paljon, mutta ne antavat enemmän.

Ruhanen arvelee tuovansa tapahtumaorganisaatioon hieman uudenlaista johtamista.

– Keskustellaan ja avataan asioita aiempaa enemmän. Kaikkien toimialueiden tekemiset vaikuttavat naapurinkin toimialueeseen, ja kun he viestivät toisilleen, silloin ihmisten on paljon helpompi ymmärtää syy–seurausyhteyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän kertoo myös, Nordicista pyritään vuosi vuodelta tekemään ekologisesti yhä vastuullisempaa. Se näkyy esimerkiksi siten, että kertakäyttömukit korvattiin tänä vuonna kestävämmillä vaihtoehdoilla.

– Omalle väellemme teroitamme sitä, että joka tilanteessa me näytämme kisavieraille esimerkkiä. Jos näemme maassa roskan, poimimme sen ja toimitamme sen lähimpään roskikseen, hän sanoo. – Ei tehdä siitä mitään ohjelmanumeroa, vaan omasta tontista huolehtiminen on osa päivittäistä toimintaa, sillä äiti ei ole katsomassa perään koko ajan. Yksittäisten ihmisten tekemisistä se kierrättäminenkin syntyy.

Ihmiset tekevät tapahtumat, ja Nordicia Ruhanen pitää erityisen lämminhenkisenä ja yhteisöllisenä. Pitkän linjan kävijät tulevat paikalle juhlimaan, ja jos suomalaiset vielä sattuvat menestymään ladulla ja mäessä, nousee tunnelma paikan päällä suorastaan hurmokselliseksi.

– Silloin se mylvintä kasvaa aivan omiin sfääreihinsä. Kun suomalaiset nousevat palkintokorokkeelle, olen nähnyt kuinka katsomossa halataan vieruskaveria, ja sitten huomataan että ei hitto, ei tuo ollutkaan tuttu, mutta halataan kuitenkin vielä yhden kerran uusiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka Nordicia voidaan pitää mittarina sille, millaista menestystä suomalaisurheilijoilta voidaan kauden aikana odottaa, ja vaikka siellä kisaa lukuisia huippu-urheilijoita, joiden uraa Ruhanen seuraa, varsinaisiin urheilusuorituksiin hän ei viikonlopun aikana ehdi itse keskittyä.

– Jos hyvin käy, ehkä kerkeän katsomaan loppukliimakseja — mutta pääsääntöisesti se on kyllä mennyt siten, että tulospalvelusta on pitänyt varmistaa suomalaisten sijoitukset.

Erä-Veikoille Nordicin merkitys on niin iso, että 90 prosenttia Ruhasen työajasta seuran palkkalistoilla kuluu tällä hetkellä sen parissa. Sen lisäksi luotsaa tämän vuoden puolella vielä hiihdon Suomen cupin ja mäkihypyn ja yhdistetyn Continental Cupin.

– Mutta kun saadaan Nordic pois alta, niin meillä on valtava määrä lajeja ja siten valtava määrä mahdollisuuksia tehdä muitakin tapahtumia, hän pohtii. – Ihan siihen meidän rahkeet ei riitä, että meillä olisi kerran kuukaudessa tällainen Nordicin kokoinen tapahtuma, mutta aina voidaan jotain kehittää.

Kuusamolaiset ja lähialueiden ihmiset hän toivottaa tervetulleiksi osallistumaan kisoihin — joko katsojina tai tekijöinä.

– Mahdollisuuksien mukaan kaikki tapahtumatuotannon yhteistyötahot ja vapaaehtoiset pyritään löytämään omalta talousalueelta.

Lisää Nordicin valmisteluista voi lukea Tapahtumapomon päiväkirja -nimisestä blogista, jota Ruhanen intoutui pitämään. Hänen omintakeisella tyylillään suurtapahtuman verhoja raottavia kirjoituksiaan on tähän mennessä syntynyt kolme.

–Kirjoitusvirheitä voi olla, eivätkä pilkutkaan ole aina oikeassa paikassa, mutta yleensä vedän sunnuntaisin siellä yhteen asioita, joita viikon aikana on tullut mieleen.

Ilmoita asiavirheestä