Paikallisuutiset

Solstice-festivaalin Valley Stagella riitti väkeä juhannuksena 2022. Kuva: Hanna Rautio

Rukatunturin laelle odotetaan ennätysyleisöä – Katso kuvat viime juhannuksen festivaaleilta

Elektronisen musiikin ja monialaisen taiteen festivaali Solstice järjestetään jälleen juhannuksena Rukatunturin huipulla.

Tapahtumaan odotetaan ennätysyleisöä, sillä viikkoa ennen juhannusta kolmipäiväinen festivaali on jo lähes loppuun myyty. Viime vuonna kävijöitä oli noin 3000.

– 5400 kävijää on tulossa 29 eri maasta. Artisteista puolet on ulkomailta, kertoo Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen tapahtumatuottaja Jussi Saarinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torstaista lauantaihin kestävän festivaalin aikana esiintyy noin 40 dj:tä ja artistia. Taiteellisen ohjelman on kuratoinut Niklas Hallman.

Live-esiintyjissä on Saarisen mukaan paljon erityylisiä artisteja, joita on vaikea laittaa musiikkigenren perusteella mihinkään tiettyyn lokeroon. Hän tietää, että kävijöiden joukossa on paljon ihmisiä, jotka eivät normaalisti kuuntele klubimusiikkia, mutta Solsticen konsepti kiehtoo.

Vuosselin huipun hissikatos on oiva paikka konemusiikkibileille. Kuva: Hanna Rautio

– Häpeilemättä voi sanoa, että tämä on sarjassaan yksi maailman ainutlaatuisimpia festivaaleja. Yötön yö kun aurinko ei laske ja 360 astetta rajatonta näkymää. Siihen yhdistettynä tarkasti jopa kellonaikojen ja valon mukaan mietitty esiintyjä- ja taiteilijakattaus, Saarinen kuvailee Solsticea.

– Joka vuosi bongaan paikalta paikallisia, vanhempiakin kävijöitä, jotka ovat olleet aivan haltioissaan tapahtumasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tunturin päällä on tilaa myös halutessaan vetäytyä rauhallisempaan paikkaan fiilistelemään tunnelmaa ja yötöntä yötä.

Alueelle tulee viime vuoden tapaan kolme esiintymispaikkaa. Puusta rakennettu esiintymislava ja tanssilattia sijouttuu Vuosselin huipun ja Maston väliseen notkelmaan ja lähistöllä on myös tiipii-mallinen esiintymisteltta.

Vuosselin tuolihissin yläaseman katos toimii suurimpana katettuna esiintymispaikkana.

Telttalava ja taustalla kohoava Maston masto. Kuva: Hanna Rautio
Vuosselin tuolihissin yläasema täynnä festarikansaa. Kuva: Hanna Rautio

Saarisen mukaan Maston alueen laajennustyöt eivät vaikuta festivaalijärjestelyihin. Sitä kautta yleisölle järjestetään opastettu kulkureitti alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eturinteen tuolihissillä pääsee alueelle iltakahdeksaan saakka. Kolmen päivän rannekkeeseen sisältyy hissiliput, päivälippuihin hissilippu on ostettava erikseen.

Reippaasti reippaillen festivaalialueelle voi nousta jalkaisin Rukan kylästä lähtevää kävelyreittiä pitkin.

Rukan kylästä festivaalialueelle ja alas jalkaisin kapuaminen on mukava pieni liikuntatuokio. Kuva: Hanna Rautio
Jokaiselle löytyy oma mätäs mieluiseensa festaritunnelmaan. Kuva: Hanna Rautio

Festivaaliohjelma käynnistyy iltapäivällä vasta kello 16, joten päivät on aikaa vaikka mökkijuhannuksen viettoon tai matkailualueen aktiviteeteille. Ohjelma kestää tunturin päällä yökahteen saakka.

Tänä vuonna yleisön toiveesta varsinaiselta festivaalialueeltakin löytyy ruokapalveluita. Juomavalikoimaan on panostettu kuten aiemminkin ja myynnissä on laadukkaita viinejä, cocktaileja ja hyviä oluita.

Ravintolapalveluita on lisää Rukan kylässä, johon muu juhannusohjelma keskittyy.

Juhannusfestarin maisemat Rukatunturin päällä ovat upeat. Kuva: Hanna Rautio

Saarisen mukaan Solsticea on kuvailtu epätodelliseksi kokemukseksi.

– Kotikulmilla on yksi maailman ajankohtaisimmaksi kuvailtu festivaali. Avoimin mielin kannattaa tulla katsomaan, hän rohkaisee paikallisia.

Puskaradio ja sosiaalinen media ovat olleet tehokkaat markkinointikanavat vuonna 2019 ensimmäisen kerran järjestetylle pienelle vaihtoehtofestivaalille. Koronavuosien jälkeen kesällä 2022 festivaali onnistui loistavasti sopivasti saapuneiden helteiden myötävaikutuksesta.

Saarinen kertoo, että tapahtuman koko päätetään joka vuosi erikseen sen perusteella, miten infra ja luonto näyttävät kestävän kasvavaa kävijämäärää.

– Meillä on ollut nolla järjestyshäiriötä kahden vuoden aikana.

Festivaali on Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen ja helsinkiläisen Four-one-seven Oy:n aikaansaama tapahtuma.

Kierrätys oli vahvasti Solstice 2022 teemana. Kuva: Hanna Rautio
Versio juhannussalosta. Kuva: Hanna Rautio
Ruokamyyntiä lisätää juhannukselle 2023. Kuva: Hanna Rautio

Ympäristöön sopivaa taidetta

Kuvataiteilija Niklas Hallman vastaa tämän vuoden Solstice-festivaalin taideteosten kuratoinnista. Hän on ollut festivaalilla yhdesti asiakkaana ja viime vuonna mukana toteuttamassa taideohjelmaa.

Tämän vuoden teema on kaksiosainen. Pääteema on luonto ja ympäristö osana taidetta tai taiteilijuutta. Alateema on jäljen jättäminen ja jäljen peittäminen eli esimerkiksi, miten tehdä ympäristöön sopivaa taidetta tai sellaista kuten Rukalla, joka viedään pois tapahtuman jälkeen.

Timo Vaittisen teos viime vuoden Solsticessa. Kuva: Juuso Syngelmä

– Paikkasidonnaisuus on tärkeää, eli miten voimme reagoida muuttuvaan Rukan ympäristöön, joka on talvella laskettelukeskus ja kesällä jotain aivan muuta, Hallman sanoo.

Taideohjelman on tarkoitus tukea musiikillista identiteettiä eli muodostaa festivaalikokonaisuuden.

Mukana on seitsemän taiteilijan töitä. Kansainvälistä väriä tuovat ruotsalainen Evelina Jonsson ja ukrainalainen Anastasiia Sviridenko.

Teokset ovat esimerkiksi erilaisia installaatioita, joissa hyödynnetään ääntä, tuulta ja paikalla olevia kallionlohkareita. Festivaalialueelle kätketään kolme monogrammimaalausta ja esille tulee keraamikko Katri Paunun kaksi suurta veistosta.

– Viime vuonna taideohjelma koottiin suht nopeasti taiteilijat edellä ilman mitään yhtä kattoteemaa. Se oli vähän kuin prototyyppi tälle vuodelle. Taiteen kokemiseen on hyvä jättää tulkinnanvaraa, mutta nyt yleisölle on annettu vähän enemmän viitekehystä.

Itse helsinkiläinen Hallman tekee installaatioita ja laajennettua maalausta. Teoksiin vaikuttavat hänen taustansa ja arvonsa kuten yhdenvertaisuus, sekä kiinnostus biologiaan, erityisesti mikrobeihin ja perhosiin. Taustaa hänellä on alakulttuureista kuten skeittauksesta, queer-kulttuurista, punkista ja hiphopista. Hallman on opiskellut myös viulunsoittoa Helsingin konservatoriolla.

//Lisätty kainalojuttu taideohjelmasta 15.6.2023 klo 10.52//

Lue myös:

Perinteistä juhannusohjelmaa tarjolla Rukalla, Käylässä ja Juumassa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä